2016. február 29., hétfő

Dalmát - szelet

Én igaz nem ettem belőle, mert diétázom, de az illata nagyon jó volt, szüleim szerint az íze is.


Hozzávalók (4 személy részére): 1 kg csont nélküli sertéshús, 2 hagyma, 2 – 3 paradicsom, 1 dl fehérbor, kevés olaj, só, bors, őrölt köménymag, szárított majoránna. A körethez: 1 kg krumpli, kevés olaj, só, őrölt köménymag.
Elkészítése: A jól kivert, sóval, borssal fűszerezett hússzeleteket forró olajban hirtelen kisütjük. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, , egy – egy csipet majoránnát és köménymagot és az apró kockára vágott paradicsomot. Hozzáöntjük a bort és kevés vizet, fedő alatt puhára pároljuk.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, megszórjuk a köménymaggal, a forró olajon átmelegítjük.

2016. február 28., vasárnap

Tosca - szelet

Egyszerű, de finom sütemény :)


Hozzávalók: 6 evőkanál meleg olvasztott vaj, 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 6 evőkanál liszt. A csokimázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 teáskanál sütőpor, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz.
Elkészítése: Az olvasztott vajat egy tálba öntjük, a tálat hideg vízbe állítjuk, a vajat addig kavargatjuk, míg fehér, könnyű, habos lesz. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, egyenként a tojássárgákat, fél óráig együtt kavarjuk. Végül hozzáadjuk a lisztet, majd a könnyedén felvert tojásfehérjét.. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Háromszögű darabokra vágjuk.
15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

2016. február 27., szombat

Rózsaszín keksz

Mutatós keksz, finom is, első alkalommal kifelejtettem a margarint belőle, picit kemények lettek :)


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 dl tejföl, 20 dkg cukor, 1 tojás, fél teáskanál szódabikarbona, fél teáskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál mandula aroma. A diszítéshez: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál meggylé, színes diszítő cukorkák.
Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbonát és a sütőport. A tojást simára kavarjuk a cukorral, vaníliás cukorral, a margarinnal, a tejföllel és a mandula aromával. Végül a száraz részt hozzáadjuk a tojásos masszához, közepes keménységű, gyúrható tésytát kapunk. Lefödve két órát a hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, süteméy kiszúróval kerek formákat vágunk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon világosra sütjük.
A porcukrot simára kavarjuk a margarinnal, majd kanalankébt hozzáadjuk a meggylét, kézi mixerrel simára dolgozzuk. Ezzel a cukros masszával megkenjük a kekszek tetejét, megszórjuk színes diszítőcukorral.

2016. február 26., péntek

Lila krumpli saláta

Színes, könnyed, tavaszi saláta :) Pont nekem való :)


Hozzávalók (2 személy részére): 50 dkg lila krumpli, 4 - 5 hónapos retek, 8 - 10 karika póréhagyma, 2 nagyobb jégsaláta levél, só, 1 dl natúr joghurt, bors.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, karikára vágjuk. A retket szintén karikára, a salátát csíkokra vágjuk. A krumplit, a retket, a póréhagymát, a salátát egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a joghurtot, összeforgatjuk.

2016. február 25., csütörtök

Sonkás, ananászos saláta

Dobozban, befőttes üvegben könnyen magunkkal vihetjük akár a munkahelyünkre is, egy kis nyár a tavaszban :)


Hozzávalók (2 személy részére): 20 dkg füstölt sonka, fél ananász, 10 dkg feta sajt, 3 - 4 jégsaláta levél, 4 - 5 mag nélküli fekete olajbogyó, kevés olívaolaj, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sonkát két nagyobb szeletre vágjuk, kevés vizet töltve alája puhára pároljuk, hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk. Az ananászt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A fetát szintén kis kockákra vágjuk, a salátát laskára szeleteljük, az olajbogyót karikára vágjuk. Az előkészített hozzávalókat tetszőleges sorrendben befőttes üvegbe rétegezzük, tálaláskor öntjük rá az olívaolajat.
Megjegyzés: Természetesen az előkészített hozzávalókat egy tálban összekeverve is tálalhatjuk.

2016. február 24., szerda

Olajbogyós, zöldséges juhhús

Ez a recept nagyon egészséges és nagyon finom :)


Hozzávalók(2 személyre): 40 dkg juhhús, 1 hagyma,  sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 dl paradicsomlé, 8 zöld olajbogyó, só, bors, kevés olívaolaj, 2 evőkanál ecet. A körethez: 1 borospohár köles, 1 hagyma, só, bors, 1dl paradicsomlé, szárított petrezselyemzöld.
Elkészítése:  A juhhúst a 2 evőkanál ecettel , annyi vízben ami ellepi majdnem puhára főzzük. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, az előre főzött húst, kevés vizet töltve alája puhára pároljuk. Az utolsó tíz percben hozzáadjuk a karikára vágott olajbogyót és a paradicsomlevet. A körethez a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a kölest, sózzuk, felöntjük kb 4 dl vízzel, puhára pároljuk. Amikor a köles már majdnem puha hozzáadjuk a paradicsomlét és a petrezselyemzöldet, teljesen puhára pároljuk.

2016. február 23., kedd

Csicsóka csipsz sütőben

A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, nagy rosttartalma miatt laktató hatású fogyókúrázóknak étrendjébe is érdemes beiktatni. Többek között én is ezért fogasztom, és igyekszem többféle formában elkészíteni. Így csipszként nagyon ízlett nekem :)


Hozzávalók: kb 60 dkg csicsóka gumó, 1 - 2 evőkanál olívaolaj, só.
Elkészítése: A csicsóka gumókat alaposan megmossuk, uborkagyalun legyaluljuk, sózzuk, összekeverjük az olívaolajjal. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, úgy hogy a szeletek ne fedjék lehetőleg egymást, előmelegített sütőben, közepes hőfokon ropogósra sütjük. Közben forgassuk, mozgassuk meg ha szükséges.

2016. február 22., hétfő

Csirkemáj tavaszi salátával

Igazi tavaszi csemege, könnyű és finom :) Mert olyan szép tavaszi idő van :)


Hozzávalók( 2 személy részére): 30 dkg csirkemáj, 5 dkg sovány sonka, 6 koktélparadicsom, 3 - 4 karika csípős paprika, só, bors, kevés olívaolaj. A salátához: 3 - 4 jégsaláta levél, 1 kisebb kápia paprika, fél kigyóuborka, 5 - 6  mag nélküli fekete olívabogyó, 2 - 3 hónapos retek, 1 kisebb csicsóka gumó, 5 dkg feta sajt, só, olívaolaj.
Elkészítése: Az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tetején kissé meghasított koktélparadicsomot, kissé megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, a csípőspaprikát, a májat, borsozzuk, többször megforgatva csak addig pirítjuk, míg a máj már nem enged rózsaszín levet. A végén sózzuk.
A salátához a jégsalátát csíkokra, a paprikát, olajbogyót, retket, uborkát csicsókát karikára, a fetát kockára vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk. A májat a salátával tálaljuk.

2016. február 21., vasárnap

Garibaldi - szelet

Ez egy nagyon finom, régies ízvilágú recept, az elkészítése is nagyon könnyű.


Hozzávalók(34 * 23 cm - es tepsihez): 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 14 dkg vaj, 1 tojás, 2 teáskanál sütőpor. A habhoz: 4 tojás fehérje, 5 dkg cukor, 20 dkg darált dió. Plusz: fél befőttes üveg barackdzsem.
Elkészítése: A lisztet és a cukrot elmorzsáljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és a sütőport, könnyű tésztát gyúrunk. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót. Amikor a tészta megsült kivesszük  sütőből, megkenjük a dzsemmel, rásimítjuk a diós habot, visszatesszük a sütőbe, 4 - 5 percig sütjük, amíg a hab kissé megpirul. Kihűlve szeleteljük.

2016. február 20., szombat

Mondriani - sütemény

Ezt a süteményt egy spanyol blogger facebook oldalán pillantottam meg, azonnal beleszerettem, tudtam, ezt el kell készítenem. Nem nehéz megsütni, csak kissé pepecselős munka, ketten édesanyámmal hoztuk létre. Szerintem szép lett és finom is. Az eredeti tortát megnézhetitek ITT .
Kicsit szétnéztem, hogy honnan is eredhet a sütemény neve, rájöttem, hogy valószínű az eredeti Mondriani - sütemény nyomán. Piet Mondrian egy holland festő volt, aki többek között a kubizmus irányzatban, stílusában is alkotott, egyik híres festménye nyomán A San Francisco-i Museum of Modern Art tetején fekvő Blue Bottle kávézóban Caitlin Freeman sütött egy süteményt, amit róla neveztek el. Caitlin Freemannek kötete is megjelent azokról a süteményekről, amelyeket ebben a kávéházban sütött, festmények alapján.
Geometrikus formája miatt lett ez a sütemény is Mondriani- sütemény szerintem. Én megtartottam a nevét :)



