2018. február 18., vasárnap

Húsleves kacsacsontból

Ismét kaptunk egy kacsát a Párom nagyszüleitől, abból készültek a finomságok :)


Hozzávalók (3 – 4 személy részére): 1 kacsa csontos részei (hát, mell, nyak, püspökfalat ), 8 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, kis darab zeller, 2 krumpli, 1 hagyma, kb 2 teáskanál fekete bors, só, 8 gomba, 15 dkg jázmin rizs, zellerzöld, néhány karika zöldhagyma a tálaláshoz.
Elkészítése:  A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
Az alaposan átmosott kacsahúst  a meghámozott leveszöldséggel (kivéve a krumpli) hideg vízben főni tesszük, sózzuk, hozzáadjuk teatojásban a fekete borsot, hagyjuk felforrni, a habját leszedjük, alacsony hőfokon, csak éppen bugyogtatva puhára főzzük, míg a hús leválik a csontról. Amikor a leveszöldség már majdnem megpuhult hozzáadjuk a krumplit is. Amikor minden megpuhult, a levest levesszük a tűzről, kb fél órát hagyjuk ülepedni, majd tiszta gézzel bélelt szűrőn átszűrjük. A húst lefejtjük a csontról, falatnyi darabokra vágjuk.

A leszűrt levest újra felforraljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, puhára főzzük, majd viszatesszük bele  a húst, a leveszöldséget, hozzáadjuk a rizst, összeforraljuk, finomra aprított zellerzölddel, zöldhagyma szárral diszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: