2019. október 2., szerda

Haggis golyócskák ( Haggis bonbon)

Jöjjön egy kis skót különlegesség, ha már Skóciában vagyunk :)


A skót reggeli az angol reggelihez hasonlóan nagyon gazdag, érdekessége, hogy megtalálható benne egy szelet haggis ( ejtsd hágisz), ami valójában bárány belsőségek összedarálva, hurkaszerűen az állat bendőjébe visszatöltve (vagy újabban műanyag héjba töltve), ízre nagyon hasonló a mi erdélyi májasunkhoz, csak rizs helyett zabpehely kerül bele.



Hozzávalók ( 4 személyre): kb 25 dkg kész haggis, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. A whiskys majonézhez: 1 dl majonéz, 1 evőkanál szemes mustás, csorrintásnyi jó minőségű whisky. A tálaláshoz: tetszőleges vegyes saláta.
Elkészítése: A szoba-hőmérsékletű haggist kibontjuk a héjából, diónyi gólyócskákat formálunk belőle, a felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. A whiskys majonéz hozzávalóit összekavarjuk, ezzel és a salátával tálaljuk a golyócskákat.



Megjegyzés: A skótok a haggist nem csak a reggelihez fogasztják, hanem megsütve krumplipürével, fehéréppapürével körítve főételként is tálalják, de nagyon népszerű a haggis bonbon, haggis golyócska is, előételként vagy italkorcsolyaként, azért esett erre a receptre a választásom, mert akár a mi májasunkból is elkészíthetjük, nem lesz pont olyan, mint az eredeti, de képet kaphatunk róla, hogy kb milyen és kipróbálhatunk egy új receptet is.

Nincsenek megjegyzések: