2017. január 13., péntek

Csirke Stroganoff módra

Igaz, hogy a stroganoff eredetileg nem csirkéből készül, de nekem még jobban ízlik, mint az eredeti. Az alábbi recept házi csirke húsából, anyukám által eltett mezei csiperke gombából, házilag eltett savanyú uborkával készült. Mennyei volt :)


Hozzávalók (4 személy részére): 2 hagyma, 60 dkg kicsontozott csirkemell és csirkecomb, 1 befőttes üveg télire eltett mezei csiperke gomba, 3 közepes savanyú uborka, só, fokhagymás só, bors, őrölt chili, 10 cikk fokhagyma, 3 evőkanál liszt, kb 5 dl tej, 4 evőkanál tejföl, 10 dkg tömlős krémsajt, kis csokor kapor, kevés olaj, 50 dkg száraz tészta.
Elkészítése: A kicsontozott húst csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, megszórjuk sóval, borssal, chilivel, fokhagymás sóval, jól összeforgatjuk. A finomra aprított hagymát és 5 cikk fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a fűszeres csirkehúst, fehéredésig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi, fedő alatt omlósra, puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a leszűrt gombát, a megmaradt 5 cikk fokhagymát finomra aprítva, 5 percig együtt pároljuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges még fűszerezzük, folyamatosan kavargatva besűrítjük, hozzáadjuk a tejfölt, a krémsajtot, a gyufaszál vastagságúra szeletelt savanyú uborkát, a finomra aprított kaprot, 2 percig együtt kavargatjuk.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a szószt a tésztával tálaljuk.

Megjegyzés: Ha friss gombát használunk, kb 40 dkg- ot vegyünk, mielőtt hozzáadnánk a szószhoz szeleteljük fel, kevés olajon pirítsuk meg.

Nincsenek megjegyzések: