2017. január 15., vasárnap

Konyhai kencék hajhullásra

Még néha ilyesmivel is foglalkozik az ember lánya :)

Késő ősszel, kora télen általában szembesülnünk kell azzal, hogy fokozódik a hajunk hullása, ami inkább minket nőket bosszant jobban, főleg ha hosszú hajat viselünk. A szakemberek szerint napi 70 – 100 hajszáll kihullása még normális állapot, napi 150 feletti hajszáll kihullása esetén már érdemes orvoshoz fordulnunk, mert a kóros hajhullás komoly betegségekre is utalhat. Természetesen az életkortól is függ a haj ritkulása, általában 30 éves kortól felfele folyamatosan ritkul az ember haja, persze nem egyik napról a másikra történik mindez, a nőknél pedig a kismamaság, a változó kor is okoz hajhullást.
Én nem vagyok orvos, ezért betegség okozta kóros hajhullásra nem is szeretnék tanácsot adni, de viszont saját tapasztalatból elmondhatom, hogy enyhébb hajhullásra, a haj tartásának elvesztésére, a haj elvékonyodására, elszintelenedésére igenis találhatunk a konyhánkban is természetes gyógyírt egy kis találékonysággal, utánanézéssel. Először is meg kell állapítanunk, hogy miért következik be a hajhullás. Ha a betegség kizárható, akkor ilyenkor télen és ezt követően tavaszon a következők lehetnek a hajhullás okai: stresszes életmód, nem megfelelő táplálkozás, diéta, a folyadékhiány, mozgáshiány, hajszárító használata.
A hajhullás lelki okait a stressz megszüntetésével, legalábbis csökkentésével tudjuk megszüntetni, pihenéssel, feltöltődéssel, mozgással. Télen kevesebb zöldséget, gyümölcsöt eszünk, így kevesebb a vitamin – és ásványi anyag bevitel, a hajhagymák érzékenyek a tápanyaghiányra, így megállhat a növekedésük, ez vezethet hajhulláshoz, ritkuláshoz. Iyenkor fontos az A, B, C, E vitamin, az ásványi anyagok közül pedig vas, cink, jód, réz, szelén, kálcium, magnézium, foszfor, foszforsav pótlása, amelyet idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk pótolni. Érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre és a mozgásra is. A gyakori hajszárító használat is negatív hatással lehet a hajunkra, ha lehetőségünk van igyekezzünk kerülni a használatát. Ha diétázunk is figyeljünk arra, hogy lehetőleg meglegyen legalább a minimális vitamin, tápanyag bevitel, ami fontos a haj, a fejbőr számára.
Mindezek mellett, a hatások fölerősítése végett kihasználhatjuk a konyhánkban megtalálható, természet adta kincseket, hogy megerősítsük a hajhagymákat, elősegítsük a haj növekedését, visszadjuk a fényét, a dússágát. Saját tapasztalatból két kencét szeretnék ajánlani, amelyeknek időnkénti kúraszerű használata bevált az én esetemben, s amelynek hozzávalói minden háztartásban megtalálhatóak. A csalán egy csodanövény, méregtelenítő, salaktalanító, megszünteti a korpásodást, zsírosodást. A borsmenta serkenti a bőr vérkeringését. A diólevél a fertőtlenítő hatású, ugyanakkor vöröses színt is ad a hajnak. Az orbáncfűvet fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt ajánlják.
A tojás természetes emulgeáló szer, az olaj és víz összetevő keveredni tud benne, ezért könnyen eltávolítja a zsiradékot a hajról. A méz segít hidratálni a hajat, eltávolítja a korpát. Az olívaolaj szintén hidratálja és fényessé teszi a hajat.
Az első egy tea, amelynek alapreceptjét Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvéből tanultam, és egy kicsit a szükségleteimhez alakítottam.



Gyógynövény tea hajhullásra

Hozzávalók: egy – egy marék friss (télen szárított) csalán, borsmenta, diófa -  és bodzalevél, valamint, egy – egy szálorbáncfű, apróbojtorján.
Elkészítése: A hozzávalókat kb 3 liter hideg vízbe áztatjuk, majd felmelegítjük míg éppen forrni nem kezd. Három percig állni hagyjuk. A főzet felét felhasználva a megszokott samponunkkal hajat mosunk, majd vízzel öblítjük. A főzet másik felét néhány percig rajta hagyjuk a hajon illetve fejbőrön, utána leöblítjük tiszta vízzel.
Megjegyzés: Ha lehetőségünk van rá tavasztól egészen őszig használhatjuk ezt a főzetet, hisz ilyenkor gyűjthetünk friss gyógynövényeket. Nyáron gondoljunk a télre is, szárítsunk teafüveket árnyékos, szellős helyen, így a  tél közepén is tarthatunk egy rövidebb kúrát szárított gyógynövényekkel. Ha nem sikerül gyűjteni télire, bármelyik gyógynövényes üzletben megtalálhatjuk ezeket a hozzávalókat.
Szőke hajúak a diófalevél helyett kamillát használhatnak, mert a diófalevél a barna hajnak ad egy szép rozsdás, vöröses árnyalatot, a kamilla pedig aranyszínű csillogást a szőke hajnak.



Házi hajbalzsam hajhullásra

Hozzávalók: 1 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: a hozzávalókat alaposan összekavarjuk, egy ecsettel felkenjük a fejbőrre, egy törülközővel befödve min. 5 órát a hajunkon hagyjuk, majd a szokásos samponunkkal hajat mosunk, kúraszerűen használhatjuk, egy héten egyszer. 



Nincsenek megjegyzések: