2017. június 8., csütörtök

Zaanse Mosterdsoep (Holland mustárleves)

Egyik kedvencünk lett a holland konyhából :) Nagyon finom, igazi, finom magos mustárból készítve.


Hozzávalók (2 – 3 személy részére): 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 – 6 krumpli, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 2 – 3 evőkanál magos mustár, só, kevés olaj.
Elkészítése: A póréhagymát karikára vágjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük. Az egészben hagyott leveszöldséget  kis sóval kb 2 liter vízben puhára főzzük, majd a zöldséget eltávolítjuk a levesből. Az így elkészült alapléhez hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a megdinsztelt póréhagymát, a finomra aprított hagymát, a mustárt, sózzuk, együtt puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük.
Megjegyzés: A legvégén adhatunk hozzá kevés tejszínt is, sajttal, sajtos pirítóssal is tálalhatjuk, a hollandok is így fogyasztják.

Érdekessége, hogy leggyakrabban a Zansches Hansban, a szélmalmok falucskájában, készített mustárral főzik.

3 megjegyzés:

horimarika írta...

Ez kimaradt nekem. És elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet. De valahol-valahogy megkóstolom... Köszönöm, hogy megosztottad!

fenci írta...

Nekem is hasonló volt az első reakcióm, mint horimarikának : nem hallottam róla még, de ki kell próbáljam - érdekes lehet!

Kati írta...

horimarika, fenci, higgy;tek el nagyon finom, természetesen minőségi magos mustárral kell készíteni, s akkor biztos a siker :)