2018. január 28., vasárnap

Ismerkedjünk a raclette sütéssel!Amióta a világ jobban megnyílt a hétköznapi emberek számára is, külföldi munkavállalás vagy akár kirándulás formájában, egyre több kultúrát s ezzel együtt egyre több nép konyháját ismerjük meg, s egyre több és több érdekes alapanyag, recept, étel, elkészítési módozat, gyűrűzik be a mi konyhánkba is.  Az egyik ilyen a raclette sütés vagy raclettezés is, amelyet mi személy szerint a Svájcban dolgozó fiútestvérem által ismertünk meg.  A raclette igazából egy izzószálakkal működő elektromos grillsütő, amelynek ma már több változatát is megvásárolhatjuk a mi üzleteinkben is.
A raclettezés családi és baráti összejövetelek tökéletes kiegészítője lehet, hiszen, ha a hozzávalókat előkészítjük, akkor senkinek sem kell a konyhában tevékenykednie, kimaradnia a társaságból, a beszélgetésből, hiszen a raclette sütőt körbeülve mindenki önmagának sütheti  a sajtot, húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, amit csak megkíván.
A raclette eredetileg Svájcból, Wallis kantonból származik és több mint 400 éves hagyományra tekint vissza.  Az első írott utalások a XIX. század elejéről egy hagyományról számolnak be, amely szerint a gazdag lakomákat  „fromage rôti”-vel, tehát sült sajttal kezdik meg és fejezik be.
A népmonda szerint pedig a pásztorok eledele volt eredetileg, mert tél vége felé mikor már fogyóban volt a szalonna és a kolbász, akkor krumplira, savanyú uborkára és száraz sajtra fanyalodtak. Egyszer egy pásztor túl közel ült a tűzhöz és a kezében megolvadt sajt rácsepegett a krumplira, innen ered a raclette.
A sült sajt a raclette nevet 1909– ben kapta, amikor egy kantonális borkostoló alkalmával a különböző borokat sült sajt kíséretében kínálták.  A francia racler eredetű szó magyarul azt jelenti, gyalulni.
Svájcban annyira közkedvelt ez a készítési mód, hogy ma már speciális raclette éttermek  hívják kostólásra a vendégeket, ahol tűz fölé tartott sajttömbökről ömlik a folyékony sajt a krumplira.
Tehát eredetileg csak krumplival fogyasztották a folyékony sajtot, de ma már zöldségeket (gombát, paprikát, hagymát), tojást, bepácolt csíkokra vágott húst is süthetünk, fogyaszthatunk mellé savanyú uborkát, baby kukoricát, ecetben eltett gyöngyhagymát, csípős paprikát vagy bármit amit szeretünk.
És nem csak kényelmes hanem egészséges is a raclette, hiszen a raclette gránitlapján grillezhetünk, a kis serpenyőcskékben pedig sajtot olvaszthatunk, tojást süthetünk. Svájcban leggyakrabban a Raclette nevű olvadós de nem szétfolyó sajtot használják, az aromás sajtot kedvelők pedig a híres Appenzellert.
Raclette sajtot már nálunk is árulnak, de bármilyen félkemény, legalább 30 százalékos zsíros sajt használható hozzá.
Az alábbi receptek inkább csak ötlet gyanánt szolgálnak, hiszen raclettezéskor  mindenki egyénien válogathat az előkészített alapanyagok közül, a recepteknek, változatoknak csak az alapanyagok és az ízlésünk szab határt.


Főtt lila krumpli sonkával, sajttal


Hozzávalók (4 személy részére): 4 főtt lila krumpli, 4 szelet sonka, 8 szelet sajt.
Elkészítése: A kis serpenyő aljába helyezzük a fél karikára vágott lila krumplit, ráfektetünk egy sajt szeletet, rátesszük a sonkát, a második sajt szeletet, majd a megmaradt fél lila krumplit. Betesszük az izzószálak alá sülni. Amikor a sajt megolvadt azonnal fogyasztjuk.


Tükörtojás zöldségekkel


Hozzávalók (4 személy részére): 2 szelet sajt, 2 – 3 gomba, néhány karika hagyma, paprika, 4 tojás.
Elkészítése: A sajt szeleteket kettőbe vágjuk, hogynégy kis szeletünk legyen. A kis serpenyőbe beleütjük a tojást , ráhelyezzük a felszeletelt zöldségeket, a sajtot, betesszük az izzószálak alá sülni. Amikor a tojás megsült azonnal fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések: