tag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post7004506689705571149..comments2024-03-24T16:33:00.043+02:00Comments on Makacska konyhája: Mártás befőttesüvegben párolt hússalKatihttp://www.blogger.com/profile/08847263129184531346noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-3199160778714371592012-03-27T19:36:27.023+03:002012-03-27T19:36:27.023+03:00Mrita, örvendek, hogy általam felidézhetted, ha cs...Mrita, örvendek, hogy általam felidézhetted, ha csak néhány percre is a gyerekkorodat:)<br /><br />Rózsa, majd szólj, hogy milyen lett, ha kipróbálod.<br /><br />Csipike, ahogy mondod, hűtő nélkül, már nem is tudnánk élni, pedig mennyi régi módszer van a tartósításra:)<br /><br />Márti, örvendek is, hogy a családban még megtapasztalhatom az otthon igazi ízeit, igyekszem is ellesni.<br /><br />marisz57, mi most már nem a tartósítás miatt készítjük így a húst, hanem az íze miatt, mert nagyon finom.<br /><br />Mézeskalács, bizony, hogy finom.<br /><br />Horimarika, jót mosolyogtam a kolbástbefőttön:) Igen, mi az egyetem alatt hordtuk így a kolbászt Kolozsvárra, ajj, de finom rántottákat készítettünk belőle:) Ha Erdélyben jársz szívesen látlak, ne kerüld el Nyárádszeredát:)<br /><br />Katalin, nagyszüleim rigmányiak, ott tanulta édesanyám is.<br /><br />Panna, igen, és ha a zsírt leveszed róla egészségesebb is mint a sült hús, minden tápanyag benne marad.<br /><br />Tűzpadka, köszönöm a dicsérő szavaidat, igyekszem ellesni a hagyományos dolgokat nagymamámtól, anyumtól, bár nekem még nem megy minden úgy mint nekik. Egyébként néprajzot is végeztem az egyetemen, érdekelnek a régi dolgok, a mai eszemmel gasztro témában írnám az államvizsga dolgozatomat, annak idején másból írtam.<br /><br />teller -cake, örvendek, hogy tetszett:)<br /><br />Mária, igen a zsírban tárolt változat is elterjedt nálunk is, de ennek teljesen más az íze.<br /><br />Verus, örvendek, hogy tetszik, nálam még találsz ilyen hagyományos dolgokat:)<br /><br />Gabrielle, annak csak örvendek, ha tetszik:)Katihttps://www.blogger.com/profile/08847263129184531346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-29770590414162475932012-03-21T15:23:25.844+02:002012-03-21T15:23:25.844+02:00Hmmm... ez nekem nagyon tetszik! :)Hmmm... ez nekem nagyon tetszik! :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-41038771561324365092012-03-21T15:01:58.420+02:002012-03-21T15:01:58.420+02:00Rajongok az ilyen hagyományos, régi ízekért, kösz...Rajongok az ilyen hagyományos, régi ízekért, köszönöm, hogy megosztottad velünk. Azt hiszem jövő télen mindenképp teszek egy két üveggel a kamrába :-)Verushttps://www.blogger.com/profile/11206081956784958656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-55773593706389648132012-03-20T23:14:10.970+02:002012-03-20T23:14:10.970+02:00A lesütött, zsírban tárolt változat a számomra is ...A lesütött, zsírban tárolt változat a számomra is ismerős Párom Nagyszülei úgy tartósították a húst disznóvágáskor. Ezzel a párolásos eljárással is biztosan ugyanolyan finomságot lehet elkészíteni. Jó, hogy ezek a régi dolgok nem vesznek a feledés homályába!!Maríahttps://www.blogger.com/profile/13039883199937310154noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-45254776889360505082012-03-20T11:59:59.298+02:002012-03-20T11:59:59.298+02:00Gyermekkoromban nálunk is volt mindig disznóvágás,...Gyermekkoromban nálunk is volt mindig disznóvágás, de ezt a módszert én sem ismertem. Köszi, hogy megosztottad velünk!teller-cakehttps://www.blogger.com/profile/00450545473387538173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-45740259527210198122012-03-19T21:08:09.736+02:002012-03-19T21:08:09.736+02:00Roppant érdekes volt ez a leírás is. A mi vidékünk...Roppant érdekes volt ez a leírás is. A mi vidékünkön főleg a Patricia által írt módszer volt ismert. Vagyis zsíros bödönben tárolták...Nem csak érdekes, hanem értékes is amit csinálsz.<br />Ez a hagyomány örzés.Tűzpadkahttps://www.blogger.com/profile/16649663414194677579noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-19924320931235624492012-03-19T20:57:36.956+02:002012-03-19T20:57:36.956+02:00Én még nem hallottam ilyen husiról, de tuti nagyon...Én még nem hallottam ilyen husiról, de tuti nagyon finom! :)Pannahttps://www.blogger.com/profile/10475954052910638338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-69866071162736378072012-03-19T13:27:13.609+02:002012-03-19T13:27:13.609+02:00Nagyon érdekes, még nem is hallottam róla, pedig s...Nagyon érdekes, még nem is hallottam róla, pedig sokat járunk Erdélybe! Nagyon jó ötlet, biztos finom is!Katalinhttps://www.blogger.com/profile/15129674439293537345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-51571188149114464752012-03-19T12:39:47.048+02:002012-03-19T12:39:47.048+02:00De jó! Én egyszer voltam Erdélyben, akkor volt egy...De jó! Én egyszer voltam Erdélyben, akkor volt egy hasonló élményem. Barátnőm előkapott egy kamrából egy ilyen befőttes üveget, miután közölte, hogy sült kolbász lesz reggelire. És egy serpenyőbe kanalazott egy csomó kolbászdarabkát zsírral, megsütötte és én meg jól megettem.... Isteni volt! Azóta is sokszor eszembe jut a kolbászbefőtt!horimarikahttps://www.blogger.com/profile/02965930991464011413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-49272053225212584962012-03-19T12:39:15.639+02:002012-03-19T12:39:15.639+02:00De jó! Nagyon finom lehet!De jó! Nagyon finom lehet!Mézeskalácshttps://www.blogger.com/profile/17746912144030668582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-14387376359204357502012-03-19T08:50:18.951+02:002012-03-19T08:50:18.951+02:00Ezt a fajta hústartósítást nem ismerem. De nem leh...Ezt a fajta hústartósítást nem ismerem. De nem lehet rossz, aki ismeri mindenki dícséri.<br />Jó tudni az ilyen dolgokról, sose tudni, mikor lehet rá szükség!marisz57https://www.blogger.com/profile/13621747415690644493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-57315733388399501542012-03-19T08:21:58.259+02:002012-03-19T08:21:58.259+02:00Szerencsés vagy, hogy még megtapasztalhatod az ott...Szerencsés vagy, hogy még megtapasztalhatod az otthon ízeit! én is emlékszem, gyermekként Nagyszüleim és Szüleim így készítették! Kár, hogy feledésbe merül, ezért jó, hogy leírtad!Mártihttps://www.blogger.com/profile/06632153147609737029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-31054370258224445322012-03-19T01:04:18.598+02:002012-03-19T01:04:18.598+02:00Én még ilyet nem is hallottam, mármint, hogy dunsz...Én még ilyet nem is hallottam, mármint, hogy dunsztolni kell.<br />Nagyiék is sütöttek húst és zsírba tették, de bödönben tárolták. Nagyon finom volt. <br />Most meg hűtő nélkül el sem tudjuk képzelni az életet :-)csipikehttps://www.blogger.com/profile/08854048761252594795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-88141078111215654642012-03-18T22:33:16.759+02:002012-03-18T22:33:16.759+02:00Azt hiszem én is kipróbálom,igaz én oldalast és ta...Azt hiszem én is kipróbálom,igaz én oldalast és tarját szoktam sütni és zsírban tárolni!<br />RózsaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05469973762940094132noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-75313374239854896782012-03-18T21:53:54.928+02:002012-03-18T21:53:54.928+02:00Gyerekkoromra emlékeztettél, az én szüleim is kész...Gyerekkoromra emlékeztettél, az én szüleim is készítették, így a húst amikor még nem volt hűtőszekrényünk. Nagyon finom lehet.Mritahttps://www.blogger.com/profile/00506666008058880331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-68985056875314526182012-03-18T21:20:07.678+02:002012-03-18T21:20:07.678+02:00Patrícia, igen lesütve is szoktunk tartosítani hús...Patrícia, igen lesütve is szoktunk tartosítani húst is, de főleg a füstölt kolbászt. És az nem csak hetekig, hanem akár más évig is eláll hideg kamrában.<br /><br />Vicuska, akkor nem csak nálunk készül így a hús. Nekünk anyum az egyetem alatt zsírban eltett kolbászt pakolt, amit magára vagy rántottával ettünk.<br /><br />Zsuzsa, és én szeretem megosztani az ilyen recepteket, hátha másnak is megtetszik:) És hogy fennmaradjon a hagyománya, de legalább a receptje, még nekem is.<br /><br />Alíz, úgy látszik többen is szerették ezt a húst a benntlakásban, Vicuska is ezt írja. Mi ugyanígy voltunk a lesütött kolbásszal. Na ne félj mert a mai lányok rá sem néznek, nehogy elhizzanak:)<br /><br />Emi, igen mi is tettünk el húst lesütve, sajnos tényleg kezdi kiszorítani a hűtő, de nagyszüleink még most is készítik így, szerencsére:)Katihttps://www.blogger.com/profile/08847263129184531346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-13026368576225360692012-03-18T21:13:06.721+02:002012-03-18T21:13:06.721+02:00Így párolva nem ismerem, de a lesütött húsra gyere...Így párolva nem ismerem, de a lesütött húsra gyerekkoromból emlékszek.És arra is, hogy mennyire különleges és finom volt. Kár, hogy ma már nem készítik, mert ott a hüttő, fagyasztó...Emihttps://www.blogger.com/profile/08607742029943514713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-80502425799354913122012-03-18T21:02:19.561+02:002012-03-18T21:02:19.561+02:00Kati, bentlakó (kollegista) koromban ehhez nekem s...Kati, bentlakó (kollegista) koromban ehhez nekem semmi mártás nem kellett, ettem úgy ahogy volt üvegből. A zsír folyt le az ujjaink között, amikor a barátnőkkel hozzáláttunk egy-egy üveghez, de tömtük magunkba, mint az őrültek savanyúsággal, s ha az nem volt egyszerűen hagymával vagy mustárral. Istenem, azóta sem ettem ilyen finomságot!Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-12992096924536131092012-03-18T21:00:01.625+02:002012-03-18T21:00:01.625+02:00Hűűű, ez nagyon jól hangzik, szeretem nagyon az il...Hűűű, ez nagyon jól hangzik, szeretem nagyon az ilyen recepteket!Zsuzskahttps://www.blogger.com/profile/18098481222267394523noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-74062007834445178452012-03-18T20:55:31.000+02:002012-03-18T20:55:31.000+02:00Mifelénk is készült így a hús, nagyon finom ám!!! ...Mifelénk is készült így a hús, nagyon finom ám!!! Amikor tovább tanultam, a kollégiumban nem volt hűtő és anyukám így elkészített hússal pakolt fel- imádtuk a szobatársaimmal :) Úgy emlékszem, 1-2 babérlevél is került az üvegbe. Pörköltszerűen kockázva készült többnyire.<br />A mártással elkészítve nagyon finom!!!!Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-323052730498538373.post-89656705288110991882012-03-18T20:42:44.276+02:002012-03-18T20:42:44.276+02:00Erről még nem hallottam:) De a nagymamámnak is kic...Erről még nem hallottam:) De a nagymamámnak is kicsi hűtőszekrénye volt, Ő lesütötte a húst, beletette egy kisebb zsírosbödönbe, majd felöntötte saját zsírjával,hogy bőven ellepje.<br />Aztán ment az éléskamrába, és tényleg hetekig elállt így a hús.Anonymousnoreply@blogger.com