2011. február 15., kedd

Sós rúd

A délután megkívántam valami finomat. De mi is legyen az? Ami finom is, meg hamar is elkészül. Eszembe jutott, hogy ezer éve nem ettem sós rudat, így hamar összeállítottam egy adaggal. A receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek című szakácskönyvében találtam. Nagyon egyszerű az elkészítése. Ebből az adagból 25 - 30 darab lett.



Hozzávalók:
  •  30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojás
  • kevés tejföl vagy joghurt
  • ízesítőnek: köménymag, napraforgómag, őrölt piros paprika 
Elkészítés:
 A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a joghurtot jól összegyúrtam, konyharuha alatt fél órát pihentettem. Majd a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtottam, derelyevágóval kisujjnyi széles, kb.10 cm hosszú rudakra vágtam, megsóztam. Egy tojást felvertem egy csepp olajjal, és ezzel bekentem a rudak tetejét, ízesítésként köménymagot, napraforgómagot, piros paprikát szórtam rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 20 - 25 perc alatt szépen megsültek.
Nekem a köménymagos ízlett a legjobban. 







9 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen sós sütiket!

    VálaszTörlés
  2. én is szeretem, én szezámmaggal is szoktam díszíteni :)

    VálaszTörlés
  3. Jé ez a szakácskönyv nekünk is meg van :-) Én is sós szájú vagyok :-)Nagyon jól néznek ki, meg is kóstolnám mindegyik fajtát!

    VálaszTörlés
  4. Benc-E-moke, Georgina, igen lehet sajjtal is meg szezámmaggal is ízesíteni, most éppen azok nem voltak a háznál. :)
    A sajtost köménymaggal együtt nagyon szeretem.

    Panna, sok jó recept van abban a könyvben, érdemes forgatni, főleg ha erdélyi kaját szeretnél készíteni.

    VálaszTörlés
  5. Istenem, de gyönyörű színük van!

    VálaszTörlés
  6. Kati,
    Szeretjük az erdélyi ételeket és a magát Erdélyt is!

    VálaszTörlés
  7. Mézeskalács, házi tojással készültek, azért ilyen szépek.
    Panna, én is szeretem mindkettőt,:)

    VálaszTörlés