2017. február 4., szombat

Majonézes zellersaláta

Olvasmányaim során mindig figyelek arra, milyen ételek fordulnak elő egy - egy regényben, van amikor leírást is olvashatunk, van amikor csak a nevét említik meg a szereplők egy - egy ételnek. Gárdonyi Géza Ida regénye című alkotásában három olyan receptet említenek a főszereplők, amelyeket úgy gondoltam ki fogok próbálni. Recept igaz egyikhez sem volt, de utánanéztem, hogy kb hogy készítik őket. Ez a saláta az egyik közülük.


Hozzávalók (2 személy részére): 50 dkg zeller, 1 kisebb hagyma, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, pár szál zöldpetrezselyem. A majonézhez: 1 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, kb 1 dl olaj, 1 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A zeller meghámozzuk, vékony kockákra vágjuk, az olajjal, a citromlével, sóval, borssal annyi vízben ami éppen csak ellepi puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A tojást elkavarjuk a mustárral, majd fokozatosan adagolva az olajat majonézt kavarunk, a tejföllel simítjuk. A kihűlt zellert a majonézhez adjuk, beletesszük a csíkokra vágott hagymát, a finomra aprított zöldpetrezselymet, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk. Behűtve, kenyérrel tálaljuk.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet! És a teríték is nagyon mutatós :-)