2017. február 23., csütörtök

Jóság szelet

Édesanyám sütötte finomság :)


Hozzávalók (34 * 23 cm -es tepsihez): a piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 teáskanál szalalkáli. A grízes krémhez: 4 dl meggylé (2 kisebb üveg meggybefőtt leve), a kimagozott meggy finomra aprítva, 4 dl víz, 8 evőkanál búzadara, 3 evőkanál cukor. A vaníliás krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 3 evőkanál cukor, 25 dkg margarin. A tetejére: 3 dl habtejszín, 1 tasak habfixáló, kevés csokireszelék.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgát habosra kavarjuk a cukorral és a szalalkálival, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kikavart tojássárgához, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A vizet elkeverjük a meggylével, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, folyamatosan hozzáadjuk a búzadarát is, kavargatva sűrűre főzzük, belekavarjuk a finomra aprított meggyet, melegen rásimítjuk a kihűlt piskótára.
 A pudingport kb 1, 5 dl tejjel simára kavarjuk, a többi tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a tejjel elkavart pudingport, besűrítjük. Amikor kihűlt hozzákavarjuk a margarint, a meggyes krémre simítjuk.
A habtejszínt keményre felverjük, amikor majdnem kész hozzáadjuk a habfixálót, a vaníliás krém tetejére simítjuk. A sütemény tetejét megszórjuk csokireszelékkel.



1 megjegyzés:

Monika írta...

Édesanyád csak jóság-szeletet süt.:)De jó !!!