2017. június 9., péntek

Gyors barackos lepény (Barackos flamkuche)

Ez a gyors barackos lepény, igazából az elzászi hagymás lepény, vagy tarte flambée testvére, csak a pihentetés kihagyása miatt egy kis sütőpor kerül bele, így nagyon gyorsan elkészíthető. Hollandiai mediterán jellegű éttermekben a klasszikus hagymás – baconos  mellett pl. megtalálható körtés – kéksajtos, serrano sonkás – mozzarellás, lazacos – kapribogyós változata is.


Hozzávalók (4 – 5 kisebb lepényhez):a tésztához: 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál sütőpor, bors, 2 tojássárgája, 3 evőkanál olívaolaj, 1 – 1, 5 dl langyos víz. A feltéthez: 2 dl tejföl, 4 – 5 kajszibarack, 10 dkg gorgonzola sajt, fenyőmag vagy dió, só, bors. Tálaláshoz: bors, olívaolaj,bazsalikom.
Elkészítése: A sütőt a sütőlappal vagy tepsivel együtt 250  fokra előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sóval, borssal, sütőporral, hozzáadjuk a tojássárgát, az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva a langyos vizet egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha szükséges még egy kis lisztet adunk hozzá.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, borssal. A barack magját eltávolítjuk, vékonyra szeleteljük, a gorgonzolát kis kockákra vágjuk.
A tésztát 4 – 5 részre osztjuk, lisztes munkafelületen mindeniket egész vékonyra nyújtjuk, sütőpapírra helyezzük, megkenjük  1 evőkanál fűszeres tejföllel, megszórjuk fenyőmaggal vagy dióval, ráhelyezzük a barackot, rászórjuk a gorgonzola sajtot, a sütőpapírral együtt az előmelegített sütőbe toljuk 4 – 5 perc alatt megsütjük, míg a széle megpirul. Kivéve megszórjuk kevés borssal, megöntözzük kis olívaolajjal. Bazsalikommal diszítve tálaljuk.


Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy előmelegített sütőkövön, sütőlapon vagy tepsiben süssük. Igazi elődjével a francia háziasszonyok kenyérsütéskor a kemence forróságát tesztelték.

Nincsenek megjegyzések: