2019. június 7., péntek

Banán split


A közép – amerikai eredetű banán split ( banánhajó) alapja a banánon tálalt fagylalt. A klasszikus, hagyományos változat 3 gombóc fagylaltal készült (vanília, csokoládé, eper), nyakon öntötték háromféle szósszal ( csokoládé, eper, karamell), megszórták dióval vagy mogyoróval, esetleg tejszínhabbal diszítették, végül egy koktélmeggyel koronázták meg. Én most egy alternatív, nyárias, kissé egészségesebb változatot osztok itt meg.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 4 dl növényi tejszín, 2 dl tej, 10 dkg fehér csokoládé. A tálaláshoz: ahány személy annyi banán, nyári gyümölcsök, barack, cseresznye, egres, citromfű.
Elkészítése: A fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a tejet, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadunk 2 dl növényi tejszínt. A megmaradt 2 dl növényi tejszínt habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a csokis masszához. Műanyag dobozba öntjük, a fagyasztóba tesszük, fél óránként átkavarva kifagyasztjuk.
Tálaláskor a meghámozott banánt hosszában kettőbe vágjuk, tányérra helyezzük, a közepére teszünk két gombóc fehércsokis fagylaltot, megszórjuk apróra vágott gyümölcsökkel ( jelen esetben cseresznye, meggy, egres), citromfűvel diszítjük.

Nincsenek megjegyzések: