2017. március 29., szerda

Gouda sajtos rántott puliszka salátával

Igazából ez egy maradékhasznosító recept, egy csésze hideg tejjel kitűnő reggeli vagy vacsora is lehet. Aki szereti a puliszkát, annak ilyen formában is ízleni fog :)


Hozzávalók (10 evőkanálnyi darabhoz): kb 30 dkg maradék hideg puliszka, 10 dkg gouda sajt, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, zöldpetrezselyem. Olaj a sütéshez, 3 - 4 evőkanál liszt a panírozáshoz. A salátához: 15 db koktélparadicsom, 2 szál zöldhagyma, 6 hónapos retek, 4 kelbimbó, só, olívaolaj, 1 evőkanál édes, csípős paprikaszósz, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A salátához a koktélparadicsomot és a kelbimbót négybe vágjuk, a hagymát és a retket karikára szeleteljük, megszórjuk a finomra aprított zöldpetrezselyemmel, sózzuk, hozzáadjuk a paprikaszószt, az olívaolajat, összeforgatjuk, amíg a puliszka elkészül a hűtőben pihentetjük.
A tojásokat felverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kavarjuk, kb 1 dl vízzel palacsintatészta sűrűségűre higítjuk. A sajtot vékony csíkokra szeleteljük. A hideg puliszkából evőkanállal darabokat szaggatunk, vagy kisebb kockára is vághatjuk, mindenik közepébe beleszúrunk egy sajtot, lisztbe, majd a tojásos masszába forgatjuk, forró olajban pirosra sütjük.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomat készítettél ismét! Így tavasszal jól esnek a könnyű saláták, zöldségek.
Kívánok sok sikert Hollandiában, aztán figyel jól az ottani gasztronómiára is, hisz mindig lehet valamit tanulni :-)

Monika írta...

Gouda sajtot veszek a laktózos unokának és menyemnek.Mi a véleményed róla? Jó volt olvasni.:)

Monika írta...

Olyan jó,hogy írtál a sajtról, így legalább utánaolvastam::) :"A gouda (ejtése kb.: hauda) Gouda holland városról elnevezett félkemény sajt. Ez Hollandia legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sajtfajtája.

Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma minimum 48, a gyakorlatban inkább 51%. Természetes kérgét paraffinnal vonják be és sárgára színezik. Hagyományosan 15 kg-os kerék formába préselték, de manapság gyakoribb a 30 cm-es átmérőjű, 7,5 cm vastagságú, mintegy 4 kg súlyú kerék forma.

Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), azaz 3-6 hetes; érett (belegen), azaz 2-4 hónapos és idős (oude), azaz 5 hónapnál régebbi – és természetesen a közbeeső variációk. A fiatalabb változatok puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek egyre szárazabbak, ugyanakkor pikánsabbak és erősebb illatúak.

Története nagyon messzire nyúlik vissza. Régészeti bizonyítékok már az i. e. 800 körüli időből vannak sajtkészítésre a mai Hollandia területén. A középkori holland hajósok, felfedezők egyik fontos úti élelmiszertartaléka volt. Gouda városában a nyári hónapokban ma is minden csütörtök reggel sajtpiacot tartanak – ez azonban ma már inkább idegenforgalmi látványosság.

horimarika írta...

Gouda egy csudi hely! Annyira helyes kis sajtboltokban jártam ott. Mindenhol kóstolhatsz. A kicsi fiam ott lett sajt-ínyenc! Lelkesen kóstolt, válogatott kb 4 évesen!
Ja, az utcákon is sajtkorongok lógnak!

Kati írta...

Katalin, köszönöm, figyelek is :) Kóstolok is :)

Mammka, bocsi, hogy csak most írok, de el vagyok havazva, most kezdtem dolgozni :)

Én nagyon szeretem a gouda sajt érlelt változatát, mert annak olyan jellegzetes íze van :) De ha laktózérzékeny a menyed és az unokád, szabad enniük ilyen sajtot? Olyan jó lenne, ha lenne facebookod, meg tudnám mutatni mennyi finom sajt stb van itt :) Ha lesz időm elküldöm emailban, hogy nézd meg :) Puszi :)

horimarika, remélem mi is eljutunk oda is nemsokára, de itt Amsterdamban is lehet kóstolni egy csomó sajtot, mi egy délutánt azzal töltöttünk :)

Monika írta...

Az aldiban van laktózmrntrs gouda sajt.☺