2018. december 6., csütörtök

Fokhagymás, chilis cheddar sajtszósz vöröslencse fasírthoz


A cheddar sajt Anglia leghíresebb sajtja, amely eredeti változatban csak néhány erre jogosult megyében készülhet (Somerset, Devon, Dorset, Cornwall). A cheddar hosszú múltra tekint vissza, a történészek szerint az bizonyos, hogy már a 12. században létezett ez a fajta sajt, mert már II. Henrik könyveiben is szerepel, hogy az udvar számára mennyi cheddar sajtot vásároltak.
A legenda szerint egy somerseti asszony találta fel a cheddart, a tejet egy barlangban felejtette, s amire visszatért utána, már valami mássá változott.
A cheddar készítésében az az érdekes, hogy a már összeállt alvadékot egymásra helyezik, hogy minden felesleges folyadékot kipréseljenek belőle, azután pedig ledarálják, így helyezik a formákba és kezdik el érlelni. Általában 9 – 24 hónapig érlelik, az érlelési idő szerint van közepesen érlelt, és erősen érlelt fajtája is. Sőt napjainkban már füstölt cheddart is vásárolhatunk.
A cheddar szilárd, tömör szerkezetű sajt, mégis lágyan és krémesen olvad a szájban. A színe a halvány sárgától az okkerig terjed, sok esetben a színezésre egy trópusi fa levelével rá is segítenek, mert a fogyasztók kedvelik a sajt okkersárga színét.
Mivel krémesen olvad kiváló sajtleves, sajtszósz készítésére, de gratinírozáshoz, hamburgerekhez is használják.
Napjainkban már a mi üzleteinkben is megvásárolhatjuk, ha egy kis különlegességre vágyunk.


Hozzávalók a szószhoz: 5 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 5 cikk fokhagyma, csipetnyi chili, 5 dl tej, 25 dkg cheddar sajt, só, bors.

Elkészítése: Egy közepes lábast felforrósítunk, beletesszük a vajat, kavargatjuk, míg bugyborékolni kezd, ekkor hozzáadjuk a lisztet, habverővel kavargatjuk, míg egyenletesen eloszlik a vajban. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a chilit, a habverővel kavargatva rózsaszínre pirítjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kavargatva kezdjük besűríteni, sózzuk, borsozzuk, amikor már kezd sűrűsödni hozzáadjuk a lereszelt sajtot, pár perc alatt készre főzzük.
A vöröslencse fasírthoz (kb 20 daabhoz) : 40 dkg vöröslencse, 1 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 5 dkg darált dió. 20 dkg zsemlemorzsa a forgatáshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A vöröslencsét bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a tojást, a prézlit, a lisztet, az áttört fokhagymát, a darált diót, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, 2 órát a hűtőben pihentetjük, majd kisebb gombócokat formálunk, kissé ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban aranysárgára sütjük.
A vöröslencse fasírtot a sajtszósszal tálaljuk.

1 megjegyzés:

Agi írta...

Jól néz ki :)