2012. március 30., péntek

Illatos - habcsókos - kardamomos rózsakalács

Erika húsvéti játékára sütöttem ezt a kalácsot, életem első kalácsát, és Limarának köszönhetően azt hiszem tökéletesre sikerült, legalábbis a kóstolóknak nagyon - nagyon ízlett. Igazi foszlós kalács lett. Limara Illatos - habcsókos rózsakalácsát készítettem el, némi változtatással. Limara, nagyon köszönöm, ezután csakis hozzád megyek kalács, kenyér, péksütemény receptért, tökéletesek a receptjeid.



Megtörve.
Még sütés előtt.

 Hozzávalók:
  • 450 g finomliszt
  • 60 g cukor
  • csipet só
  • 2 kisebb tojás sárgája
  • 1 dl citruslé (1 narancs leve)
  • 1 citrom reszel héja (én egy fél narancsét tettem bele)
  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
Töltelék:
  • 2 tojás fehérje
  • csipet só
  • 60 g cukor
  • 2 kávéskanál kardamom
  • 10 (15) dkg apróra vágott étcsokoládé 
Tetejére:
  • 2 dkg vaj
  • diógrillázs
  • porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt és két evőkanál kevés cukorral elkevert langyos tejet öntöttem rá. Hagytam felfutni, hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, a tejszínt, a narancshéjat, a narancslevet, a vaníliáscukrot, majd kézzel könnyű kalácstésztát dagasztottam. Nekem még egy kevés liszt kellett a tésztába, mert túl lágynak bizonyult, lehet, hogy a két evőkanál tej miatt, amiben felfutattam az élesztőt.
A bedagasztott tésztát a tálban hagytam duplájára kelni(kb. fél óra)
Amikor megkelt kiborítottam egy enyhén lisztezett felületre és kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtottam belőle, már amennyire tudtam, nem lett tökéletes téglalap.
A töltelékhez a tojások fehérjét habbá vertem egy csipet sóval, majd hozzáadtam a kristálycukrot és tovább kevertem, míg szép fényes, kemény habom nem lett. A kinyújtott tésztát megszórtam a kardamommal, majd a habot a tésztára kentem és jó bőven megszórtam durvára tört csokoládéval. A tésztát feltekertem mint egy bejglit. 8 nagy szeletet vágtam belőle.
Egy 28-30 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral és a szeleteket beleállítottam. Letakartam és hagytam duplájára kelni, ez kb. 30 perc.
 A megkelt kalácsot vékonyan lekentem az olvasztott vajjal, majd megszórtama diógrillázzsal, és 30 percre a forró sütőbe tettem.
Félidőben, amikor már elég piros volt a teteje egy alufóliát terítettem lazán a tetejére.

16 megjegyzés:

  1. Juj de guszta! Én is kérek belőle! (:
    Anyukám ma vásárolt egy kalácsos könyvecskét, abból én is kinéztem kb három receptet, amit Erika játékára el szeretnék készíteni. (: Illetve az egyiket a három közül. (:
    Amúgy nem (csak) ezért jöttem. Kukkants be hozzám, megvan a játékom nyertese. (:

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ez a töltelék! Limara receptjeiben még sosem csalódtam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a kalácsod! :) Limara receptjei nálam is mindig beváltak.

    VálaszTörlés
  4. Meseszép lett :-) Szinte érzem az illatát is.......

    VálaszTörlés
  5. Csodás kalács!!! Én is régóta követem Limarát és sütöm a jól bevált kenyerét, meg néha a többit...
    Nálunk van egy családi, hagyományos húsvéti kalács, amit a nagyszüleimtől örököltem. Szokásosan azzal esszük a sonkát. Kicsit teltebb, nem annyira foszlós, könnyű és csak picit édes. Így szoktuk meg. Nekünk nagyon ízlik.

    VálaszTörlés
  6. nagyon jól néz ki...még van egy kis kardamonunk ki is próbálom vmikor:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! Kalácsot még én sem sütöttem, lassan illene... :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett!
    Limara kalácsaival én is vagyok ,nem lehet elrontani és nagyon finomak.
    Én is kinéztem már nála ezt a kalácsot,tuti,hogy finom:))

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikusan néz ki! Gondolom egy morzsa sem maradt belőle... :-)

    VálaszTörlés
  10. Már sütés előtt is remekül néz ki. Sülve meg... jaj de beleharapnék! Nagyon nagyon kívánom.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jól néz ki:)Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Micsoda sárga tojásokból sütötted! Csodálatosan néz ki! Szívesen vennék egy szeletkét!

    VálaszTörlés
  13. IsaBella, köszi a nyereményt, emailt küldtem, láttam a nevezésedet Erikánál:)

    Márti, én is csak jót hallottam róla:)

    Csilla, nem véletlenül Limara péksége a blogja neve:)

    Verus, köszönöm, isteni illatok terjengtek ac lakásban az biztos:)
    Tiffanylda, nálunk is megvan a hagyományos kalács, amit régebb nagymamám sütött, most nagynéném, de nem szoktuk azzal enni a sonkát, mert édes.

    Zsuzsa, Vicuska, köszönöm:)

    BoGyó, nem fogod megbánni:)

    Panna, ami késik nem múlik:)

    Jámborné Budai Mónika, igen, mindenki csak dícséri Limarát:)

    teller - cake, bizony, egy morzsa sem, sőt kérdezték, hogy még van?

    Trollanyu, köszönöm:)

    Emi, mi is alig tudtuk kivárni, hogy meghűljön.

    Édy, Isten hozott a blogomon, köszönöm:)

    Illéskrisz, nagymamám házi tojásaiból sütöttem, de a narancslé is hozzájárul a sárgaságához szerintem.

    VálaszTörlés