2017. január 5., csütörtök

Fekete tészta kapros, lazacos szósszal

Imádjuk a halat, mindenféle formában, igyekszünk is többször enni, főleg most a disznótoros szezon után :) S ennek a receptnek több különlegessége is van, a fekete tészta, amelyet szépiával színeznek, s amelyet már rég készültem kipróbálni, az édeskömény, amely nagy kedvenc mostanában nálunk, a kapribogyóval töltött szardella, a füstölt lazac, s ami nélkül nem lenne igazi, a friss zöld, harsogó kapor, amely ma kacsingatott rám a zöldségesnél.


Hozzávalók (2 személy részére): 1 nagy csokor friss kapor, 3 - 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 - 5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1 édeskömény, 15 dkg füstölt lazac, 5 dkg kapribogyóval töltött szardella (konzervből), 2 - 3 evőkanál citromlé, 25 dkg fekete tészta.
Elkészítése: A lisztet fehérre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, kissé átforgatjuk, felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A hosszúkásra szeletelt édesköményt megpirítjuk egy kevés olajon, majd ugyanígy járunk el a lazaccal is, mindkettőt a szószhoz adjuk, a leszűrt szardellával együtt, 2 - 3 percig együtt főzzük, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a citromlét. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szósszal tálaljuk.
Megjegyzés: A sózással ügyeljünk mert a lazac és a szardella is sós. Citromot kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: