2018. szeptember 20., csütörtök

Almás kifli


Ha már itt az alma szezonja, akár kiflit is süthetünk vele, vendégeknek vagy suliba pakolni is kiváló csemege.



Hozzávalók (kb 30 kiflihez): 30 dkg liszt (20 dkg fehér liszt és 10 dkg teljes kiőrlésű liszt), 15 dkg vaj, 1 dl tejföl, 8 dkg barna cukor, 7 g szárított élesztő, 1 tojásssárgája, csipetnyi só, 2 alma, fahéj. A kenéshez: 1 tojássárgája és 1 tojásfehérje.
Elkészítése:
  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját.
  2. Hozzáadjuk a megolvasztott és lehűtött vajat és a tejfölt.
  3. A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát meleg helyen pihentetjük.
  4. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk.
  5. A 3 részt egyenként kör alakóra nyújtjuk, 4 részre majd 8 részre (háromszögre) vágjuk, megkenjük a felvert tojásfehárjável, megszórjuk a fahéjjal.
  6. Minden háromszög szélesebb felére egy vékony szelet almát helyezünk, feltekerjük kifli formájúra.
  7. A kifliket még fél órát pihentetjük, majd lekenjük a tojásssárgával, 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: