Így a mai nap az orgonáé volt, készítettem orgonás cukrot, orgonás ecetet, orgonás olajat, orgonás salátát, és orgonás joghurtot is.
Most következzen az orgonás cukor:
Hozzávalók:
- kristálycukor
- orgona szirmok
Az orgona esetében is vigyázni kell, hogy vegyszer- és pormentes helyről gyűjtsük a virágokat.
Egy megmosott, megszárított üvegbe rétegeltem a cukrot és az orgonaszirmokat, több cukrot használva, mint szirmot. Sötét helyen, naponta felrázva fogom érlelni.
Nagyon jó ötlet! :) Látom belevetetted magad a virágokba!
VálaszTörlésMicsoda illatorgia lehetett nálatok.
VálaszTörlésHa most otthon lennék, biztos kipróbálnám! A kertünkben van egy orgonabokor, amit még a dédszüleim ültettek. Itt,sajnos, nem nagyon találkoztam még orgonával :(
VálaszTörlésTiti, igen, Napmátka megfertőzőtt vele.
VálaszTörlésIcus, polyan illat volt a házban, hogy aludni is alig lehetett.
Bors and Pepper, készíthetek egy üveggel ha gondolod, és majd elküldöm neked.
Kati, igazán nagyon kedves vagy! Csak Portugália nagyon messze van, félek, nem érne ide...
VálaszTörlésBors and Pepper, tudom, hogy nem egy dobásnyira van. Hátha találsz esetleg üzletben valahol.
VálaszTörlésBors and Pepper, esetleg szüleidhez, rokonaidhoz Magyarországra, és ha esetleg meglátogatnak elviszik.
VálaszTörlésAz ibolyáról lemaradtam,ki kéne próbáljam,annyira guszta és ötletes!
VálaszTörlésKedves Kati! Anyukámnak meséltem, hogy láttam Nálad orgonáscukrot és hogy milyen aranyos voltál, hogy felajánlottad, hogy küldesz nekem. Erre Anyuci kedvet kapott, és azt mondta, Ö szívesen kipróbálja a recepted. Szóval úgy néz ki Anyukám belevág a cukorkészítö projectbe :) De mégegyszer köszönöm, nagyon jól esett, hogy felajánlottad!!!!!!
VálaszTörlésBors and Pepper, örvendek, hogy anyukád is kedvet kapott hozzá, majd meséld el milyen lett.
VálaszTörlésAleda, az orgonáról még nem maradtál le. :)
Kati, a neten utánanéztem, milyen ehető virágok vannak. Szerinted a Te módszereddel mindegyik tartósítható?
VálaszTörlésRoza, gondolom a cukor egyiknem sem árt, de pl vannak az ehető virágok között gyógynövények is, azokat szárítva is lehet tartósítani. Én inkább azért tettem cukorba őket, hogy a cukor átvegye a virágok zamatát, illatát, és a cukrot felhasználhassam sütikbe, stb. Ez azokra a virágokra érvényes amelyeknek erős illata van:ibolya, orgona, bodza, akác, hársfavirág. Írtam egy összefoglalót az illatos cukrokról, ha a blogomon rákeresel megtalálod.
VálaszTörlés