Hozzávalók (20 * 20 cm -es tepsihez): a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg lágy vaj, 7 szobahőmérsékletű tojás, 2 evőkanál kakaópor, 1 csipet só, 1 citrom lereszelt héja. A bevonathoz: 2 dl tejszín, 25 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj. Az összeragasztáshoz: néhány evőkanál barackdzsem. A diszítéshez: kevés kakaópor, saját kezűleg készített lepkés sablon.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A vajat simára kavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, a sót, ezzel is simára kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felvert tojásfehérjét a vajas masszához forgatjuk, óvatosan beleforgatjuk a lisztet is, amíg egynemű masszát kapunk. A kész massza kb 1 kg sulyú lesz. A masszát két részre osztjuk, az egyik részhez hozzákeverjük a kakaóport is. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ha nincs ilyen kis négyzet alakú tepsink, akkor a nagyobb tepsit lemérjük, karton papírból egy elválasztót készítünk bele, tökéletesen megfelel. Ezután előmelegített sütőben, közepes hőfokon egymásra rétegezve (egy fehér - egy barna) sütjük meg a süteményt. 10 dkg (nem muszáj mérni ez egy jó evőkanálnyi massza) fehér masszát elkenünk a tepsi alján, 2 - 3 perc alatt megsütjük, kivesszük a sütőből rákenünk 10 dkg kakaós barna masszát, 2 - 3 perc alatt megsütjük, ezt így folytatjuk váltakoztatva, míg mindkét massza elfogy. A kész süteményben 5 fehér és 5 barna csíknak kell lennie. A süteményt hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt vonalzó segítségével leszélyezzük, 4 egyenlő darabra osztjuk, vágjuk. A négy darabból kettőt úgy állítunk alul, hogy egyikben vízszintesen legyenek a csíkok, a másikban függőlegesen, a dzsemmel összeragasztjuk őket, ezután a másik két darabot pont fordítva helyezzük, a függőleges csíkokat a vízszintesre, a vizszintes csíkokat a fügőlegesre, ezt is összeragasztjuk a dzsemmel, szorosan műanyag fóliába tekerjük, vigyázva a szélekre, 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy jól összeálljon.
Másnap a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, majd levéve a tűzről hozzákavarjuk a vajat is. A süteményt egy rácsra vagy fa lapítóra helyezzük, leöntjük a csoki bevonattal, ha nem vonná be mindenhol az oldalát, szilikon lapáttal elsimítjuk, hideg helyen hagyjuk megkötni, megszilárdulni. Ezután ráhelyezzük a sablont, egy kis szűrő segítségével megszórjuk kakaóporral, majd óvatosan eltávolítjuk a sablont.

Sablon készítése
 Hozzávalók: vastagabb papír, sütemény kiszúró, drót, hobby ragasztó pisztoly, olló.
Elkészítése: A papírra a sütemény kiszúró segítségével megrajzoltam két lepkét, kivágtam, majd a ragasztópisztollyal a drótra erősítettem. A drót azért szükséges, mert így könnyen eltávolítható a sablon, anélkül, hogy sérülne a minta.

Az eredeti Mondriani - sütemény, amit Caitlin Freeman sütött
Piet Mondrianról ITT olvashattok még, a Mondriani - süteményről ITT

2016. február 19., péntek

Fekete retek saláta

Egyszerű és nagyszerű :)


Hozzávalók (2 személy részére): 1 fekete retek, 1 kápia paprika, 4 – 5 salátalevél, 6 fekete olívabogyó, só, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A retket meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A paprikát és az olajbogyót is kockára vágjuk, a salátát megtépdessük. Mindezt összekeverjük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha nem azonnal szeretnénk tálalni, a retket sózzuk le, hagyjuk kicsit állni, szorítsuk ki a levét s így adjuk a salátához.

2016. február 18., csütörtök

Sertéspecsenye savanykásan

Én nem kóstoltam, de azt mondják finom volt :)


Hozzávalók: (4 személy részére):  1 kg sertés fehérkaraj, 1 citrom, 10 dkg vaj, 2 babérlevél, 1 teáskanál ecetes tárkony, 1 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a hozzávalókat: a húst, a citromot, a vajat, a babérlevelet, a tárkonyt, a tejfölt.
2.       A húst felszeleteljük, enyhén kipotyoljuk.
3.       A húst sózzuk, borsozzuk, egy tálba rétegeljük, rálocsoljuk a citrom kiszorított levét, a hűtőben 1 órát pihentetjük.
4.       A pihentetés után a húst egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tárkonyt, a babérlevelet, leöntjük a felforrósított vajjal, felöntjük 2 – 3 dl vízzel, puhára pároljuk.
5.       Miután a hús megpuhult zsírjára sütjük, megpirítjuk.
6.       A húst kivesszük a zsírjából, melegen tartjuk, a zsírjában elkeverjük a tejfölt, majd ezzel tálaljuk a húst.
Megjegyzés: Héjában főtt krumplival tálaljuk.

2016. február 17., szerda

Sonkás pizza

Ismét pizza :)


Hozzávalók (3 személyre): A pizzatésztához:30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, kb. 1 dl tej (amennyit felvesz), 2 evőkanál tejföl, só. A feltéthez: 50 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 – 5 karika csípős paprika, 1 hagyma, 2 dl tejföl, 10 – 15 dkg sajt, 7 – 8 cikk fokhagyma, só, bors, kevés vaj. 
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük. A liszttel, a sóval, az olívaolajjal, a tejföllel, az élesztős tejjell rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel előkészítjük a feltétnek valót. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A tejfölt alaposan elkeverjük az áttört fokhagymával, kevés borssal, pici sóval. A szalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk, kissé megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Amikor a tészta megkelt három részre osztjuk, lisztezett deszkán három közepes méretű körré nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, ráreszelünk kevés sajtot, ráhelyezzük a sonkát, csípőspaprikát, a karikára vágott hagymát, előmelegített sütőben készre sütjük.Utolsó 5 percben még sajtot reszelünk a tetejére, ráolvasztjuk.

2016. február 16., kedd

Főtt hús paradicsomszósszal

Hagyományos. Szeretjük.



Hozzávalók (5 – 6 személy számára): 1 tyúk java, 1, 5 kg krumpli, 0, 5 liter paradicsomlé, só, bors, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, szárított petrezselyem- és zellerlevél, kevés olaj.
Elkészítése: Ebben a receptben a húst nem külön főzzük, hanem a húslevesben főtt húst tálaljuk a krumplival és a paradicsomszósszal, így tanultam nagymamámtól, édesanyámtól, így semi sem megy kárba, és egyszerre megvan a leves és a második is.
Tehát a húst puhára főzzük a húslevesben, amikor a levest leszűrjük, a húst félretesszük, melegen tartjuk.
A krumplit héjában megfőzzük, amikor langyosra hűlt nagylyukú reszelőn lereszeljük. A pirospaprikát kissé megfuttatjuk kevés olajon, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáforgatjuk a lereszelt krumplit, sózzuk, összemelegítjük.
A lisztet rózsaszínre pirítjuk kevés olajon, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, a szárított zöldekkel fűszerezzük, besűrítjük. A melegen tartott főtt húst a krumplival és a paradicsomszósszal tálaljuk.




2016. február 15., hétfő

Csirkemáj fodros kelbimbóval, kölessel - 1001. bejegyzésem a blogomon

Ismét diétázok, ezzel együtt próbálok egészségesebben étkezni, egészségesebben készíteni el azokat az alapanyagokat amit szabad ennem.
A fodros kelbimbó egy újdonság növény nálunk is, ahogy a kolleganőm Sütő Edith is írta róla ITT , a fodros kelbimbó amit nálunk Kalebrux néven árulnak, de külföldön Kalette néven ismert, a  lila fodroskel és a kelbimbó keresztezéséből született, olyan szép, mint egy kis virág. Az íze erőteljes káposzta íz szerintem.  Mi szeretjük nagyon :) Én Londonban már a tavaly is használtam.


Hozzávalók (2 személy részére): 40 dkg csirkemáj, 10 dkg fodros kelbimbó, 1 hagyma, kevés olívaolaj, só, bors.
A körethez: 1 borospohár köles, 1 hagyma, só, bors, 1dl paradicsomlé, szárított petrezselyemzöld.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott májat, a  fodros kelbimbócskákat, borsozzuk, kevés vizet töltve alája pár perc alatt puhára pároljuk, csak annyira, hogy a máj éppen csak omlós legyen.
A körethez a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a kölest, sózzuk, felöntjük kb 4 dl vízzel, puhára pároljuk. Amikor a köles már majdnem puha hozzáadjuk a paradicsomlét és a petrezselyemzöldet, teljesen puhára pároljuk.

 A fotó INNEN