Szeretjük az olasz, olaszos konyhát, a tésztát, ezt a receptet igazából Gordon Ramsaytől kívántuk meg, nagyon finom lett :)
Hozzávalók (4 személy részére): A húsgombóchoz: 60 dkg darált hús (disznó és marha vegyesen), 1 tojás, 5 dkg parmezán sajt,1 fej fokhagyma, 6 mag nélküli fekete olajbogyó, só, bors, szárított bazsalikom és oregánó, őrölt chili. A szószhoz: kevés olaj, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, kb 1 liter házi paradicsomlé, só, bors, szárított bazsalikom és oregánó, chili, 1 maréknyi mag nélküli fekete olajbogyó. Kb 40 dkg spagetti. Olaj a húsgombócok sütéséhez.
Elkészítése: A finomra aprítot hagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 1 - 2 percig együtt dinszteljük, megszórjuk a liszttel, felöntjük a paradicsomlével, fűszerezzük, alacsony lángon bugyogtatjuk, míg besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott olajbogyót, 4 - 5 percig együt főzzük.
A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a lereszelt sajtot, az áttört fokhagymát, az apróra vágott olajbogyót, fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk, diónyi gombócokat formálunk, forró olajban kisütjük. A kisült húsgombócokat a peradicsomszószba forgatjuk, együtt felforraljuk.
A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük.
2016. november 30., szerda
2016. november 27., vasárnap
Pina Colada szelet
A minap láttam egy ananászos süteményt egy oldalon, annyira megkívántam, hogy el is készítettem a saját változatomat édesanyám segítségével, a formája, meg a krémje is teljesen más, mint amit láttam. Nagyon finom :)
Hozzávalók (22* 32 cm - es tepsihez): A laphoz: 4 egész tojás, 4 tojásfehérje, 10 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 t eáskanál sütőpor, csipetnyi só. A krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék, 1 ananászkonzerv. A sziruphoz: az ananászkonzerv leve, 1 evőkanál rumeszenc, 3 evőkanál cukor. A csokimázhoz: 15 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj. 1 kocka fehér csokoládé a diszítéshez.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A 8 tojásfehérjét habbá verjük a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot s olyan keményre verjük, hogy a tojássárgák megálljanak a tetején mikor hozzáadjuk. Amikor a hab kemény óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgát, az olajat, majd a sütőporral és a kakaóval elkavart lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Amikor a lap kihűlt éles késsel vízszintesen kettőbe vágjuk. Az ananászkonzervet leszűrjük, az ananászt apróü kockákra vágjuk. Az ananász levéhez hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, amikor kihűlt hozzáadjuk a rumeszencet. A krémhez a lisztet 3 dl tejjel simára kavarjuk. A megmaradt tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a csomómentesre kevert lisztes pépet, a kókuszreszeléket, gőz fölött, folyamatosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor már nem forró, de nem is langyos, hozzákavarjuk a margarint, hagyjuk kihűlni. A krém háromnegyedét külön vesszük, abba belekavarjuk az ananászt. A lapokat kissé megöntözzük a sziruppal, vigyázva, hogy ne ázzanak el, megtöltjük az ananászos krémmel, a megmaradt egynegyed krémet a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a krém tetejére simítjuk, megszórjuk reszelt fehér csokoládéval, hagyjuk megdermedni. Kockára szeletelve tálaljuk.
Hozzávalók (22* 32 cm - es tepsihez): A laphoz: 4 egész tojás, 4 tojásfehérje, 10 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 t eáskanál sütőpor, csipetnyi só. A krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék, 1 ananászkonzerv. A sziruphoz: az ananászkonzerv leve, 1 evőkanál rumeszenc, 3 evőkanál cukor. A csokimázhoz: 15 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj. 1 kocka fehér csokoládé a diszítéshez.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A 8 tojásfehérjét habbá verjük a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot s olyan keményre verjük, hogy a tojássárgák megálljanak a tetején mikor hozzáadjuk. Amikor a hab kemény óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgát, az olajat, majd a sütőporral és a kakaóval elkavart lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Amikor a lap kihűlt éles késsel vízszintesen kettőbe vágjuk. Az ananászkonzervet leszűrjük, az ananászt apróü kockákra vágjuk. Az ananász levéhez hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, amikor kihűlt hozzáadjuk a rumeszencet. A krémhez a lisztet 3 dl tejjel simára kavarjuk. A megmaradt tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a csomómentesre kevert lisztes pépet, a kókuszreszeléket, gőz fölött, folyamatosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor már nem forró, de nem is langyos, hozzákavarjuk a margarint, hagyjuk kihűlni. A krém háromnegyedét külön vesszük, abba belekavarjuk az ananászt. A lapokat kissé megöntözzük a sziruppal, vigyázva, hogy ne ázzanak el, megtöltjük az ananászos krémmel, a megmaradt egynegyed krémet a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a krém tetejére simítjuk, megszórjuk reszelt fehér csokoládéval, hagyjuk megdermedni. Kockára szeletelve tálaljuk.
2016. november 26., szombat
Céklás, kókuszos forrócsokoládé
Ha egy különlegességre vágytok :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 dl tej, 10 dkg fehércsokoládé, 6 teáskanál kókuszreszelék, 1 kisebb sült cékla, 1 tasak vaníliás cukor, 2 kardamom mag.
Elkészítése: A céklát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tejet felforrósítjuk a kardamommal, a kókuszreszelékkel, a vaníliás cukorral. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzáöntjük a fűszeres tejet, hozzáadjuk a lereszelt céklát, gőz fölött eggyüt bugyogtatjuk 5 percig. Tálalás előtt poharakba szűrjük.
Hozzávalók (2 személy részére): 4 dl tej, 10 dkg fehércsokoládé, 6 teáskanál kókuszreszelék, 1 kisebb sült cékla, 1 tasak vaníliás cukor, 2 kardamom mag.
Elkészítése: A céklát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tejet felforrósítjuk a kardamommal, a kókuszreszelékkel, a vaníliás cukorral. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzáöntjük a fűszeres tejet, hozzáadjuk a lereszelt céklát, gőz fölött eggyüt bugyogtatjuk 5 percig. Tálalás előtt poharakba szűrjük.
2016. november 25., péntek
Rahátos kifli
Nagyon rég megkívántam ezeket a rahátos kiflicskéket, most végre el is készültek :) Falatnyi, porhanyós finomságok :)
Hozzávalók (kb 2 tepsihez): 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg tejföl, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, csipetnyi só, 30 dkg rahát. Kevés porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, rugalmas tésztává dolgozzuk, konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőben pihentetjük. Ezután a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kis gombóccá formázzuk. A gombócokat egyenkét kör alakúra kinyújtjuk, 8 háromszögre vágjuk, a háromszögek külső felére egy kisebb darab rahátot teszünk, kifli alakúra feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük.
Hozzávalók (kb 2 tepsihez): 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg tejföl, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, csipetnyi só, 30 dkg rahát. Kevés porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, rugalmas tésztává dolgozzuk, konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőben pihentetjük. Ezután a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kis gombóccá formázzuk. A gombócokat egyenkét kör alakúra kinyújtjuk, 8 háromszögre vágjuk, a háromszögek külső felére egy kisebb darab rahátot teszünk, kifli alakúra feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük.
2016. november 24., csütörtök
Májpástétom
Nagyon szeretjük a májpástétomot, mégsem készítettem csirkemájból még sosem itthon. De most Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében találtam egy egyszerű alapreceptet, amit ki is próbáltam, nagyon finom.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 15 dkg szalonna, 5 dkg mustár, só, bors, szegfűszeg, zöldpetrezselyem, 2 kávéskanál kacsazsír. A tároláshoz: néhány evőkanál kacsazsír.
Elkészítése: A májat és a szalonnát is enyhén sós vízben megfőzzük,(a szalonnát tegyük oda kb 15 perccel hamarabb főni) majd húsdarálón kétszer ledaráljuk. Őrölt szegfűszeggel, sóval, mustárral, szárított zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, hozzáadjuk a kacsazsírt, krémesre kavarjuk. Kisebb befőttesüvegekbe vagy tálkákba simítjuk, olvasztott kacsazsírt öntünk a tetejére, hogy teljesen bevonja, a hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: Ha több napig szeretnénk tárolni, gőzfűrdőben kidunsztoljuk, olvasztott kacsazsírt öntünk a tetejére, ledugaszoljuk, szintén a hűtőben tároljuk.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 15 dkg szalonna, 5 dkg mustár, só, bors, szegfűszeg, zöldpetrezselyem, 2 kávéskanál kacsazsír. A tároláshoz: néhány evőkanál kacsazsír.
Elkészítése: A májat és a szalonnát is enyhén sós vízben megfőzzük,(a szalonnát tegyük oda kb 15 perccel hamarabb főni) majd húsdarálón kétszer ledaráljuk. Őrölt szegfűszeggel, sóval, mustárral, szárított zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, hozzáadjuk a kacsazsírt, krémesre kavarjuk. Kisebb befőttesüvegekbe vagy tálkákba simítjuk, olvasztott kacsazsírt öntünk a tetejére, hogy teljesen bevonja, a hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: Ha több napig szeretnénk tárolni, gőzfűrdőben kidunsztoljuk, olvasztott kacsazsírt öntünk a tetejére, ledugaszoljuk, szintén a hűtőben tároljuk.
2016. november 23., szerda
Kertész voltam Londonban/ Kertész Magazin
Megjelent a KertÉsz magazin téli száma, amelyben nekem is olvasható két cikkem, az első, Kertész voltam Londonban címmel, amelyet a Párommal együtt írtunk, róla, a munkájáról, a londoni kertészkedésről. Tudnotok kell, hogy nagyon, de nagyon büszke vagyok rá, egy öröm, hogy írhattam róla, hogy más is láthassa, milyen szépségeket alkotott a kertészet terén, Londonban. Büszke vagyok rád Tihykém ! Vegyétek és forgassátok a lapot, nagyon színes, változatos, tartalmas magazin.
2016. november 21., hétfő
Gombás paszulypogácsa
Egy újabb receptet hoztam Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből. Szintén nagyon finom.
Hozzávalók:( kb 20 pogácsához ):1/4 liter fehérpaszuly, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1- 2 evőkanál vaj, 15 dkg gomba, 2 tojás, kb 10 evőkanál prézil (amennyit a massza felvesz, hogy formázható legyen), só, bors, szárított zöldpetrzselyem, 4 cikk fokhagyma. A forgatáshoz: 2 tojás, 3 evőkanál liszt, prézli, só, bors. Olaj a sütéshez.
Elkészítése: Az előző este beáztatott paszulyt a zöldségekkel együtt, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, szitán áttőrjük (vagy paradicsomhajalón áthajtjuk), hagyjuk kihűlni. A felszeletelt gombát a vajon megpirítjuk. A paszulyhoz hozzáadjuk a gombát, a tojást, az áttőrt fokhagymát, a fűszereket és annyi prézlit, hogy formázható masszát kapjunk. A 2 tojást simára kavarjuk a liszttel, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel palacsintatészta állagúra hígitjuk. A paszulyos masszából vizes kézzel kissé lapított pogácsákat formázunk, lisztbe, tojásba majd prézlibe mártjuk, forró olajban pirosra sütjük.
Hozzávalók:( kb 20 pogácsához ):1/4 liter fehérpaszuly, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1- 2 evőkanál vaj, 15 dkg gomba, 2 tojás, kb 10 evőkanál prézil (amennyit a massza felvesz, hogy formázható legyen), só, bors, szárított zöldpetrzselyem, 4 cikk fokhagyma. A forgatáshoz: 2 tojás, 3 evőkanál liszt, prézli, só, bors. Olaj a sütéshez.
Elkészítése: Az előző este beáztatott paszulyt a zöldségekkel együtt, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, szitán áttőrjük (vagy paradicsomhajalón áthajtjuk), hagyjuk kihűlni. A felszeletelt gombát a vajon megpirítjuk. A paszulyhoz hozzáadjuk a gombát, a tojást, az áttőrt fokhagymát, a fűszereket és annyi prézlit, hogy formázható masszát kapjunk. A 2 tojást simára kavarjuk a liszttel, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel palacsintatészta állagúra hígitjuk. A paszulyos masszából vizes kézzel kissé lapított pogácsákat formázunk, lisztbe, tojásba majd prézlibe mártjuk, forró olajban pirosra sütjük.
2016. november 20., vasárnap
Csíkos szelet
És ismét egy nagyon finom és nagyon mutatós sütit hoztam :) Próbáljátok ki ha tehetitek :)
Hozzávalók: A diós laphoz: 1 tojás, 5 evőkanál cukor, 1, 5 dl tejföl, 5 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál darált dió. A kakaós laphoz: 1 tojás, 5 evőkanál cukor, 1, 5 dl tejföl, 5 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál kakaó. A mákos laphoz: 1 tojás, 5 evőkanál cukor, 1, 5 dl tejföl, 5 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál mák. A krémhez: 1 liter tej, 8 evőkanál búzadara, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor. A tetejére: 2 evőkanál darált dió.
Elkészítése: A diós laphoz a tojást habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, végül a darált diót, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük. Ugyanígy elkészítjük a másik két lapot is, csak a kakaóshoz a kakaóvalés szodabikarbónával elkevert lisztet adjuk hozzá, a mákoshoz a mákot. A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukor felét, beleszórjuk a búzadarát,állandó kavargatás mellett besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük a megmaradt cukorral, amikor a tejbegríz kihűlt azt is belekavarjuk. A krémet háromfelé osztjuk, megtöltjük vele a lapokat, alul kerül a mákos, közbül a kakaós, legfelól a diós lap, végül a tetejét is megkenjük a krémmel, megszórjuk a darált dióval.
2016. november 19., szombat
Kacsazsír és kacsatepertő olvasztása
Nincs is finomabb, mint a liba és a kacsa zsírja, tepertője, most, hogy finom, kövér házi kacsát nevelt a Párom nagymamája, a zsírját kiolvasztottuk, egy kb 3 kg - os kacsából majdnem 1 liter zsír olvadt. S nem csak kenyérre kenve finom, hanem akár süthetünk, főzhetünk is vele. Mi imádjuk.
Hozzávalók: 1házi kacsa hája, bőre, zsíros részei, egy kevés víz.
Elkészítése: Amikor a kacsát felbontjuk a rajta lévő hájat, a fölösleges zsíros részeket, bőrt eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, hibátlan zománcú edénybe tesszük, egy kevés vizet öntünk rá, hogy ne kapjon oda az alja és hogy ropogósabb legyen, majd közepes lángon olvasztani kezdjük, míg a hájdarabok és a bőr teljesen kieresztik a zsírt és a zsír bugyborékolni kezd, a tepertő pedig aranysárga és ropogós lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Hozzávalók: 1házi kacsa hája, bőre, zsíros részei, egy kevés víz.
Elkészítése: Amikor a kacsát felbontjuk a rajta lévő hájat, a fölösleges zsíros részeket, bőrt eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, hibátlan zománcú edénybe tesszük, egy kevés vizet öntünk rá, hogy ne kapjon oda az alja és hogy ropogósabb legyen, majd közepes lángon olvasztani kezdjük, míg a hájdarabok és a bőr teljesen kieresztik a zsírt és a zsír bugyborékolni kezd, a tepertő pedig aranysárga és ropogós lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
2016. november 18., péntek
Olajbogyós kacsasült
Párom nagymamája nevelt házi kacsákat a nyáron, mi is kaptunk belőle, a combokból, szárnyakból ez a finom sült készült, harmonka burgonyával, levendulás kék sajttal, amitől egy kissé bizzar kinézete lett, mikor ráolvadt :) De attól még nagyon finom volt :)
Hozzávalók (3 - 4 személy részére): 2 kacsacomb, 2 kacsaszárny, 1 kacsamáj, 1 nagy paszternák, 4 hagyma, 2 fej fokhagyma, 20 zöld olajbogyó, só, bors, őrölt chilipaprika por ízlés szerint, szárított bazsalikom, fejenként 2 krumpli, 5 dkg kék levendulás gouda sajt (vagy bármilyen más sajt), kevés olaj, 3 - 4 evőkanál kacsazsír.
Elkészítése: A kacsahúst fűszerezzük a sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, kb 3 órát zárható edényben a hűtőben pihentetjük. A kacsacomb bőrét hosszában bevagdossuk, a többi hússal eggyütt kevés forró olajban mindkét oldalán fehéredésig pirítjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a négybe vágott hagymát, a karikára vágott paszternákot, az egyik fokhagymát héjastól kettőbe vágva, a másik fokhagymát cikkekre bontva meghámozva, felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi, alufóliával lefödve előmelegített sütőbe toljuk, felforraljuk, majd forrás után alacsony hőfokon kb 2 órát pároljuk, míg a hús puha, omlós lesz, a levét elfővi, ekkor kifödjük, még megszórjuk egy kevés chilivel, hozzáadjuk az olajbogyót, együtt pirosra sütjük, közben saját zsírjával öntözgetjük. A krumplit meghámozzuk, harmonikaszerűen bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük kevés kacsazsírral, közepes hőfokon, a kacsával párhuzamosan pirosra sütjük, sütés közben még megkenhetjük kacsazsírral, az utolsó 5 percben ráreszeljük a sajtot, visszatesszük, míg a sajt ráolvad.
Hozzávalók (3 - 4 személy részére): 2 kacsacomb, 2 kacsaszárny, 1 kacsamáj, 1 nagy paszternák, 4 hagyma, 2 fej fokhagyma, 20 zöld olajbogyó, só, bors, őrölt chilipaprika por ízlés szerint, szárított bazsalikom, fejenként 2 krumpli, 5 dkg kék levendulás gouda sajt (vagy bármilyen más sajt), kevés olaj, 3 - 4 evőkanál kacsazsír.
Elkészítése: A kacsahúst fűszerezzük a sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, kb 3 órát zárható edényben a hűtőben pihentetjük. A kacsacomb bőrét hosszában bevagdossuk, a többi hússal eggyütt kevés forró olajban mindkét oldalán fehéredésig pirítjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a négybe vágott hagymát, a karikára vágott paszternákot, az egyik fokhagymát héjastól kettőbe vágva, a másik fokhagymát cikkekre bontva meghámozva, felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi, alufóliával lefödve előmelegített sütőbe toljuk, felforraljuk, majd forrás után alacsony hőfokon kb 2 órát pároljuk, míg a hús puha, omlós lesz, a levét elfővi, ekkor kifödjük, még megszórjuk egy kevés chilivel, hozzáadjuk az olajbogyót, együtt pirosra sütjük, közben saját zsírjával öntözgetjük. A krumplit meghámozzuk, harmonikaszerűen bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük kevés kacsazsírral, közepes hőfokon, a kacsával párhuzamosan pirosra sütjük, sütés közben még megkenhetjük kacsazsírral, az utolsó 5 percben ráreszeljük a sajtot, visszatesszük, míg a sajt ráolvad.
2016. november 17., csütörtök
Kenyérleves tojással és húslével
Eiernbrock mit Fleischbrühe, ez a szász megnevezése ennek a levesnek, amelyet a szász gazdasszonyok előszeretettel készítettek lábadozó betegek számára. A recept Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből származik.
Hozzávalók(3 - 4 személy részére): 3 - 4 szelet fekete kenyér, 2 liter húsleves, 2 fej hagyma, személyenként 1 tojás, só, bors.
Elkészítése: A kenyeret vékony szeletekre vágva egy mélyebb tálba helyezzük. A kenyérszeletekre ráütjük a tojást, vigyázva, hogy a sárgája szépen egyben maradjon. Ízlés szerint sót, borsot szórunk rá, és a négybe vágott hagymákat óvatosan a tojások közé helyezzük. A lobogó húslevest óvatosan ráöntjük, és pár percig befedve gőz fölé állítjuk, míg a tojásfehérje megkeményszik. Tálalás előtt a hagymát a levesből eltávolítjuk.
Megjegyzés: A kenyér közé néhány karikára vágott virslit is szórhatunk.
Hozzávalók(3 - 4 személy részére): 3 - 4 szelet fekete kenyér, 2 liter húsleves, 2 fej hagyma, személyenként 1 tojás, só, bors.
Elkészítése: A kenyeret vékony szeletekre vágva egy mélyebb tálba helyezzük. A kenyérszeletekre ráütjük a tojást, vigyázva, hogy a sárgája szépen egyben maradjon. Ízlés szerint sót, borsot szórunk rá, és a négybe vágott hagymákat óvatosan a tojások közé helyezzük. A lobogó húslevest óvatosan ráöntjük, és pár percig befedve gőz fölé állítjuk, míg a tojásfehérje megkeményszik. Tálalás előtt a hagymát a levesből eltávolítjuk.
Megjegyzés: A kenyér közé néhány karikára vágott virslit is szórhatunk.
2016. november 16., szerda
Adventi kalendárium muffinsütőből
Ezt az adventi kalendáriumot még a tavaly novemberben készítettem Londonban, saját magunknak :) Jó volt mindennap egy kis meglepetés édességet felfedezni :)
Hozzávalók: 24 darabos muffinsütő (vagy két 12 darabos), 1
nagyobb darab karton papír, 1 ív karácsonyi mintás csomagolópapír,
papírragasztó, hobby ragasztópisztoly, olló, színes fonal, fekete vagy sötét
színű filctoll, 24 cukorka, csokoládékocka, rahát, stb.
Elkészítése: A
kartonpapírra egy borospohár segítségével 24 kört rajzolunk, majd kivágjuk. A
színes csomagolópapírra szintén 24 kört rajyolunk, kivágjuk, a színes köröket
ráragasztjuk a kartonból kivágott körökre, a filctollal megszámozzuk 1- től 24
– ig. A muffinsütő mélyedéseibe
belehelyezzük az édességeket, majd a ragasztópisztollyal a mélyedések két
szélére egy – egy ragasztócseppet nyomunk, a körökkel pedig befödjük,
leragasztjuk, hagyjuk megszáradni, majd egy színes fonallal a falra függesztjük.2016. november 15., kedd
Kókuszkrémes szelet
Még mindig kókusz, csak annyit mondhatok, hogy nagyon finom :) Próbáljátok ki :)
Hozzávalók (20x30 cm -es tepsihez): a tésztához: 50 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 15 dkg margarin, 3 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál szalalkáli, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl. A krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék. A tetejére: 15 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál olaj, kevés kakaópor.
Elkészítése: A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral, a kakaóporral, majd hozzáadjuk a tejfölben elkavart szalalkálit és a tojást, összegyúrjuk, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Ezután 6 egyforma részre osztjuk, 6 lapot nyújtunk, előmelegített sütőben, 5 - 6 perc alatt eggyenként megsütjük, vigyázva borítjuk ki, mert kissé törékenyek. A krémhez a lisztet 3 dl tejjel simára kavarjuk. A megmaradt tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a csomómentesre kevert lisztes pépet, a kókuszreszeléket, gőz fölött, folyamatosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor már nem forró, de nem is langyos, hozzákavarjuk a margarint, hagyjuk kihűlni. A lapokat megtöltjük a krémmel. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, a sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk kevés kakaóporral. Másnap szeleteljük, hogy a lapok megpuhuljanak.
Hozzávalók (20x30 cm -es tepsihez): a tésztához: 50 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 15 dkg margarin, 3 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál szalalkáli, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl. A krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék. A tetejére: 15 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál olaj, kevés kakaópor.
Elkészítése: A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral, a kakaóporral, majd hozzáadjuk a tejfölben elkavart szalalkálit és a tojást, összegyúrjuk, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Ezután 6 egyforma részre osztjuk, 6 lapot nyújtunk, előmelegített sütőben, 5 - 6 perc alatt eggyenként megsütjük, vigyázva borítjuk ki, mert kissé törékenyek. A krémhez a lisztet 3 dl tejjel simára kavarjuk. A megmaradt tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a csomómentesre kevert lisztes pépet, a kókuszreszeléket, gőz fölött, folyamatosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor már nem forró, de nem is langyos, hozzákavarjuk a margarint, hagyjuk kihűlni. A lapokat megtöltjük a krémmel. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, a sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk kevés kakaóporral. Másnap szeleteljük, hogy a lapok megpuhuljanak.
2016. november 14., hétfő
Diós almás sütemény
Az almás sütemény megunhatatlan nálunk, akár az ünnepre is megsüthető. Dióval tökéletes páros :)
Hozzávalók (34* 23 cm - es tepsihez ): A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg tejföl. A töltelékhez: 2 kg alma, 2 - 3 evőkanál búzadara, 3 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor. A tetejére: 1 tojás, 15 dkg dió.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk a fahéjjal és a cukorral, 15 percet állni hagyjuk, majd alaposan kiszorítjuk. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, alaposan összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik lapot,megszórjuk kevés búzadarával, ráhalmozzuk a kiszorított almát, ismét megszórjuk búzadarával, befödjük a második lappal, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. Amíg a sütemény sül a diót darabosra vágjuk, a tojást felverjük. Az utolsó 10 percben a süteményt kivesszük, megkenjük a tojással, megszórjuk a dióval, készre sütjük. Kihűlve szeleteljük.
Hozzávalók (34* 23 cm - es tepsihez ): A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg tejföl. A töltelékhez: 2 kg alma, 2 - 3 evőkanál búzadara, 3 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor. A tetejére: 1 tojás, 15 dkg dió.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk a fahéjjal és a cukorral, 15 percet állni hagyjuk, majd alaposan kiszorítjuk. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, alaposan összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik lapot,megszórjuk kevés búzadarával, ráhalmozzuk a kiszorított almát, ismét megszórjuk búzadarával, befödjük a második lappal, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. Amíg a sütemény sül a diót darabosra vágjuk, a tojást felverjük. Az utolsó 10 percben a süteményt kivesszük, megkenjük a tojással, megszórjuk a dióval, készre sütjük. Kihűlve szeleteljük.
2016. november 12., szombat
Kókuszhabos csokoládés keksz
Valahogy mostanában kókuszőrült vagyok :) S a csokoládé, főleg a keserű, nagyon talál a kókusszal :) S olyan szépek lettek szerintem :)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 8 dkg 85 % - os keserű csokoládé, 1 tojás, kevés citromhéj, pici só. A habhoz: 2 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék. A csokoládémázhoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval és a lereszelt csokoládéval, majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrunk belőle. A tésztát késfok vastagra kinyújtjuk, kekszformákkal kivagdaljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, minden kekszre teszünk egy fél mokkáskanál habot, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon, 8 - 10 perc alatt megsütjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a kekszek talpát óvatosan belemártjuk, jól lecsepegtetjük, vigyázva, hogy ne kenjük el a habot, a habos felére fordítva hagyjuk megdermedni.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 8 dkg 85 % - os keserű csokoládé, 1 tojás, kevés citromhéj, pici só. A habhoz: 2 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék. A csokoládémázhoz: 10 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval és a lereszelt csokoládéval, majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrunk belőle. A tésztát késfok vastagra kinyújtjuk, kekszformákkal kivagdaljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, minden kekszre teszünk egy fél mokkáskanál habot, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon, 8 - 10 perc alatt megsütjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a kekszek talpát óvatosan belemártjuk, jól lecsepegtetjük, vigyázva, hogy ne kenjük el a habot, a habos felére fordítva hagyjuk megdermedni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12, 5 dkg margarin
10 dkg cukor
fél tábla reszelt csoki(nálam zabpelyhes tejcsoki)
1 tojás
pici só
Elkészítés:
A margarint elmorzsoltam a liszttel, a cukorral és a lereszelt csokival,
majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrtam belőle. A tésztát késfok
vastagra kinyújtottam, kekszformákkal kivagdaltam, és 10 -15 perc alatt,
alacsony lángon megsütöttem.
Málnadzsemmel és egy pohár tejjel nagyon finom lesz reggelire
elropogtatni.
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12, 5 dkg margarin
10 dkg cukor
fél tábla reszelt csoki(nálam zabpelyhes tejcsoki)
1 tojás
pici só
Elkészítés:
A margarint elmorzsoltam a liszttel, a cukorral és a lereszelt csokival,
majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrtam belőle. A tésztát késfok
vastagra kinyújtottam, kekszformákkal kivagdaltam, és 10 -15 perc alatt,
alacsony lángon megsütöttem.
Málnadzsemmel és egy pohár tejjel nagyon finom lesz reggelire
elropogtatni.
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
2016. november 11., péntek
Kókuszos, sütőtökös pite
Egy régi recept kissé feltúrbozva, nagyon finom :) És mondtam, kókusz őrült lettem :)
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg kókusz, 6 dkg vaj, 2 tojás, 3, 5 dl tej, 2 banán, 7 dkg főtt sütőtök, pici só.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hagyjuk langyosodni. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kókuszt, a lisztet, a tej felét, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a villával szétnyomott banánt és sütőtököt, a megmaradt tejet, a sót, jól összedolgozzuk. kivajazott formába öntjük, előmelegített sütőben közepes hőfokon, kb 35 - 40 perc alatt megsütjük.
Kihűlve szeleteljük.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg kókusz, 6 dkg vaj, 2 tojás, 3, 5 dl tej, 2 banán, 7 dkg főtt sütőtök, pici só.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hagyjuk langyosodni. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kókuszt, a lisztet, a tej felét, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a villával szétnyomott banánt és sütőtököt, a megmaradt tejet, a sót, jól összedolgozzuk. kivajazott formába öntjük, előmelegített sütőben közepes hőfokon, kb 35 - 40 perc alatt megsütjük.
Kihűlve szeleteljük.
2016. november 10., csütörtök
Almás, levendulás sajtos saláta
Egy kolleganőm hívta fel a figyelmem, hogy az egyik üzletben kapható ilyen különleges sajt. Engem a színe már egyből megfogott, hisz nagy kedvencem a kék, és a sajtokat is imádom, igyekszem mindenfélét megkóstolni, így ezt sem hagyhattam ki :) A Párom meglepett vele :) Nem csalódtam benne, igazi különleges sajt, jól érzik rajta a levendula íze, de nem nyomja el a gouda jellegzetes ízét. Gyümölcsökkel nagyon talál az íze, így abban próbáltam ki először :) Finom és látványos is nagyon :)
Hozzávalók (2 személy részére): 1 fej saláta, 1 alma, 10 dkg sonka, 8 dkg levendulás gouda sajt, 1 maréknyi pirított dió, 2 - 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet.
Elkészítése: A salátát, a sonkát, a kicsumázott almát, a sajtot mind csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a pirított diót, megöntözzük az olívaolajjal, a balzsamecettel, összeforgatjuk, azonnal tálaljuk.
Hozzávalók (2 személy részére): 1 fej saláta, 1 alma, 10 dkg sonka, 8 dkg levendulás gouda sajt, 1 maréknyi pirított dió, 2 - 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet.
Elkészítése: A salátát, a sonkát, a kicsumázott almát, a sajtot mind csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a pirított diót, megöntözzük az olívaolajjal, a balzsamecettel, összeforgatjuk, azonnal tálaljuk.
2016. november 9., szerda
Birsalmás, barna sörös csirkesült
Az alábbi receptben a megpirított birsalma és a kissé
karamellizált ízű barna sőr teszi ünnepivé a csirkesültet.
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1 csirke java (combok,
szárnyak), 2 birsalma, 1 dl jó minőségű barna sőr, 6 hagyma, 1 fej fokhagyma,
só, bors, 3 babérlevél, kevés olaj.
Elkészítése: A húst sózzuk, borsozzuk, a bőrét kissé
bevagdossuk, először a bőrös felét, majd a másikat is a forró olajon jól körbepirítjuk,
kivesszük az olajból. A birsalmát
héjastól cikkekre vágjuk, megpirítjuk az olajon, rádobjuk a szintén cikkekre
vágott hagymát, együtt tovább pirítjuk, felöntjük a barna sőrrel, hozzáadjuk a
babérlevelet, a héjastól kettőbe vágott fej fokhagymát, sózzuk, ha szükséges,
bőrös részével lefele beletesszük a húst, alacsony lángon lefödve puhára
pároljuk, ha szükséges közben még öntünk vizet rá. Amire megpuhul finom szajtja
less a húsnak.
Megjegyzés: Krumplipürével tálaljuk. Csirkecombból is készíthetjük. Ne adjunk hozzá az 1 dl – nél több barna
sőrt, mert keserű lesz.
2016. november 8., kedd
Kókuszkrémes forró csokoládé
Olyan rég készülök finom, házi forró csokit készíteni, valamint egy szép télies, karácsonyi fotót készíteni róla :) Úgy érzem mindkettő sikerült most :)
Hozzávalók (2
személy részére): 8 dkg 75 %
- os fekete csokoládé, 1, 50 dl kókuszkrém, 4 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál cukor. A tálaláshoz:
6 pillecukor, kókuszforgács vagy kókuszreszelék.
Elkészítése: A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a
kókuszkrémből két kávéskanállal félreteszünk, a többit a felolvasztott
csokoládéhoz kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a cukrot, még
mindig gőz fölött összeforraljuk, poharakba adagoljuk, pillecukorral, friss
kókuszforgáccsal vagy kókuszreszelékkel tálaljuk.
2016. november 7., hétfő
Majonézes pereszke gomba
Ismét pereszke, nagyon finom így is :)
Hozzávalók (4 - 5 személy részére): kb 1 kg pereszke gomba, 1 hagyma, só, bors, pici olaj. A majonézhez: 1 tojás, fél teáskanál mustár, kb 1, 5 dl olaj, 2 - 3 evőkanál tejföl.
Elkészítése: a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük ay olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, saját levében puhára pároljuk, hagyjuk kihűlni. A tojást elkavarjuk a mustárral, folyamatosan adagolva hozzá az olajat kemény majonézt kavarunk, majd a tejföllel lazítjuk. A gombából alaposan kinyomkodjuk az olajat, a majonézhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel, alaposan összekavarjuk. Behűtve, kenyérrel tálaljuk.
2016. november 6., vasárnap
Hamis forralt bor gyerekeknek
Igazából ez egy maradékhasznosító recept, az almás süteményhez használt alma kiszorított levéből készült. Nagyon finom, nem csak gyerekeknek :)
Hozzávalók (kb 8 dl - hez): 2 kg alma, 2 narancs, 5 - 6 evőkanál cukor, ízlés szerinti fahéj, 2 kardamom mag, 2 csillagánizs.
Elkészítése: az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, összeforgatjuk, 10 percet állni hagyjuk, majd a levét alaposan kiszorítjuk. A kiszorított levet leszűrjük, kb fél órát hagyjuk ülepedni, majd óvatosan leszűrjük. A narancsok levét kiszorítjuk. Az almalevet összekavarjuk a narancslével, hozzáadjuk a kardamomot, a csillagánizst, alacsony lángon felforraljuk, folyamatosan kavargatva, hogy ne fusson ki, kb 5 percig gyöngyöztetjük. Melegen, narancs szeletekkel tálaljuk.
Megjegyzés: A lereszelt almából süssünk almás süteményt, vagy egyszerűen együk meg vacsira. 100 % - os préselt almaléból is elkészíthetjük, ez esetben a fahéjt és a cukrot a többi fűszerrel egyszerre adjuk az almaléhez.
Hozzávalók (kb 8 dl - hez): 2 kg alma, 2 narancs, 5 - 6 evőkanál cukor, ízlés szerinti fahéj, 2 kardamom mag, 2 csillagánizs.
Elkészítése: az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, összeforgatjuk, 10 percet állni hagyjuk, majd a levét alaposan kiszorítjuk. A kiszorított levet leszűrjük, kb fél órát hagyjuk ülepedni, majd óvatosan leszűrjük. A narancsok levét kiszorítjuk. Az almalevet összekavarjuk a narancslével, hozzáadjuk a kardamomot, a csillagánizst, alacsony lángon felforraljuk, folyamatosan kavargatva, hogy ne fusson ki, kb 5 percig gyöngyöztetjük. Melegen, narancs szeletekkel tálaljuk.
Megjegyzés: A lereszelt almából süssünk almás süteményt, vagy egyszerűen együk meg vacsira. 100 % - os préselt almaléból is elkészíthetjük, ez esetben a fahéjt és a cukrot a többi fűszerrel egyszerre adjuk az almaléhez.
2016. november 5., szombat
Kókuszos, kávékrémes szelet
Mostanában kókuszláz van náluk, én imádom a kókuszos édességeket, más sem mond nemet :)
Hozzávalók (34* 23 cm - es tepsihez ): a tésztához: 7 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 4 evőkanál liszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A krémhez: 7 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl erős feketekávé, 3 evőkanál liszt, 25 dkg margarin. A mázhoz: 20 dkg keserűcsokoládé, 5 dkg margarin.
Elkészítése: A tojásfehérjét cukorral, a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztett, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a liszttel, a feketekávéval, gőz fölött folyamatosan kavargatva péppé főzzük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzákavarjuk a szobahőmérsékletű margarint, a kihűlt tésztára simítjuk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk a margarint, még melegen bevonjuk vele a sütemény tetejét, hagyjuk megdermedni, azután szeleteljük.
Hozzávalók (34* 23 cm - es tepsihez ): a tésztához: 7 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 4 evőkanál liszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A krémhez: 7 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl erős feketekávé, 3 evőkanál liszt, 25 dkg margarin. A mázhoz: 20 dkg keserűcsokoládé, 5 dkg margarin.
Elkészítése: A tojásfehérjét cukorral, a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztett, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a liszttel, a feketekávéval, gőz fölött folyamatosan kavargatva péppé főzzük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzákavarjuk a szobahőmérsékletű margarint, a kihűlt tésztára simítjuk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk a margarint, még melegen bevonjuk vele a sütemény tetejét, hagyjuk megdermedni, azután szeleteljük.
2016. november 4., péntek
Tormás leves
Életem első tormás levese, de úgy érzem nagyon jól sikerült, az egész családnak ízlett, még édesapámnak is, aki ritkán kedveli az újításaimat :)
Hozzávalók (5 - 6 személy részére): kb 1 kg füstölt sertés oldalas, 3 nagy torma, 6 közepes sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 4 krumpli, 15 dkg gomba (lila pereszke), 6 dkg száraztészta, 20 szemesbors, 1 hagyma, 1 paprika, só, szárított petrezselyemzöld, kevés olaj, ízlés szerinti citromlé.
Elkészítése:
Hozzávalók (5 - 6 személy részére): kb 1 kg füstölt sertés oldalas, 3 nagy torma, 6 közepes sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 4 krumpli, 15 dkg gomba (lila pereszke), 6 dkg száraztészta, 20 szemesbors, 1 hagyma, 1 paprika, só, szárított petrezselyemzöld, kevés olaj, ízlés szerinti citromlé.
Elkészítése:
- Az oldalast felszeleteljük, megmossuk, felöntjük hideg vízzel, főni tesszük.
- A tormát lehetőleg szabad levegőn meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük.
- A lereszelt torma felét az olajon kissé megdinszteljük, a felforrt leveshez adjuk az egészben hagyott hagymával és a kettőbe vágott paprikával együtt.
- Amikor a hús már majdnem puha hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, teatojásban a szemesborsot, ha szükséges sózzuk, eggyütt puhára főzzük.
- Amikor a zöldség is megpuhult hozzáadjuk a száraztésztát, a kockára vágott krumplit, a felszeletelt gombát és a megmaradt reszelt tormát, eggyütt főzzük, míg a tészta elkészül.
- Végül a citromlével savanyítjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Tejfölt, friss reszelt tormát kínálhatunk mellé.
2016. november 3., csütörtök
Pereszke gomba paradicsomos bundában
Édesapám nagyon szép pereszke gombát szedett, többek között ez a finomság is készült a nagyobbjából. Imádtuk :)
Hozzávalók: kb 30 nagyobb pereszke gomba, 2 tojás, 5 evőkanál liszt, kb 2, 5 - 3 dl házi paradicsomlé, só, bors, szárított petrezselyemzöld, 15 - 20 dkg zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, liszt a forgatáshoz.
Elkészítése: A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, fűszerezzük, a paradicsomlével palacsintatészta sűrűségűre hígítjuk. A lisztet amibe a gombát forgatjuk elkeverjük kevés sóval, borssal, szárított petrezselyemzölddel. A pereszkék tönkjét levágjuk. A gombát kissé megsózzuk, a fűszeres lisztbe forgatjuk, majd a paradicsomos masszába mártjuk, végül megszórjuk a zsemlemorzsával, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Hozzávalók: kb 30 nagyobb pereszke gomba, 2 tojás, 5 evőkanál liszt, kb 2, 5 - 3 dl házi paradicsomlé, só, bors, szárított petrezselyemzöld, 15 - 20 dkg zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, liszt a forgatáshoz.
Elkészítése: A tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, fűszerezzük, a paradicsomlével palacsintatészta sűrűségűre hígítjuk. A lisztet amibe a gombát forgatjuk elkeverjük kevés sóval, borssal, szárított petrezselyemzölddel. A pereszkék tönkjét levágjuk. A gombát kissé megsózzuk, a fűszeres lisztbe forgatjuk, majd a paradicsomos masszába mártjuk, végül megszórjuk a zsemlemorzsával, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
2016. november 2., szerda
Mezei csiperke üvegben télire
Bármilyen gombát tartósíthatunk így télire, mi már pereszkével is próbáltuk, az is nagyon finom.
Hozzávalók : mezei csiperke, szalicil (a gomba mennyiségétől függően adagoljuk, de ne vigyük túlzásba)
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt alaposan átmossuk, majd jól lecsepegtetjük. Ezután felszeleteljük, hibátlan zománcú edényben főni tesszük, saját levében kissé megpároljuk, elkavarjuk benne a szalicílt, saját levével együtt tiszta befőttes üvegekbe adagoljuk, lecsavarozzuk, vízfürdőben kétszer kidunsztoljuk.
Hozzávalók : mezei csiperke, szalicil (a gomba mennyiségétől függően adagoljuk, de ne vigyük túlzásba)
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt alaposan átmossuk, majd jól lecsepegtetjük. Ezután felszeleteljük, hibátlan zománcú edényben főni tesszük, saját levében kissé megpároljuk, elkavarjuk benne a szalicílt, saját levével együtt tiszta befőttes üvegekbe adagoljuk, lecsavarozzuk, vízfürdőben kétszer kidunsztoljuk.