2018. március 8., csütörtök

Fekete rózsa sütemény

Édesanyámmal ketten készítettük ezt a mutatós és finom süteményt :) Olyan jó volt együtt sütögetni :)


Hozzávalók (egy gáztepsihez): a tésztához: 60 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1, 5 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás,  1, 5 dl tej, reszelt citromhéj, pici só.  A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 1 lereszelt alma, 1, 5  tej, 1, 5 teáskanál sütőpor, 10 dkg olvasztott vaj, 15 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor. A krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor. A csokimázhoz: 20 dkg  keserű csokoládé, 2 dl növényi tejszín, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A szódabikarbónát feloldjuk a tejben. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval, morzsásra dolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a szódabikarbónás tejet, nyújtható tésztává gyúrjuk.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot gáztepsi méretűre kinyújtunk, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt rózsaszínre sütjük.
A mákos töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a tejet csak részletekben adjuk hozzá, amíg egy nem túl kemény, de kenhető tölteléket kapunk.
A megmaradt 4 rész tésztát is kinyújtjuk,  megkenjük a töltelékkel, a hosszanti oldalánál bejgli – szerűen feltekerjük.  A tekercseket a  géztepsibe helyezzük egymás mellé, kis távolságot hagyva, mert nőni fognak. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20  - 25 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy az alja ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben, majd amikor már langyos habosra kavarjuk a porcukorral elkavart vajjal.
Amikor mindez kész összeállítjuk a süteményt: az egyik lapot megkenjük a krém felével, óvatosan ráhelyezzük az összesült mákos rudakat, megkenjük a megmaradt krémmel, a tetejére helyezzük a másik lapot. 
A csokimázhoz a tejszínt felmelegítjük,  a tűzről levéve megolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal fényesítjük, a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megdermedni.

A süteményt egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon mutatós és igen finom lehet ez a sütemény! Már felfedeztem a fejlécedben is és kíváncsi voltam milyen?

Elisabeth írta...

Kedves Kati, mióta vissza jöttem a blogomra, sok más ujjabb dolgokat felfedeztem a Blogger segitségével. A Google+ nagyon használatos. Fel is tettem a gyögyörüséges és finom sütidet amit anyukáddal készitettél! Puszillak