2019. február 2., szombat

Narancslekvár

Nem most készült, de szezonja van :)



Hozzávalók (3 – 4 befőttesüveghez): 1,30 kg tiszta narancshús ( kb 15 nagyobb narancs), 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1, 5 teáskanál agar – agar por, 1 dl narancslé, 1 naracs héjából néhány darabka a fehér rész nélkül
 Elkészítés: A narancsokat meleg vízben, szivaccsal alaposan megmossuk, egynek a héjából néhány darabot a fehér rész nélkül lehámozunk. A narancsokat meghámozzuk, cikkekre szedjük, a narancs húsát kifilézzük, kissé összetörjük. A narancshoz kevés vizet adunk, hibátlan zománcú edényben felforraljuk, míg kissé összzeesik, ekkor hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, úrafforraljuk. A narancslét felmelegítjük, feloldjuk benne az agar – agar port, majd a narancshúshoz adjuk, alaposan összekavarjuk. A lekvárt még forrón tiszta befőttesüvegekbe töltjük, száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: A tengeri vörösmoszatból kinyert zselésítő anyag, az agar-agar (E-nyelven: E-406) már nem csak őshazájában, Ázsiában népszerű: a zselatin helyettesítőjeként mifelénk is egyre többen használják.
Ha a narancslekvárt szeretnénk hosszabb távra tartósítani, pici szalicilt is szórjunk a tetejére.




Nincsenek megjegyzések: