2016. november 25., péntek

Rahátos kifli

Nagyon rég megkívántam ezeket a rahátos kiflicskéket, most végre el is készültek :) Falatnyi, porhanyós finomságok :)


Hozzávalók (kb 2 tepsihez): 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg tejföl, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, csipetnyi só, 30 dkg rahát. Kevés porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, rugalmas tésztává dolgozzuk, konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőben pihentetjük. Ezután a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kis gombóccá formázzuk. A gombócokat egyenkét kör alakúra kinyújtjuk, 8 háromszögre vágjuk, a háromszögek külső felére egy kisebb darab rahátot teszünk, kifli alakúra feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütjük.

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták lettek a kis kiflijeid :-) És Isten éltessen kedves druszám :-)

Patrícia írta...

Guszták nagyon..Eddig nem is hallottam a rahátról, az utóbbi napokban egyre több helyen találkozom vele.
Nagyon boldog névnapot kívánok!

Farci alkot írta...

Boldogsàgos minden jót! :)

Anikó írta...

Katikám áruld el légyszíves, mi az a rahát ??? Gondolom valami édesség, mint a zseléscukor??? színes??? készen veszitek ??

Kati írta...

Katalin, köszönöm :) Viszont kívánom neked is :)

Patrícia Reider, Köszönöm :) Finom ez a rahát :)

Farci, köszönöm :)

Anikó, igen, egy édesség, török csemegének, lokumnak is nevezik, nálunk rahát a neve, készen vesszük. Zselés állagú, több színben kapható.

Kati írta...

A következö linken lehet olvasni a rahátról, igaz angolul van, a lényege, hogy a török csemege, török eredetü édesség, alapja zselatin, keményítö, cukor, gtakran olajos magvakat is tesznek bele, eredeti izesítései között van a rózsaviz, kardamom, citrom. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Turkish_delight

Anikó írta...

Szóval olyasmi, mint a halva, gondoltam, hogy ilyesmi, de tényleg nem tudtam igazán. Köszönöm a gyors választ :-)

Kati írta...

Anikó, a halva azért egy kicsit másabb, hozzávalók és állag szempontjából is, és igaz, hogy az is ismert a török konyhában is, de nem csak, hanem az arab világban, a balkánon és az oroszoknál is. A törököknél tahini pasztából, vagyis szezámmagból készül, nálunkfele napraforgómagból, kakaóval vagy anélkül. A következö linken olvashatsz róla. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Halva

Névtelen írta...

Próbáltam, elkészíthető különösebb nehézségek nélkül, eredmény több mint elfogadható. Ma másodjára készítem.