Múlt héten a szüleimnél is disznóvágás volt, megmondom őszintén ezt a torokpecsenyét anyum és nagynéném készítették, mert többen már nem fértünk a kályha közelébe:)
A torokpecsenyének van még egy jellegzetessége, hogy régifajta vaslábosban elkészítve lesz a legízletesebb, erre esküszik nagymamám, anyum, nagynéném is.
Hozzávalók:
- kövéres disznóhús(a disznó nyaki részéből)
- só
- bors
- fokhagyma
- bor
- pici víz
A húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a vasfazékba, sózzuk, borsozzuk, és kevés vizet loccsintva alája fedő alatt, lassú tüzön puhára pároljuk. Ekkor tesszük bele a fokhagymát is, de ez nálunk kimarad, mert a család nincs oda a fokhagymáért, édesapám egyáltalán nem szereti az ételekben:) Amikor a hús megpuhult és már pirulni kezd meglocsoljuk egy kevés borral, és szép pirosra sütjük.
Nagyon guszta és jó szokás nagyon finom lehet! Próbáltam rájönni hogy itt nálunk melyik hasonlít legjobban ehhez a húshoz? Már a kifejezés is érdekes, a disznó vágáskor toroskáposztát szoktak csinálni és az hússal készítik. A sülthúshoz pedig nálunk szoktam bőven fokhagymát tenni. (Most csak hangosan gondolkodtam!):-))
VálaszTörlésEz nagyoooon finom,nem a fűszerezés a lényeg hanem a friss hús, még melegen tesszük sülni és a vaslábosban a saját zsírjában sül.
VálaszTörlésMég mocskospecsenyének is szokták hívni egyes helyeken éppen azért, mert a friss, meleg, természetesen meg nem mosott húsból készül.:)
VálaszTörlésÉn nem rajongok érte, sőt, mert nagyon zsíros, de egyszer egy évben azért megeszem. Jaj, nálunk a káposztalé az elmaradhatatlan mellőle.:)
Anyukámék is szoktak ilyet sütni, nálunk ez és a sült máj a reggeli disznóvágáskor :)
VálaszTörlésHú de finom ez a pecsenye, a friss diszóvágás után!...csorog a nyálam, de nem szégyelem magam, ha, ha!
VálaszTörlésGyerekkoromban ezt szerettem a disznóvágásból, meg az esti sült kolbászt :) de ezeket nagyon!
VálaszTörlésJó olvasni nálad olyan dolgokat,amiket gyerekkoromban ugyan úgy láttam elkészíteni,mint pl. ez is: vaslábosban sült friss disznóhús,szigorúan puliszkával és káposztával :) Imádom ezeket a hagyományokat, szokásokat!!
VálaszTörlésIgazán ízes étel ízes leírásban!! Jó olvasni is, hát még megenni milyen jó lehetett!! (Bár én inkább kenyeret ennék mellé, ha ilyen finom hús kerülne a tányéromba - bocsi)
VálaszTörlésImadom, nagyon-nagyon szeretem, nagymamameknal is igy keszul, erclabasban.
VálaszTörlésNálunk is mindig volt disznóvágás, mikor gyerek voltam, ettünk mi is ilyet. Igaz nem torokpecsenyének hívjuk és nem puliszkával esszük. De szívesen megkóstolnám, mert szeretem a puliszát.
VálaszTörlésA férjemnek nagyon ízlene.Én nem annyira szeretem a zsírosabb húsokat, de azért megkóstolni biztosan megkóstolnám.Viszont a fokhagyma az elmaradhatatlan nálunk.:-)
VálaszTörlésEzt a pecsenyét annak idején mi is mindig elkészítettük disznóvágáskor!:) Szinte érzem az illatát!:)
VálaszTörlésKedves Kati, boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak!
VálaszTörlésNálunk mocskos tokánynak hívják :)
VálaszTörlésBékés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!
Nagyon boldog, békés, finomságokkal tele Karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésBoldog békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHa ven kedved nèzz be hozzàm : ajàndèkozàsi jàtèkot inditottam az olvasòimnak!
Ki tudja hàtha te leszel a nyertes!
http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/12/il-giveaway-della-befana-epiphany.html
Kellemes Karàcsonyi unnepeket kivànok neked ès
a csalàdodnak!
Szia
Aniko
Ciao
Aniko