2016. december 19., hétfő

Kólás, meggyes szelet

Láttam egy kólás süteményt a neten, az ihletett meg ennek a süteménynek az elkészítéséhez, végül egy teljesen más, saját kreáció lett belőle, egyetlen dolog ami megmaradt a kóla a sütemény tésztájában, sajnos nem nagyon érzik a tésztán, de a sütemény tetején lévő zselés réteggel együtt igen. Nem vagyok egyáltalán kóla rajongó, de ez a süti így nagyon finom lett.


Hozzávalók (22* 32 cm - es tepsihez): a tésztához: 4 tojás, 16 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1, 8 dl kóla, pici só, 1 befőttes üveg kimagozott megy, 2 evőkanál búzadara. A sziruphoz: fél dl kóla, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor. A krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék. A zselés réteghez: 6 dl kóla, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor. 
Elkészítése: A meggyet leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a levét, összekeverjük a búzadarával. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojássárgát simára kavarjuk a kólával, majd óvatosan hozzákavarjuk a sütőporos lisztet. A tojásfehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákavarjuk a kólás masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, beleszórjuk a meggyet, előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük, hagyjuk kihűlni. A sziruphoz a kólát felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, 3 percig eggyütt forraljuk, hagyjuk kihűlni.
A krémhez a lisztet 3 dl tejjel simára kavarjuk. A megmaradt tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a csomómentesre kevert lisztes pépet, a kókuszreszeléket, gőz fölött, folyamatosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor már nem forró, de nem is langyos, hozzákavarjuk a margarint, hagyjuk kihűlni. A krém háromnegyedét külön vesszük. 
Amikor a sütemény kihűlt egy tűvel kissé megszúrkáljuk, megöntözzük a sziruppal, vízszintesen kettőbe vágjuk, megtöltjük a krém háromnegyedével, a megmaradt krémet a sütemény tetejére simítjuk, 2 órát a hűtőben pihentetjük. 
A zselés réteghez a pudingot simára kavarjuk 1 dl kólával, a megmaradt 5 dl kólát felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük a pudingot, besűrítjük, még forrón a sütemény tetejére simítjuk, hagyjuk megdermedni. Kockára szeletelve tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések: