A héten már másodikszor sütöttem meg ezt a muffint, mert mindenkinek nagyon ízlett. Csak ajánlani tudom :)
Hozzávalók (12 darabhoz): 20 dkg liszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, 1 alma, 2 evőkanál fahéj, 5 dkg tejcsokoládé 2 evőkanál mák, 7 dkg barna cukor, 2 tojás, 2, 5 dkg olvasztott vaj, 1 dl olaj, 1 citrom lereszelt héja, 2 evőkanál citromlé, pici só, 2 dl tej.
Elkészítése: A csokoládét apróra vágjuk, az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Egy kisebb tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a csokoládéval, az almával, a fahéjjal, a mákkal, a sóval. A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Egy másik edényben elkeverjük a tojást a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, a tejjel, az olvasztott vajjal és az olajjal. A lisztes és a folyékony részt vigyázva összeforgatjuk, amíg a liszt teljesen átnedvesedik.
A masszát a muffin kapszlikkal bélelt formákba töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 25 perc alatt megsütjük.
2017. január 30., hétfő
2017. január 29., vasárnap
Diós, kivis arcpakolás
Olcsó kence a konyhából, feszessé, puhává varázsolja az arcbőrt.
Hozzávalók (2 alkalomhoz): 1 kivi,
5 teáskanál darált dió, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál repceolaj, kb. 5 teáskanál zabpehelyliszt.
Elkészítése: A kivit meghámozzuk,
villával pépesítjük, hozzáadjuk a darált diót, a mézet, a repceolajat, és annyi
zabpehelylisztet, hogy kenhető masszát kapjunk. A masszát a megtisztított
arcbőrre kenjük, hagyjuk megszáradni, langyos vízzel lemossuk, hetente egyszer
alkalmazzuk.
Megjegyzés: Nyáron egy – egy
evőkanál pépesített mentát vagy zöldpetrezselymet is adhatunk a masszához. Ha
egy kevés megmarad a masszából nyugodtan megehetjük, nagyon finom.
2017. január 28., szombat
Lélekvidámító saláta
Vidám, színes, vitamindús saláta, mely vidámmá teszi a lelkünket :)
Hozzávalók (2 személy részére): 5
nagyobb salátalevél, fél fekete retek, 1 sárgarépa, 1 kicsi cékla, 1 piros
paprika, kis darab kigyóuborka, 5 dkg sajt, 1 cikk gránátalma magjai, 3 – 4
evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé,
só.
Elkészítése: A salátát,a fekete
retket, a sárgarépát, a piros paprikát, a sajtot csíkokra vágjuk, a céklát
nagylyukú reszelőn lereszeljük,az uborkát félkörökre szeleteljük, mindezt egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a
gránátalma magjait, a sót, összeforgatjuk. A citromlét elkeverjük az
olívaolajjal, tálalás előtt megöntözzük vele a salátát.
2017. január 27., péntek
Füstölt makrélás saláta
A szervezetem és a szemem is már a finom, színes, friss salátákat kívánja, igyekszem is gyakran készíteni. Most finom, füstölt makréla is került bele, hogy még egészségesebb legyen.
Hozzávalók (2 személy részére): 3 krumpli, fél kigyóuborka, 6 salátalevél, 20 dkg füstölt makréla, himalája só, 2 tojás. A dressinghez: 2 evőkanál natúr joghurt, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olívaolaj, 1 télire eltett csípős paprika, 3 szál zöldpetrezselyem, fél citrom leve.
Elkészítése: A dressinghez a joghurtot elkeverjük a tejföllel, a citromlével, az olívaolajjal, hozzáadjuk a karikára vágott csípőspaprikát, a finomra aprított zöldpetrezselymet, összekavarjuk, a hűtőbe tesszük, míg a saláta elkészül. A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A halhúst leválasztjuk a csontról, szálkásra tépkedjük. Az uborkát félkörökre szeleteljük, a salátát megtépkedjük. Az előkészített hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sózzuk. Enyhén sós vízben két buggyantott tojást főzünk, a saláta tetejére helyezzük, megöntözzük a dressinggel, azonnal tálaljuk.
Hozzávalók (2 személy részére): 3 krumpli, fél kigyóuborka, 6 salátalevél, 20 dkg füstölt makréla, himalája só, 2 tojás. A dressinghez: 2 evőkanál natúr joghurt, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olívaolaj, 1 télire eltett csípős paprika, 3 szál zöldpetrezselyem, fél citrom leve.
Elkészítése: A dressinghez a joghurtot elkeverjük a tejföllel, a citromlével, az olívaolajjal, hozzáadjuk a karikára vágott csípőspaprikát, a finomra aprított zöldpetrezselymet, összekavarjuk, a hűtőbe tesszük, míg a saláta elkészül. A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A halhúst leválasztjuk a csontról, szálkásra tépkedjük. Az uborkát félkörökre szeleteljük, a salátát megtépkedjük. Az előkészített hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sózzuk. Enyhén sós vízben két buggyantott tojást főzünk, a saláta tetejére helyezzük, megöntözzük a dressinggel, azonnal tálaljuk.
2017. január 26., csütörtök
Fahéjas, csokoládés szívecskék
Fahéjas keksz újra, most csokoládéval bevonva, színes cukorkával diszítve :)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál fahéj, 1 tojás, kevés citromhéj, pici só. A csokoládémázhoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj. Továbbá színes diszítő cukorkák.
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a fahéjjal elkevert liszttel, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval, majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrunk belőle. A tésztát késfok vastagra kinyújtjuk, szív formákkal kivagdaljuk, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon, 8 - 10 perc alatt megsütjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a kekszeket óvatosan belemártjuk, megszórjuk diszítő cukorkával, hagyjuk megdermedni.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál fahéj, 1 tojás, kevés citromhéj, pici só. A csokoládémázhoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj. Továbbá színes diszítő cukorkák.
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a fahéjjal elkevert liszttel, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval, majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrunk belőle. A tésztát késfok vastagra kinyújtjuk, szív formákkal kivagdaljuk, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon, 8 - 10 perc alatt megsütjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a kekszeket óvatosan belemártjuk, megszórjuk diszítő cukorkával, hagyjuk megdermedni.
2017. január 25., szerda
Sajtos, szezámmagos csirke joghurtos céklasalátával
Csirke és sali :) Könnyed és finom :)
Hozzávalók (2 személy részére): 60 dkg csirkehús, 1 kisebb
zeller, 5 cikk fokhagyma, só, bors, olaj, 5 dkg sajt, 2 evőkanál szezámmag. A
salátához: 2 cékla, 1 krumpli, 3 evőkanál borsó (konzervből), 4 cikk fokhagyma,
só, bors, 6 evőkanál natúr joghurt, 2 evőkanál citromlé, kis csokor kapor.
Elkészítése: A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, olajjal kikent
tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a fokhagymát, a csíkokra vágott zellert, kevés
vizet töltünk rá, lefödjük alufóliával, előmelegített sütőben közepes hőfokon
puhára pároljuk, majd a fóliát eltávolítva zsírjára sütjük, ráreszeljük a
sajtot, megszórjuk a szezámmaggal, visszatesszük a sütőbe, míg a sajt ráolvad. A céklát és a krumplit alufóliába csomagoljuk, a sütőben
megsütjük. A mikor kihűlt meghámozzuk, kockára vágjuk, hozzáadjuk a borsót, az
áttört fokhagymát, a finomra aprított kaprot, a citromlét, a joghurtot, sózzuk,
borsozzuk, alaposan összeforgatjuk. A húst a salátával tálaljuk.
2017. január 24., kedd
Tésztás káposztaleves
És ez is Londonban készült, szintén kimaradt, gazdag, finom leveske :)
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 20 dkg házi füstölt szalonna, 1 kg zöld káposzta, 1 hagyma, 10 dkg száraztészta, só, bors, 2 – 3 evőkanál ecet; az eresztékhez: 1 tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk. A szalonna kiolvadt zsírjában a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, felforraljuk. Amikor felforrt hozzáadjuk a vékonyra szeletelt káposztát, sózzuk, puhára főzzük. Amikor a káposzta megpuhult hozzáadjuk a tésztát, együtt puhára főzzük, leveszük a lángról. A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, felöntjük a tejjel és 1 dl vízzel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Végül ízlés szerint savanyítjuk, borsozzuk.
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 20 dkg házi füstölt szalonna, 1 kg zöld káposzta, 1 hagyma, 10 dkg száraztészta, só, bors, 2 – 3 evőkanál ecet; az eresztékhez: 1 tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk. A szalonna kiolvadt zsírjában a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, felforraljuk. Amikor felforrt hozzáadjuk a vékonyra szeletelt káposztát, sózzuk, puhára főzzük. Amikor a káposzta megpuhult hozzáadjuk a tésztát, együtt puhára főzzük, leveszük a lángról. A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, felöntjük a tejjel és 1 dl vízzel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Végül ízlés szerint savanyítjuk, borsozzuk.
2017. január 23., hétfő
Fodros kelbimbós mártás lila tésztával
Még Londonban ismerkedtünk meg a fodros kelbimbóval, nagyon megszerettük, s most, hogy néha nálunk is kapható, igyekszem kihasználni, s finomakat főzni belőle. Úgy szeretem az ilyen szép színes ételeket. A lila tészta története az, hogy amikor a Lencsével töltött káposztát készítettem lilakáposztából, a leveleket megpároltam, s a sötétlila vízben főztem meg a tésztát, s ilyen szép halvány lila lett.
Hozzávalók (2 személy részére): kis darab póréhagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 - 3 evőkanál olívaolaj, 20 dkg fodros kelbimbó, 4 evőkanál üvegben eltett gomba, 5 dkg mag nélküli olajbogyó, 3 evőkanál liszt, kb 5 dl tej, só, bors, kis csokor kapor. 40 dkg tészta, 7 - 8 lila káposzta levél.
Elkészítése: A fodros kelbimbót fővő vízben roppanósra főzzük. A finomra aprított póréhagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, megszórjuk a liszttel, rózsaszínre pirítjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a gombát, a megfőzőtt fodros kelbimbót, az olajbogyót, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.
A lila káposzta leveleket 15 percig főzzük, majd kivesszük a vízből, s a tésztát abban a vízben főzzük meg, szép halványlila színe lesz.
Hozzávalók (2 személy részére): kis darab póréhagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 - 3 evőkanál olívaolaj, 20 dkg fodros kelbimbó, 4 evőkanál üvegben eltett gomba, 5 dkg mag nélküli olajbogyó, 3 evőkanál liszt, kb 5 dl tej, só, bors, kis csokor kapor. 40 dkg tészta, 7 - 8 lila káposzta levél.
Elkészítése: A fodros kelbimbót fővő vízben roppanósra főzzük. A finomra aprított póréhagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, megszórjuk a liszttel, rózsaszínre pirítjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a gombát, a megfőzőtt fodros kelbimbót, az olajbogyót, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.
A lila káposzta leveleket 15 percig főzzük, majd kivesszük a vízből, s a tésztát abban a vízben főzzük meg, szép halványlila színe lesz.
2017. január 22., vasárnap
Jókai - bableves cipóban - A magyar kultúra napjára
Stílusosan egyik leghíresebb magzar írónk levesével ünnepeljük ezt a napot :) Isteni finom leves, csak ennyit mondhatok : )
Hozzávalók: (7 –
8 személy részére): 1 liter nagyszemű szárazbab, 1 kg füstölt oldalas, 1
hagyma, 4 – 5 babérlevél, 8 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér,
20 dkg füstölt kolbász, 5 dl
házi paradicsomlé, só, 1 csokor zöldpetrezselyem, ecet ízlés szerint. A
rántáshoz: 4 – 5 evőkanál olaj, 5 evőkanál liszt, pirospaprika, 2 dl tej, 1 dl
víz. A tálaláshoz: fejenként egy cipó.
Elkészítése: A
paszulyt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük. A kolbászt karikára vágjuk,
megpirítjuk. A beáztatott paszulyt és a felszeletelt oldalast hideg vízben főni
tesszük, amikor felforrt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát, a
babérlevelet, takaréklángon puhára főzzük. Amikor a paszuly már majdnem puha
hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, a megpirított kolbászt, együtt
puhára főzzük, hozzáadjuk a paradicsomlét, összeforraljuk, ha szükséges sózzuk.
A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük
a vízzel és a tejjel, a leveshez öntjük, besűrítjük. Végül ecettel savanyítjuk,
megszórjuk a finomra aprított zöldpetrezselyemmel.
Megjegyzés:
Tejfölt, csípőspaprikát kínálunk mellé.
A leves kialakulásának története:
Jókai Mór, nem
csak egyik legismertebb magyar írónk volt, hanem különleges ínyenc hírében is
állt, szerette a jó ételeket, amelyeket regényeiben is megjelenített. Róla
kapta nevét egyik híressé vált magyar levesünk is, a Jókai – bableves.
Az ízek
kifinomult élvezőjének kedvenc ételei között első helyen állt a bableves
füstölt malackörmivel (tejföl nélkül) a többi kedvenc étele (ruca
vöröskáposztával, pulykapaprikás, malacpörkölt, kapros-túrós lepény, töpörtyűs
pogácsa, csíramálé, czakumpakk leves) között. Az étkezésekhez mindig ivott egy
pohárka ásványvízzel kevert vörösbort.
A legendák
szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint
főtt bablevest (nagy szemű bab malackörömmel (költői nevén görögolvasó aranybakanccsal,
a malac csülkén rajtahagyták a körmöt is) rendelt, amely kedvence volt, amit
édesanyja is és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára. A
magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika
felhasználása. A legenda más változata szerint nem is a saját ízlése szerint
rendelte a "bablevest füstölt malackörmivel" a füredi vendéglőben,
hanem az ott malackörömmel és paprikás rántással készült bableves annyira
ízlett neki, hogy azontúl csak az úgy készült bablevest volt hajlandó megenni
otthonában is. A később általa elhíresült eredeti étel, a „füstölt malacköröm
babba főzve” receptje akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét,
sem pedig csülköt, különlegességét a nagyszemű lóbab, a sűrű, paprikázott
rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm képezte. Jókai A
kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte. Ennek
magyarázata pedig az volt, hogy a jó bableveshez akkora nagyszemű bab kell,
mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt
malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok
lábbelije.
A nemzetinek
tekinthető ételeink egyike a különleges csülkös bableves magyaros rántással
(hagymával, fokhagymával, fűszerpaprika őrleménnyel), csipetkével elkészítve,
az idők folyamán mindig módosulva és finomodva, az éttermek étlapjain
átkeresztelődött Jókai-bableves névre, s ma már ahány receptkönyv és
vendéglátóhely van, éppen annyi elkészítési módja létezik. Gundel Károly korai
receptje szerint például fiatal sertés körmével, fülével, farkával, belészelt
füstölt kolbász karikákkal, vastagra vágott metélttel és némi leveszöldséggel
készült. Gundel János, éttermének séfjei és fia Gundel Károly is néhány híres
vendég számára különleges fogásokat alkottak, amelyeket a hírességekről
neveztek el és szerepeltettek az étlapon. Jókai Mór továbbfejlesztett és
kifinomult bablevese mára a magyar konyha egyik legjellemzőbb fogásává vált.
Forrás:
2017. január 21., szombat
Gombás krumplileves
Egyszerű és finom leveske :)
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 3 kisebb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 7 - 8 krumpli, 1 befőttes üveg eltett gomba, 1 hagyma, 2 teáskanál sóban, ecetben eltett kapor, só, 2 - 3 evőkanál ecet. A rántáshoz: 2 evőkanál liszt, pirospaprika, 1, 5 dl tej, kevés ola.
Elkészítése: Kb 2 liter vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a karikára vágott leveszöldséget, sózzuk, amikor a zöldség megfőtt hozzáadjuk a krumplit, a hagymát, mikor a krumpli is megfőtt hozzáadjuk a gombát, pár percet együtt főzzük. Az olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és kevés vizzel, a leveshez adjuk, besűrítjük, végül hozzáadjuk a kaprot és ecettel savanyítjuk.
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 3 kisebb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 7 - 8 krumpli, 1 befőttes üveg eltett gomba, 1 hagyma, 2 teáskanál sóban, ecetben eltett kapor, só, 2 - 3 evőkanál ecet. A rántáshoz: 2 evőkanál liszt, pirospaprika, 1, 5 dl tej, kevés ola.
Elkészítése: Kb 2 liter vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a karikára vágott leveszöldséget, sózzuk, amikor a zöldség megfőtt hozzáadjuk a krumplit, a hagymát, mikor a krumpli is megfőtt hozzáadjuk a gombát, pár percet együtt főzzük. Az olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és kevés vizzel, a leveshez adjuk, besűrítjük, végül hozzáadjuk a kaprot és ecettel savanyítjuk.
2017. január 20., péntek
Mediterán csicseriborsó saláta
Viszonylag ritkán eszünk csicseriborsót, nem is tudom miért, pedig szeretjük :) Most egy finom sali készült belőle :) Isteni :)
Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg csicseriborsó, 1 paradicsom, fél kigyóuborka, 1 hagyma, 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, olívaolaj, só, bors, kis csokor zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A paradicsomot és az uborkát kockára vágjuk, a hagymát és a zöldpetrzselymet finomra aprítjuk, az olajbogyót karikára vágjuk. Az előkészített hozzávalókat egy tálba helyezzük, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük az olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: konzerv csicseriborsóból is készíthetjük.
Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg csicseriborsó, 1 paradicsom, fél kigyóuborka, 1 hagyma, 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, olívaolaj, só, bors, kis csokor zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A paradicsomot és az uborkát kockára vágjuk, a hagymát és a zöldpetrzselymet finomra aprítjuk, az olajbogyót karikára vágjuk. Az előkészített hozzávalókat egy tálba helyezzük, sózzuk, borsozzuk, megöntözzük az olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: konzerv csicseriborsóból is készíthetjük.
2017. január 19., csütörtök
Lencsés töltött káposzta lilakáposztából
Nagyon szeretjük a piros káposztát, már többször olvastam, hogy hús helyett lencsével is lehet tölteni, nálam egy köztes változat készült, mert egy kis szalonnát is tettem bele, hogy ne legyen száraz. Hú, nagyon, de nagyon finom lett, és csodás a színe :)
Hozzávalók (15 töltelékhez): 1 fej jó leveles lilakáposzta, 10 + 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 15 dkg zöld lencse, 1 hagyma, 5 dkg finomra aprított lilakáposzta, só, frissen törött színes bors, 0, 5 dl víz, kis csokor friss kapor, szárított csombor és kapor,1 liter házi paradicsomlé, 1 dl eltett csípős paprika leve, 20 dkg füstölt házi kolbász.
Elkészítése: Mivel friss, édes káposztából készítjük, vizet forralunk, néhány percig beledobjuk a káposztát, hogy a levelek megpuhuljanak, ekkor leválasztjuk őket. Ezt addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű levelet kapunk. A levelek vastag ereit kivágjuk. A káposzta megmaradt részét felaprítjuk vágott káposztának.
A töltelékhez a 10 dkg szalonnát apró kockákra vágjuk, a hagymát, a káposztát, a friss kaprot finomra aprítjuk. A szalonnát, a hagymát, a káposztát, a kaprot, a lencsét összekeverjük a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a vizet (hogy legyen mitől majd kidagadnia a rizsnek), alaposan összedolgozzuk, a levelekbe töltjük.
Egy fazék alját kibéleljük a szárított csomborral és a kaporral, ezekre ráfektetünk néhány káposztalevelet, megszórjuk vágott káposztával, majd szép sorjában elhelyezzük rajta a töltelékeket., a töltelékek közé helyezzük a megmaradt szalonnát, a kolbászt nagyobb darabokra vágva. A töltelékekre ismét vágott káposztát helyezünk, majd befödjük káposztalevéllel, ráöntjük a paradicsomlét, annyi vizet ami ellepi a töltelékeket ízlés szerint sóval ízesítünk, feltöltjük vele a fazekat. hozzáadjuk a csípős paprika levét is. Magas hőfokon felforraljuk, majd takaréklángon, gyöngyözve puhára főzzük a töltelékeket. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés: Lehetőleg válasszunk vékony levelű lilakáposztát, hogy könnyebben csomagolható legyen a töltelék. A megmaradt szalonnabőrt is belefőzhetjük a káposztába.
Hozzávalók (15 töltelékhez): 1 fej jó leveles lilakáposzta, 10 + 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 15 dkg zöld lencse, 1 hagyma, 5 dkg finomra aprított lilakáposzta, só, frissen törött színes bors, 0, 5 dl víz, kis csokor friss kapor, szárított csombor és kapor,1 liter házi paradicsomlé, 1 dl eltett csípős paprika leve, 20 dkg füstölt házi kolbász.
Elkészítése: Mivel friss, édes káposztából készítjük, vizet forralunk, néhány percig beledobjuk a káposztát, hogy a levelek megpuhuljanak, ekkor leválasztjuk őket. Ezt addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű levelet kapunk. A levelek vastag ereit kivágjuk. A káposzta megmaradt részét felaprítjuk vágott káposztának.
A töltelékhez a 10 dkg szalonnát apró kockákra vágjuk, a hagymát, a káposztát, a friss kaprot finomra aprítjuk. A szalonnát, a hagymát, a káposztát, a kaprot, a lencsét összekeverjük a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a vizet (hogy legyen mitől majd kidagadnia a rizsnek), alaposan összedolgozzuk, a levelekbe töltjük.
Egy fazék alját kibéleljük a szárított csomborral és a kaporral, ezekre ráfektetünk néhány káposztalevelet, megszórjuk vágott káposztával, majd szép sorjában elhelyezzük rajta a töltelékeket., a töltelékek közé helyezzük a megmaradt szalonnát, a kolbászt nagyobb darabokra vágva. A töltelékekre ismét vágott káposztát helyezünk, majd befödjük káposztalevéllel, ráöntjük a paradicsomlét, annyi vizet ami ellepi a töltelékeket ízlés szerint sóval ízesítünk, feltöltjük vele a fazekat. hozzáadjuk a csípős paprika levét is. Magas hőfokon felforraljuk, majd takaréklángon, gyöngyözve puhára főzzük a töltelékeket. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés: Lehetőleg válasszunk vékony levelű lilakáposztát, hogy könnyebben csomagolható legyen a töltelék. A megmaradt szalonnabőrt is belefőzhetjük a káposztába.
2017. január 18., szerda
Sertéssült lilakáposzta mártással
Szintén még Londonban készült :) Nagyon mutatós és finom is :)
Hozzávalók (2 személy részére): 50 dkg sertéscomb, 50 dkg lilakáposzta, 2 dl tejszín, 1 hagyma,
só, bors, 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál barna cukor, kevés olaj,
petrezselyemzöld.
Elkészítése: A
húst sózzuk, borsozzuk, a felforrósított olajban fehéredésig pirítjuk,
felöntjük annyi vízzel, hogy csak épp lepje, lefödve puhára pároljuk, ha
szükséges pótoljuk a vizet. Végül zsírjára sütjük. A káposztát legyaluljuk vagy
reszeljük. A cukrot feloldjuk kb 3 dl meleg vízben. A finomra aprított hagymát
üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, 5 – 6 percig
pároljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és a cukros vízzel locsolgatva puhára
pároljuk. Amikor megpuhult felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ha
szükséges, besűrítjuk. A tetejét megszórjuk finomra aprított
petrezselyemzölddel. A húst a mártással tálaljuk.
2017. január 17., kedd
Tavaszi rizses leves
Finom, könnyed tavaszi leveske, amelyben csak fehér és zöld zöldségek vannak :)
Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 4 felső csirkecomb, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 paszternák, 1 zeller, 5 krumpli, 1 póréhagyma, 2 karalábé, 1 dl rizs, 1 cukkini, 5 evőkanál zöldborsó (konzervből), 5 gomba, só, bors, 20 szem színes bors, kis csokor kapor, 6 evőkanál tejföl, 5 - 6 evőkanál eltett csípőspaprika leve, kevés olaj
Elkészítése: A combokat kicsontozzuk, csíkokra vágjuk, a csonttal együtt a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb 2 liter vízzel, amikor felfőtt hozzáadjuk a kockára vágott paszternákot és zellert, a hagymát és a fokhagymát, teatojásban a színes borsot, amikor ezek megpuhultak hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, karalábét, a karikára vágott poréhagymát, puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizset, a kockára vágott cukkinit, a felszeleelt gombát. Végül beletesszük borsót, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még fűszerezzük, megszórjuk a finomra aprított kaporral, a csípőspaprka levével savanyítjuk.
Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 4 felső csirkecomb, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 paszternák, 1 zeller, 5 krumpli, 1 póréhagyma, 2 karalábé, 1 dl rizs, 1 cukkini, 5 evőkanál zöldborsó (konzervből), 5 gomba, só, bors, 20 szem színes bors, kis csokor kapor, 6 evőkanál tejföl, 5 - 6 evőkanál eltett csípőspaprika leve, kevés olaj
Elkészítése: A combokat kicsontozzuk, csíkokra vágjuk, a csonttal együtt a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb 2 liter vízzel, amikor felfőtt hozzáadjuk a kockára vágott paszternákot és zellert, a hagymát és a fokhagymát, teatojásban a színes borsot, amikor ezek megpuhultak hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, karalábét, a karikára vágott poréhagymát, puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizset, a kockára vágott cukkinit, a felszeleelt gombát. Végül beletesszük borsót, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még fűszerezzük, megszórjuk a finomra aprított kaporral, a csípőspaprka levével savanyítjuk.
2017. január 16., hétfő
Tésztás céklasaláta
Fini, fini céklasali rózsaszínű és fehér céklából :) Imádjuk a céklát :)
Hozzávalók: (2 személy részére): 2 közepes cékla (nálam egy fehér és egy rózsaszínű), 2 krumpli, 4 savanyú uborka, 3 evőkanál csemegekukorica, 5 dkg telemea sajt, 6 cikk fokhagyma, 10 dkg száraztészta, kis csokor kapor, só, bors, 3 evőkanál citromlé, 3 - 4 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
Hozzávalók: (2 személy részére): 2 közepes cékla (nálam egy fehér és egy rózsaszínű), 2 krumpli, 4 savanyú uborka, 3 evőkanál csemegekukorica, 5 dkg telemea sajt, 6 cikk fokhagyma, 10 dkg száraztészta, kis csokor kapor, só, bors, 3 evőkanál citromlé, 3 - 4 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
- A céklát és a krumplit alufóliába csomagoljuk, a sütőben megsütjük, meghámozzuk.
- A meghámozott céklát és krumplit kis kockákra vágjuk.
- A savanyú uborkát szintén kis kockákra vágjuk.
- A céklát, a krumplit, a savanyú uborkát egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a csemegekukoricát, a kis kockákra vágott telemeát.
- A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, kihűtjük.
- A többi hozzávalóhoz tesszük a kihűlt tésztát, az áttört fokhagymát, az olívaolajat, a citromlét, a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.
2017. január 15., vasárnap
Konyhai kencék hajhullásra
Még néha ilyesmivel is foglalkozik az ember lánya :)
Késő ősszel, kora télen általában szembesülnünk kell azzal,
hogy fokozódik a hajunk hullása, ami inkább minket nőket bosszant jobban, főleg
ha hosszú hajat viselünk. A szakemberek szerint napi 70 – 100 hajszáll kihullása még normális állapot, napi 150
feletti hajszáll kihullása esetén már érdemes orvoshoz fordulnunk, mert a kóros
hajhullás komoly betegségekre is utalhat. Természetesen az életkortól is függ a
haj ritkulása, általában 30 éves kortól felfele folyamatosan ritkul az
ember haja, persze nem egyik napról a másikra történik mindez, a nőknél pedig a
kismamaság, a változó kor is okoz hajhullást.
Én nem vagyok orvos, ezért betegség okozta kóros hajhullásra
nem is szeretnék tanácsot adni, de viszont saját tapasztalatból elmondhatom,
hogy enyhébb hajhullásra, a haj tartásának elvesztésére, a haj elvékonyodására,
elszintelenedésére igenis találhatunk a konyhánkban is természetes gyógyírt egy
kis találékonysággal, utánanézéssel. Először is meg kell állapítanunk, hogy
miért következik be a hajhullás. Ha a betegség kizárható, akkor ilyenkor télen
és ezt követően tavaszon a következők lehetnek a hajhullás okai: stresszes
életmód, nem megfelelő táplálkozás, diéta, a folyadékhiány, mozgáshiány,
hajszárító használata.
A hajhullás lelki okait a stressz megszüntetésével,
legalábbis csökkentésével tudjuk megszüntetni, pihenéssel, feltöltődéssel,
mozgással. Télen kevesebb zöldséget, gyümölcsöt eszünk, így kevesebb a vitamin
– és ásványi anyag bevitel, a hajhagymák érzékenyek a tápanyaghiányra, így
megállhat a növekedésük, ez vezethet hajhulláshoz, ritkuláshoz. Iyenkor fontos
az A, B, C, E vitamin, az ásványi anyagok közül pedig vas, cink, jód, réz,
szelén, kálcium, magnézium, foszfor, foszforsav pótlása, amelyet idényzöldségek
és gyümölcsök fogyasztásával tudunk pótolni. Érdemes odafigyelni a
folyadékbevitelre és a mozgásra is. A gyakori hajszárító használat is negatív
hatással lehet a hajunkra, ha lehetőségünk van igyekezzünk kerülni a
használatát. Ha diétázunk is figyeljünk arra, hogy lehetőleg meglegyen legalább
a minimális vitamin, tápanyag bevitel, ami fontos a haj, a fejbőr számára.
Mindezek mellett, a hatások fölerősítése végett
kihasználhatjuk a konyhánkban megtalálható, természet adta kincseket, hogy
megerősítsük a hajhagymákat, elősegítsük a haj növekedését, visszadjuk a
fényét, a dússágát. Saját tapasztalatból két kencét szeretnék ajánlani,
amelyeknek időnkénti kúraszerű használata bevált az én esetemben, s amelynek
hozzávalói minden háztartásban megtalálhatóak. A csalán egy csodanövény,
méregtelenítő, salaktalanító, megszünteti a korpásodást, zsírosodást. A
borsmenta serkenti a bőr vérkeringését. A diólevél a fertőtlenítő hatású,
ugyanakkor vöröses színt is ad a hajnak. Az orbáncfűvet fertőtlenítő és
nyugtató hatása miatt ajánlják.
A tojás természetes emulgeáló szer, az olaj és víz összetevő
keveredni tud benne, ezért könnyen eltávolítja a zsiradékot a hajról. A méz
segít hidratálni a hajat, eltávolítja a korpát. Az olívaolaj szintén hidratálja
és fényessé teszi a hajat.
Az első egy tea, amelynek alapreceptjét Maria Treben Egészség
Isten patikájából című könyvéből tanultam, és egy kicsit a szükségleteimhez
alakítottam.
Gyógynövény tea hajhullásra
Hozzávalók: egy – egy marék friss (télen szárított) csalán,
borsmenta, diófa - és bodzalevél,
valamint, egy – egy szálorbáncfű, apróbojtorján.
Elkészítése: A hozzávalókat kb 3 liter hideg vízbe áztatjuk,
majd felmelegítjük míg éppen forrni nem kezd. Három percig állni hagyjuk. A
főzet felét felhasználva a megszokott samponunkkal hajat mosunk, majd vízzel
öblítjük. A főzet másik felét néhány percig rajta hagyjuk a hajon illetve
fejbőrön, utána leöblítjük tiszta vízzel.
Megjegyzés: Ha lehetőségünk van rá tavasztól egészen őszig
használhatjuk ezt a főzetet, hisz ilyenkor gyűjthetünk friss gyógynövényeket.
Nyáron gondoljunk a télre is, szárítsunk teafüveket árnyékos, szellős helyen,
így a tél közepén is tarthatunk egy
rövidebb kúrát szárított gyógynövényekkel. Ha nem sikerül gyűjteni télire,
bármelyik gyógynövényes üzletben megtalálhatjuk ezeket a hozzávalókat.
Szőke hajúak a diófalevél helyett kamillát használhatnak,
mert a diófalevél a barna hajnak ad egy szép rozsdás, vöröses árnyalatot, a
kamilla pedig aranyszínű csillogást a szőke hajnak.
Házi hajbalzsam
hajhullásra
Hozzávalók: 1
tojássárgája, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: a
hozzávalókat alaposan összekavarjuk, egy ecsettel felkenjük a fejbőrre, egy
törülközővel befödve min. 5 órát a hajunkon hagyjuk, majd a szokásos
samponunkkal hajat mosunk, kúraszerűen használhatjuk, egy héten egyszer.
2017. január 14., szombat
Lilakáposztás fűszervaj
Ezt a fűszervajat még a tavalyelőtt készítettem Londonban, valahogy kimaradt a blogról, most pótolom :)
Hozzávalók: 25
dkg szobahőmérsékletű vaj, 2 kisebb
lilakáposzta levél, 2 cikk fokhagyma, 5 zöld olajbogyó.
Elkészítése: A
lilakáposztát, a fokhagymát, az olajbogyót finomra aprítjuk, majd alaposan
elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Szilikon formába simítjuk, hűtőben
hagyjuk megdermedni. Tálalhatjuk sült húsokhoz, de kenyérre kenve is igen
finom.
2017. január 13., péntek
Csirke Stroganoff módra
Igaz, hogy a stroganoff eredetileg nem csirkéből készül, de nekem még jobban ízlik, mint az eredeti. Az alábbi recept házi csirke húsából, anyukám által eltett mezei csiperke gombából, házilag eltett savanyú uborkával készült. Mennyei volt :)
Hozzávalók (4 személy részére): 2 hagyma, 60 dkg kicsontozott csirkemell és csirkecomb, 1 befőttes üveg télire eltett mezei csiperke gomba, 3 közepes savanyú uborka, só, fokhagymás só, bors, őrölt chili, 10 cikk fokhagyma, 3 evőkanál liszt, kb 5 dl tej, 4 evőkanál tejföl, 10 dkg tömlős krémsajt, kis csokor kapor, kevés olaj, 50 dkg száraz tészta.
Elkészítése: A kicsontozott húst csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, megszórjuk sóval, borssal, chilivel, fokhagymás sóval, jól összeforgatjuk. A finomra aprított hagymát és 5 cikk fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszeres csirkehúst, fehéredésig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi, fedő alatt omlósra, puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a leszűrt gombát, a megmaradt 5 cikk fokhagymát finomra aprítva, 5 percig együtt pároljuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges még fűszerezzük, folyamatosan kavargatva besűrítjük, hozzáadjuk a tejfölt, a krémsajtot, a gyufaszál vastagságúra szeletelt savanyú uborkát, a finomra aprított kaprot, 2 percig együtt kavargatjuk.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szószt a tésztával tálaljuk.
Megjegyzés: Ha friss gombát használunk, kb 40 dkg- ot vegyünk, mielőtt hozzáadnánk a szószhoz szeleteljük fel, kevés olajon pirítsuk meg.
Hozzávalók (4 személy részére): 2 hagyma, 60 dkg kicsontozott csirkemell és csirkecomb, 1 befőttes üveg télire eltett mezei csiperke gomba, 3 közepes savanyú uborka, só, fokhagymás só, bors, őrölt chili, 10 cikk fokhagyma, 3 evőkanál liszt, kb 5 dl tej, 4 evőkanál tejföl, 10 dkg tömlős krémsajt, kis csokor kapor, kevés olaj, 50 dkg száraz tészta.
Elkészítése: A kicsontozott húst csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, megszórjuk sóval, borssal, chilivel, fokhagymás sóval, jól összeforgatjuk. A finomra aprított hagymát és 5 cikk fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszeres csirkehúst, fehéredésig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi, fedő alatt omlósra, puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a leszűrt gombát, a megmaradt 5 cikk fokhagymát finomra aprítva, 5 percig együtt pároljuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges még fűszerezzük, folyamatosan kavargatva besűrítjük, hozzáadjuk a tejfölt, a krémsajtot, a gyufaszál vastagságúra szeletelt savanyú uborkát, a finomra aprított kaprot, 2 percig együtt kavargatjuk.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szószt a tésztával tálaljuk.
Megjegyzés: Ha friss gombát használunk, kb 40 dkg- ot vegyünk, mielőtt hozzáadnánk a szószhoz szeleteljük fel, kevés olajon pirítsuk meg.
2017. január 12., csütörtök
Déligyümölcs saláta
Egy könnyed, színes, déligyümölcs saláta, ha unjuk már a sok nehéz ételt :)
Hozzávalók (2 személy részére): 2 mandarin, 1 narancs, fél grépfrút, 1 kisebb darab uborka, 1 édeskömény, 2 marék rukkola, 5 dkg sajt, só, bors, 1 dl joghurt, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
Hozzávalók (2 személy részére): 2 mandarin, 1 narancs, fél grépfrút, 1 kisebb darab uborka, 1 édeskömény, 2 marék rukkola, 5 dkg sajt, só, bors, 1 dl joghurt, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
- A mandarint meghámozzuk, cikkekre szedjük, falatnyi darabokra vágjuk.
- A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, felszeleteljük.
- A grépfrútot szintén meghámozzuk, kifilézzük, felszeleteljük.
- Az édeskömény alját és szárát levágjuk, zöldjét félre tesszük, felszeleteljük.
- Az uborkát meghámozzuk, felszeleteljük.
- A sajtot kis kockákra vágjuk.
- Az előkészített hozzávalókat egy tálba helyezzük a rukkolával együtt.
- A joghurtot elkeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal, az édeskömény finomra aprított zöldjével, majd tálaláskor a salátához adjuk.
2017. január 11., szerda
Édes, kókuszos pogácsa
Az angol scones egy újabb, kókuszos változata, teához, kávéhoz kitűnő :)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 1, 5 teáskanál sütőpor, 5 evőkanál barna cukor, 1 tojás, 15 dkg margarin, 1 – 1, 3 dl tej, pici só. A megkenéshez: 1 tojás. A tálaláshoz savanykás gyümölcsdzsem és vaj.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 1, 5 teáskanál sütőpor, 5 evőkanál barna cukor, 1 tojás, 15 dkg margarin, 1 – 1, 3 dl tej, pici só. A megkenéshez: 1 tojás. A tálaláshoz savanykás gyümölcsdzsem és vaj.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a cukorral és a
sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és
fokozatosan a tejet, könnyű tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett munkalapon
kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kerek tésztaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral
bélelt tepsibe helyezzük. A megmaradt tojást felverjük, megkenjük vele a
pogácsákat. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük.
Vajjal, savanykás dzsemmel megkenve tálaljuk.
Vajjal, savanykás dzsemmel megkenve tálaljuk.
2017. január 10., kedd
Puliszka szendvics
Igen, nem csak kenyérből lehet szendvicset készíteni :) Mi nagyon szeretjük a puliszkát. :)
Hozzávalók (4 személy részére): kb 25 dkg kukoricaliszt, 2
evőkanál vaj, 1 cukkini, 15 dkg tömlős krémsajt, 5 dkg sajt, fejenként 1 tojás,
kis csokor friss kapor, só, bors, szárított bazsalikom, kevés olaj.
Elkészítése: kb 1 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a sót,
a bazsalikomot, belecsurgatjuk a kukoricalisztet,beletesszük a vajat, folyamatosan kavargatva lágy puliszkát
főzünk. Egy kisebb tepsit kivajazunk, elterítjük benne a puliszkát, hagyjuk
kihűlni, majd kockákra vágjuk. A cukkinit karikára vágjuk, borsozzuk, kevés
olajon megpirítjuk. A kihűlt,
felszeletelt puliszkát, kevés olajon megpirítjuk, megkenjük a krémsajttal,
ráhalmozzuk a cukkinit, megszórjuk reszelt sajttal. Fővő vízben lágy
buggyantott tojást főzünk, a szendvicsek tetejére helyezzük, megszórjuk friss
kaporral. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Krémsajt helyett vagy mellett házi pástétomot is
kenhetünk a szendvicsekre.
2017. január 9., hétfő
Édes, fahéjas kukoricakása
Most készítettem ilyet életemben először, de nagyon, nagyon finom, mint egy puding :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 dl tej, 1 dl víz, 4
evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 2 fahéj rúd, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1
– 1, 5 dl kukoricaliszt, pici só. 5 dkg halva a tálaláshoz.
Elkészítése: A vizet hozzáadjuk a tejhez, beletesszük a
fahéj rúdakat, felforraljuk, 2 – 3 percig gyöngyöztetjük, majd a fahéjat
eltávolítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sót,
majd fokozatosan belecsurgatjuk a puliszkalisztet, folyamatosan kavargatva
pudding sűrűségűre főzzük, tálkákba öntjük, halvával a tetején tálaljuk.
Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.
2017. január 8., vasárnap
Tojásleves gazdagon
Életemben először készítettem tojáslvest, nagyon finom lett. Egyszerű és nagyszerű, fél óra alatt kész van.
Hozzávalók (4 személy részére): kevés olaj, 2 hagyma, 3 evőkanál liszt, pirospaprika, kb 30 dkg sült kolbász, személyenként 1 tojás + még 2 tojás, maréknyi apró száraztészta, 20 szemesbors, 2 babérlevél, 2 teáskanál ecetes lestyán, 1 dl tejföl, só, bors, 2 evőkanál ecet.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, feltöltjük kb 3 dl vízzel, hagyjuk kicsit sűrűsödni, majd felöntjük kb 2 liter vízzel, hozzáadjuk teatojásban a borsot, a babérlevelet, sózzuk, felforraljuk, amikor felforrt hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, a lestyánt, 5 percig együtt forraljuk. A 2 tojást kissé felverjük, a levesbe csurgatjuk, majd egyenként beleütjük a tojásokat, nem kavargatjuk, hogy ne főjjenek szét, végül hozzáadjuk a száraztésztát is, pár percig együtt főzzük, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk még ha szükséges, az ecettel savanyítjuk.
Hozzávalók (4 személy részére): kevés olaj, 2 hagyma, 3 evőkanál liszt, pirospaprika, kb 30 dkg sült kolbász, személyenként 1 tojás + még 2 tojás, maréknyi apró száraztészta, 20 szemesbors, 2 babérlevél, 2 teáskanál ecetes lestyán, 1 dl tejföl, só, bors, 2 evőkanál ecet.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, feltöltjük kb 3 dl vízzel, hagyjuk kicsit sűrűsödni, majd felöntjük kb 2 liter vízzel, hozzáadjuk teatojásban a borsot, a babérlevelet, sózzuk, felforraljuk, amikor felforrt hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, a lestyánt, 5 percig együtt forraljuk. A 2 tojást kissé felverjük, a levesbe csurgatjuk, majd egyenként beleütjük a tojásokat, nem kavargatjuk, hogy ne főjjenek szét, végül hozzáadjuk a száraztésztát is, pár percig együtt főzzük, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk még ha szükséges, az ecettel savanyítjuk.
2017. január 6., péntek
Céklás bruschetta
Erről csak annyit tudok mondani, hogy valami mennyei finom. Egyszerűen imádtuk :) Ki ne hagyjátok!
Hozzávalók (2 személy részére): 2 közepes cékla, 3 dkg telemea vagy feta sajt, 6+1 cikk fokhagyma, kis csokor friss kapor, só, bors, 2 – 3 evőkanál olívaolaj, 2 – 3 evőkanál citromlé, 15 dkg krémsajt, 1 teljes kiőrlésű, magos bagett (kifli).
Elkészítése: A céklát alufóliába csomagoljuk, a sütőben megsütjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, apró kockára vágjuk. A céklához hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott telemeát vagy fetát, a finomra aprított fokhagymát és kaprot, az olívaolajat, a citromlét, a sót, a borsot, összekavarjuk. A bagettet felszeleteljük, száraz serpenyőben megpirítjuk, megkenjük egy meghámozott cikk fokhagymával, pici olívaolajjal, krémsajttal, majd ráhalmozzuk a céklát. Azonnal fogyasztjuk.
Hozzávalók (2 személy részére): 2 közepes cékla, 3 dkg telemea vagy feta sajt, 6+1 cikk fokhagyma, kis csokor friss kapor, só, bors, 2 – 3 evőkanál olívaolaj, 2 – 3 evőkanál citromlé, 15 dkg krémsajt, 1 teljes kiőrlésű, magos bagett (kifli).
Elkészítése: A céklát alufóliába csomagoljuk, a sütőben megsütjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, apró kockára vágjuk. A céklához hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott telemeát vagy fetát, a finomra aprított fokhagymát és kaprot, az olívaolajat, a citromlét, a sót, a borsot, összekavarjuk. A bagettet felszeleteljük, száraz serpenyőben megpirítjuk, megkenjük egy meghámozott cikk fokhagymával, pici olívaolajjal, krémsajttal, majd ráhalmozzuk a céklát. Azonnal fogyasztjuk.
2017. január 5., csütörtök
Fekete tészta kapros, lazacos szósszal
Imádjuk a halat, mindenféle formában, igyekszünk is többször enni, főleg most a disznótoros szezon után :) S ennek a receptnek több különlegessége is van, a fekete tészta, amelyet szépiával színeznek, s amelyet már rég készültem kipróbálni, az édeskömény, amely nagy kedvenc mostanában nálunk, a kapribogyóval töltött szardella, a füstölt lazac, s ami nélkül nem lenne igazi, a friss zöld, harsogó kapor, amely ma kacsingatott rám a zöldségesnél.
Hozzávalók (2 személy részére): 1 nagy csokor friss kapor, 3 - 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 - 5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1 édeskömény, 15 dkg füstölt lazac, 5 dkg kapribogyóval töltött szardella (konzervből), 2 - 3 evőkanál citromlé, 25 dkg fekete tészta.
Elkészítése: A lisztet fehérre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, kissé átforgatjuk, felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A hosszúkásra szeletelt édesköményt megpirítjuk egy kevés olajon, majd ugyanígy járunk el a lazaccal is, mindkettőt a szószhoz adjuk, a leszűrt szardellával együtt, 2 - 3 percig együtt főzzük, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a citromlét. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szósszal tálaljuk.
Megjegyzés: A sózással ügyeljünk mert a lazac és a szardella is sós. Citromot kínálunk mellé.
Hozzávalók (2 személy részére): 1 nagy csokor friss kapor, 3 - 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 - 5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1 édeskömény, 15 dkg füstölt lazac, 5 dkg kapribogyóval töltött szardella (konzervből), 2 - 3 evőkanál citromlé, 25 dkg fekete tészta.
Elkészítése: A lisztet fehérre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, kissé átforgatjuk, felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A hosszúkásra szeletelt édesköményt megpirítjuk egy kevés olajon, majd ugyanígy járunk el a lazaccal is, mindkettőt a szószhoz adjuk, a leszűrt szardellával együtt, 2 - 3 percig együtt főzzük, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a citromlét. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szósszal tálaljuk.
Megjegyzés: A sózással ügyeljünk mert a lazac és a szardella is sós. Citromot kínálunk mellé.
2017. január 4., szerda
Tormás leves gömbeccel
Édesapám többször említette, hogy apai nagyanyja mindig készített disznóvágás után tormás levest gömbeccel, nagynéném is mondta, hogy az ő édesanyja is szokott főzni, édesanyám a piacon egy nénitől is hallotta a receptet, én már vagy két éve készülök kipróbálni, most végre sor került erre is. Végül a nagynéném által elmondott recept alapján készítettem el. Nagyon különleges és finom leves lett belőle. Édesapám azt mondta tényleg ilyen volt az is amire ő emlékszik.
Aki esetleg nem tudja mi a gömbec ITT elolvashatja a receptjét, még régebb írtam róla.
Hozzávalók: kb 1 kg füstölt gömbec, 1 hagyma, só, 3 - 4 vastagabb torma, só, bors, szárított zöldpetrezselyem, 2 - 3 evőkanál ecet. Az eresztékhez: 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 1, 5 dl tej.
Elkészítése: A tormát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A gömbecet egy tiszta gézbe kötjük, kb 2, 5 liter vízben főni tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a sót, 20 percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a tormát és még 10 percig főzzük. A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, a tejjel és 1 dl vízzel higítjuk, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük, végül borssal, zöldpetrezselyemmel, ecettel ízesítjük.
Tálaláskor a gömbecet a tányérokba adagoljuk. Tejfölt is kínálhatunk mellé.
Aki esetleg nem tudja mi a gömbec ITT elolvashatja a receptjét, még régebb írtam róla.
Hozzávalók: kb 1 kg füstölt gömbec, 1 hagyma, só, 3 - 4 vastagabb torma, só, bors, szárított zöldpetrezselyem, 2 - 3 evőkanál ecet. Az eresztékhez: 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 1, 5 dl tej.
Elkészítése: A tormát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A gömbecet egy tiszta gézbe kötjük, kb 2, 5 liter vízben főni tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a sót, 20 percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a tormát és még 10 percig főzzük. A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, a tejjel és 1 dl vízzel higítjuk, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük, végül borssal, zöldpetrezselyemmel, ecettel ízesítjük.
Tálaláskor a gömbecet a tányérokba adagoljuk. Tejfölt is kínálhatunk mellé.
2017. január 3., kedd
Kivis saláta
A sok nehéz, zsíros étel után egy kis finom saláta :) Annyira jó volt :)
Hozzávalók (2 személy részére): 2 maréknyi rukkola, 4 - 5 kivi, 1 mandarin, 6 mag nélküli fekete olajbogyó, 5 dkg sajt, 1 maréknyi dió, egy fél gránátalma, 3 - 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet.
Elkészítése: A kivit meghámozzuk, felszeleteljük, a mandarint szintén, az olajbogyót felkarikázzuk, a sajtot kis kockákra vágjuk, a gránátalma magjait kiszedjük.
Az előkészített hozzávalókat egy tálban összekavarjuk, tálalás előtt megöntözzük az olívaolajjal és a balzsamecettel.
Hozzávalók (2 személy részére): 2 maréknyi rukkola, 4 - 5 kivi, 1 mandarin, 6 mag nélküli fekete olajbogyó, 5 dkg sajt, 1 maréknyi dió, egy fél gránátalma, 3 - 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet.
Elkészítése: A kivit meghámozzuk, felszeleteljük, a mandarint szintén, az olajbogyót felkarikázzuk, a sajtot kis kockákra vágjuk, a gránátalma magjait kiszedjük.
Az előkészített hozzávalókat egy tálban összekavarjuk, tálalás előtt megöntözzük az olívaolajjal és a balzsamecettel.
2017. január 2., hétfő
Fahéjas bundás alma
Finom nagyon :) Alma imádóknak kötelező :)
Hozzávalók (3 – 4 személy részére): 3 alma, 1 tojás, 2 evőkanál barna cukor, 4 evőkanál liszt, kb 1 dl tej, fél teáskanál olaj, csipetnyi só. Liszt a forgatáshoz, olaj a sütéshez, 3 – 4 evőkanál fahéjjal kevert porcukor a tálaláshoz.
Hozzávalók (3 – 4 személy részére): 3 alma, 1 tojás, 2 evőkanál barna cukor, 4 evőkanál liszt, kb 1 dl tej, fél teáskanál olaj, csipetnyi só. Liszt a forgatáshoz, olaj a sütéshez, 3 – 4 evőkanál fahéjjal kevert porcukor a tálaláshoz.
Elkészítése: Az almát megmossuk,
megtörüljük, karikákra vágjuk, a magházát kisebb süteménykiszúróval vagy késsel
eltávolítjuk. A tojást habosra kavarjuk a cukorral és a sóval, hozzáadjuk a
lisztet, majd fokozatosan a tejjel palacsintatészta állagúra higítjuk, végül
hozzáadjuk az olajat. A karikára vágott almát lisztbe forgatjuk, majd a
masszába, felforrósított olajban aranybarnára sütjük. Fahéjas porcukorral
megszórva tálaljuk.