2017. augusztus 26., szombat

Tartiflette Savoyarde

Londonban volt egy Food street fesztivál annak idején, ott ettünk ilyen Tartiflettet, annyira ízlett, hogy ott helyben megérdeklődtem a receptet, s azóta is készültem kipróbálni, végre eljött ennek is az ideje. Még itt Hollandiában sem olyan könnyű hozzájutni a reblochon sajthoz, ami a lelkét adja ennek az ételnek. A reblochon sajt és a tartiflette elválaszthatatlan egymástól.A reblochon sajt története visszanyúlik a 14. századba, amikor is a francia parasztok, az ellenőrök jelenlétében nem fejték ki az összes tejet, hogy kevesebbet kelljen adózniuk utána, majd később kifejték, ez a tej pedig zsírosabb, vastagabb volt, ebből készítették a sajtot, re - blocher szó ezt a másodfejést jelenti. A reblochon sajt egy enyhén sós, diós ízű lágy sajt, a színe narancssárgás.
A tartiflettét igazából a sajt készítői találták ki a 20 század végén a hanyatlásnak induló sajt fogyasztásának fellendítésére, de hamarosan Savoja vidékének jelképe lett. A lakosság az éttermekből ismerte meg, de hamarosan közkedvelt lett. Maga a tartiflette szó a szavojai tartiflâ (Provenceban tartifle) szóból eredeztethető, mely krumplit jelent.

Nekünk nagy kedvencünk lett, reblochon sajt hiányában más, hasonló lágy sajtból is elkészíthető, amilyen a Camambert vagy a Brie.



Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg krumpli, 20 dkg füstölt bacon, 2 nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma, 50 dkg reblochon sajt, 6 evőkanél tejszín, 1,5 dl tej, 1 dl fehérbor, vaj, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, négybe vágjuk, enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, kockára vágjuk. A hagymát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk. A bacont kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a hagymához adjuk, ráöntjük a fehérbort, hagyjuk elpárologni. A reblochon sajtot nagyobb kockákra vágjuk. A krumplit elkeverjük a sült hagymával, baconnal, a reblochon sajt felével, sózzuk, borsozzuk, egy hőálló tálba simítjuk, megöntözzük a tejjel, a tejszínnel, befödjük a maradék reblochon sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 - 25 perc alatt megsütjük, míg a sajt megpirul, kissé bugyborékolni kezd. 

Megjegyzés: Savanyú uborkával, salátával, fehérborral tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: