Egy nem igazén szép színű, de annál finomabb krémleves :)
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 25 dkg fehérbab, 80 dkg gomba, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 paprika, só, bors, chilipehely, 1 kisebb ágacska rozmaring, kevés olaj.
Elkészítése: A babot egy éjszakára vízbe áztatjuk, kb 2, 5 liter vízben főni tesszük, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a kicsumázott paprikát, sózzuk, közepes lángon puhára főzzük, 2 merengető kanálnyi babot félreteszünk belőle. A finomra aprított fokhagymát kissé megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, borsozzuk, megszórjuk a chilipehellyel, a finomra aprított rozmaringgal, jól megpirítjuk, majd 2 - 3 evőkanál kivételével a leveshez adjuk. A levest botmixer segítségével pürésítjük, majd visszatesszük bele az egészben hagyott paszulyszemeket, összeforraljuk, a megmaradt gombával diszítve tálaljuk.
Megjegyzés: Ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni pirított kolbászkarikákkal is tálalhatjuk.
2017. október 29., vasárnap
2017. október 27., péntek
Kelbimbós, gombás bruschetta
Ez is kedvencünk :)
Hozzávalók (2 személy részére): 2 kisebb fekete francia kenyér,
4 + 1 cikk fokhagyma, olívaolaj, 3 – 4 evőkanál krémsajt, 6 kelbimbó, 4 gomba,
fél sárga paprika, arasznyi póréhagyma, 5 dkg pikáns szalámi,olaj, só, bors.
Elkészítése: A szalámit, póréhagymát, paprikát, gombát
apróra, a kelbimbót négybe vágjuk. A szalámit kevés olajon megpirítjuk,
hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, a gombát, paprikát, póréhagymát,
kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, együtt megpirítjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
A kenyeret felszeleteljük, száraz serpenyőben megpirítjuk,
megkenjük fokhagymával, megöntözzük kevés olívalajjal, ráhalmozzuk a kelbimbós feltétet.
Azonnal tálaljuk.
2017. október 26., csütörtök
Citromos halfalatok
Hal :)
Hozzávalók (3 – 4
személy részére): 60 dkg tőkehal
filé, 5 dkg vaj, 1 citrom leve, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg kukoricaliszt, 1
evőkanál házi olaszos fűszerkeverék, só, bors, 1 – 2 dl olaj. A körethez: 1 kg
krumpli, só, olívaolaj, 1 evőkanál házi olaszos fűszerkeverék. A tálaláshoz: 1
zöldcitrom.
Elkészítése: a
krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, összeforgatjuk a sóval, az olasz
fűszerkeverékkel, az olívaolajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük.
A halszeleteket
sózzuk, borsozzuk, vastagabb csíkokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük
a citromlével. A zsemlemorzsát és kukoricalisztet elkeverjük, fűszerezzük az
olasz fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A halcsíkokat előbb a citromleves vajba
majd a fűszeres morzsába forgatjuk, forró olajban pirosra sütjük. A
halfalatokat a sült krumplival és a zöldcitrom levével meglocsolva tálaljuk.
Megjegyzés: A
házi olasz fűszerkeverék a következőket tartalmazza: szárított bazsalikom,
petrezyelyemzöld, oregáno, kakukkfű, fokhagymapor. Természetesen ezt ízlés
szerint variálhatjuk.
2017. október 25., szerda
Olaszos vöröslencse főzelék
Isteni téli főzelék, nyárias ízeket idézve :)
Hozzávalók ( 2- 3 személy részére): 2 dl vöröslencse, 1
hagyma, 4 – 5 cikk fokhagyma, ízlés szerinti szárított oregano, bazsalikom,
petrezselyemzöld, só, bors, 4 – 5 evőkanál paradicsompüré, 5 dkg reszelt
parmezán, friss bazsalikom, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre
dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a vöröslencsét, pár
percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami jól ellepi, kb 10 perc alatt
puhára pároljuk, ha szükséges még pótoljuk a vizet. Amikor megpuhult hozzáadjuk
a paradicsompürét, a parmezánt, összeforraljuk.
Megjegyzés: Pirítóssal tálaljuk, de tükörtojást, sült
kolbászt is tálalhatunk mellé.
2017. október 24., kedd
Mandulalisztes, fügés sütemény
Először próbáltam ki életemben a mandulalisztet, annyit tapasztaltam, hogy a sütemény hosszabb ideg sül készre és hamarabb megég. De nagyon finom lett, ha nem is annyira mutatós.
Hozzávalók (egy hosszúkás piteformához): 5 tojás, 15 dkg barna cukor, 30 ml olaj, 1 dl tej, 30 dkg mandulaliszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, 3 füge, pici só.
Elkészítése: A cukrot elsodorjuk a tojással, lassanként kavargatva hozzáadjuk az olajat és a tejet. A sütőport, a sót, elvegyítjük a mandulaliszttel, és a folyékony masszához adjuk, simára kavarjuk. Végül hozzákavartam a mákot is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, ráhelyezzük a cikkekre vágott nektarint, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 - 40 percig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.
Megjegyzés: Ha a teteje túlságosan pirulna, fedjük le alufóliával.
Hozzávalók (egy hosszúkás piteformához): 5 tojás, 15 dkg barna cukor, 30 ml olaj, 1 dl tej, 30 dkg mandulaliszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, 3 füge, pici só.
Elkészítése: A cukrot elsodorjuk a tojással, lassanként kavargatva hozzáadjuk az olajat és a tejet. A sütőport, a sót, elvegyítjük a mandulaliszttel, és a folyékony masszához adjuk, simára kavarjuk. Végül hozzákavartam a mákot is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, ráhelyezzük a cikkekre vágott nektarint, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 - 40 percig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.
Megjegyzés: Ha a teteje túlságosan pirulna, fedjük le alufóliával.
2017. október 23., hétfő
Füstölt kolbászos, kukoricás leves
Isteni finom téli leveske :) Mint mindenik :)
Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 50 dkg füstölt kolbász, 3 sárgarépa, 6 krumpli, 1
kisebb darab póréhagyma, 5 cikk fokhagyma, 25 dkg csemege kukorica (dobozos),
2, 5 dl főzőtejszín, só, bors, chilipehely, petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése:
A csíkokra vágott póréhagymát üvegesre
dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt,
megpirítjuk, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel. Amikor felfőtt hozzáadjuk a
karikára vágott sárgarépát, a kockára vágott krumplit, sózzuk, borsozzuk,
megszórjuk chilipehellyel, együtt puhára főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk
a leszűrt csemegekukoricát, végül hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a főzőtejszínt,
besűrítjük, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.
2017. október 22., vasárnap
Savanyú káposztás kolbászos egytál
Párom nagy kedvence a káposzta mindenféle formában, így igyekszem többször készíteni :)
Hozzávalók (4
személy részére): 60 dkg savanyú káposzta, 1 alma, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma,
1 dl fehérbor, só, bors, olaj, 40 dkg füstölt kolbász, 20 dkg sonka, 5 krumpli,
szárított vagy friss kapor.
Elkészítése: A
káposztát ha esetleg túl savanyúnak találjuk, folyó víz alatt szitában
átöblítjük. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az
olajon, hozzáadjuk a savanyú káposztát, meglocsoljuk a borral, addig
kavargatjuk, míg a bor elpárolog, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel ami
majdnem ellepi, fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges a vizet még pótoljuk.
Az utolsó 10 percben hozzáreszeljük az
almát. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük,
hagyjuk kihűlni. A kolbászt karikára, a sonkát kis kockára vágjuk, kevés olajon
megpirítjuk. Egy tálban összeforgatjuk az elkészült savanyú káposztát,
krumplit, kolbászt, sonkát, megszórjuk friss vagy szárított kaporral, egy
hőálló tálba simítjuk, előmelegített sütőben, 180 fokon kb 10 – 15 perc alatt
összesütjük.
2017. október 17., kedd
Többdiós őszi saláta
Őszön is szeretem a salátákat :)
Hozzávalók ( 2 személy részére): 4 jégsaláta levél, 1
maréknyi galambbegy saláta, 2 füge, 1 kivi, 10 szem szőlő, 1 maréknyi vegyes
dióféle (mandula, dió, kesu, pisztácia, pekándió ), 5 dkg gorgonzola sajt, só, bors, 1
evőkanál olívaolaj, kevés málnás balzsamecet.
Elkészítése: A jégsaláta leveleket laskára vágjuk, a fügét,
a kivit felszeleteljük, a szőlőt félbe vágjuk. A sajtot kockára vágjuk. A jégsalátát elkeverjük a galambbegy
salátával, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük az olívaolajjal, a tányérokra
terítjük, ráhalmozzuk a gyümölcsöket, a sajtot, a dióféléket, meglocsoljuk a
balzsamecettel. Azonnal tálaljuk.
2017. október 16., hétfő
Fügés bruschetta
Ínyenceknek :) Én imádom a fügét, igyekszem is enni ilyenkor, mikor szezonja van :)
Hozzávalók (2 személy részére): 2 szelet teljes kiőrlésű
magos kenyér, 3 – 4 evőkanál krémsajt, 2 lila füge, 2- 3 teáskanál méz, 2
evőkanál vegyes mag (dió, mandala, kesu, tökmag)
Elkészítése: A magokat kissé megvagdaljuk, száraz
serpenyőben megpirítjuk. A kenyérszeleteket száraz serpenyőben megpirítjuk, háromba
vágjuk, megkenjük a krémsajttal, rászeleteljük a fügét, megszórjuk a pirított
magvakkal, rácsurgatjuk a mézet. Azonnal tálaljuk.2017. október 11., szerda
Körtés smoothie
Reggelire :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 közepes méretű körte, 1
banán, 2 dl zöld tea, fahéj.
Elkészítése: A körtét meghámozzuk, maghéját eltávolítjuk,
nagyobb szeletekre vágjuk, a banánt meghámozzuk, felkarikázzuk. A zöld teat
leforrázzuk, 3 percig pihentetjük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Az előkészített
hozzávalókat a fahéjjal együtt a késes aprítóba pürésítjük. Körteszeletekkel
tálaljuk.
2017. október 9., hétfő
Tonhalas, lazacos tészta (vöröslencséből készült tészta)
Hasonló tonhalas szószt ettünk az Esprit üzlet kajás részlegén, nagyon megtetszett, bár én is készítettem hasonlót régebb, ez egy kicsit másabb. S mivel igyekszem minnél egészségesebben étkezni, most vöröslencséből készült tésztát főztem ki hozzá.
Hozzávalók (3 - 4 személy részére): kb 40 dkg jó minőségű dobozos tonhal, 15 dkg dobozos édes csemege kukorica, 10 dkg füstölt lazac, 15 dkg gomba, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 dl főzőtejszín, 3 – 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, kis csokor kapor, 20 dkg vöröslencséből készült tészta.
Elkészítése: A tonhalat és a kukoricát leszűrjük. A finomra aprított hagymát a felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, hozzáadjuk a tonhalat, a kukoricát, a kis darabokra vágott füstölt lazacot, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk felforrósodni, hozzáöntjük a tejszínt, néhány perc alatt besűrítjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított kaport. A vöröslencséből készült tésztát enyhén sós vízben, 2 – 3 evőkanál olívaolajat hozzáadva fogkeményre (al dente) főzzük, leszűrjük.
Hozzávalók (3 - 4 személy részére): kb 40 dkg jó minőségű dobozos tonhal, 15 dkg dobozos édes csemege kukorica, 10 dkg füstölt lazac, 15 dkg gomba, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 dl főzőtejszín, 3 – 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, kis csokor kapor, 20 dkg vöröslencséből készült tészta.
2017. október 8., vasárnap
Gombás bruschetta
Kis reggeli harapnivaló :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 szelet kenyér, 5 + 1 cikk fokhagyma, 25 dkg csiperke (vagy más) gomba, kevés olívaolaj, só, bors, chilipehely, kis csokor metélőhagyma, 4 - 5 evőkanál görög joghurt, 5 dkg kecskesajt.
Elkészítése: A felszeletelt gombához hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, megpirítjuk az olívaolajon, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a chilipehellyel, a finomra aprított metélőhagymával, 2 - 3 percig még együtt pirítjuk. Az elmorzsolt kecskesajtot elkeverjük a görög joghurttal.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük fokhagymával, a kecskesajtos joghurttal, ráhalmozzuk a gombát, azonnal tálaljuk.
Hozzávalók (2 személy részére): 4 szelet kenyér, 5 + 1 cikk fokhagyma, 25 dkg csiperke (vagy más) gomba, kevés olívaolaj, só, bors, chilipehely, kis csokor metélőhagyma, 4 - 5 evőkanál görög joghurt, 5 dkg kecskesajt.
Elkészítése: A felszeletelt gombához hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, megpirítjuk az olívaolajon, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a chilipehellyel, a finomra aprított metélőhagymával, 2 - 3 percig még együtt pirítjuk. Az elmorzsolt kecskesajtot elkeverjük a görög joghurttal.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük fokhagymával, a kecskesajtos joghurttal, ráhalmozzuk a gombát, azonnal tálaljuk.
2017. október 5., csütörtök
Szőlős pite
Mutatós, finom :)
Hozzávalók(egy hosszúkás piteformához): 2 tojás, 6 evőkanál
cukor, 1, 5 teáskanál sütőpor, 1 dl zsíros joghurt, 1 dl olaj, 2 evőkanál kakaó
,8 evőkanál liszt, pici só, 1 kisebb gerezd mag nélküli szőlő.
Elkészítése: A tojást habosra kavarjuk a cukorral, a
sütőporral, hozzákavarjuk a joghurtot, az olajat, a rumeszencet, sót. Végül
hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kavarjuk. A kész massza felét sütőpapírral
bélelt tepsibe simítjuk, a megmaradt részhez hozzákavarjuk a kakaót, a másik
massza tetejére simítjuk, tetejét kirakjuk szőlőszemekkel, 180 fokra
előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
2017. október 2., hétfő
Csirkemelles, parmezános paradicsomleves
Nagyon szeles, őszies az idő itt felénk Hollandiában, nagyon jól jön már egy kis melengető leves. Ez a paradicsomleves kicsit eltérő a mi erdélyi paradicsomlevesünktől, hiszen hússal készül, olaszos fűszerekkel és a parmezánnal az olasz ízeket idéz. Csak ajánlani tudom.
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 30 dkg csirkemell, 1
hagyma, 7 – 8 cikk fokhagyma, 1 zöld paprika, 3 – 4 sárgarépa, 5 dl sűrített
paradicsom, 10 dkg száraztészta, 6 – 8 dkg reszelt parmezán, ízlés szerint
szárított oregánó, petrezselyemzöld, bazsalikom, chilipehely, friss bazsalikom,
só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát, fokhagymát , a kis
kockára vágott paprikát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a falatnyi
kockákra vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szárított
fűszerekkel, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb 2, 5 liter vízzel,
felforraljuk. Amikor a leves felforrt hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát,
együtt puhára pároljuk. Amikor a hús és a sárgarépa is megpuhult, hozzáadjuk a
sűrített paradicsomot, újraforraljuk, beletesszük a száraztésztát, puhára
főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a finomra aprított friss bazsalikomot és
a parmezánt.
Megjegyzés: Sűrített paradicsom helyett házi paradicsomléből
is készíthetjük, akkor kevesebb vizet adjunk hozzá. Ha gyerekek is esznek
belőle hagyjuk ki a chilipehelyt.