2016. november 18., péntek

Olajbogyós kacsasült

Párom nagymamája nevelt házi kacsákat a nyáron, mi is kaptunk belőle, a combokból, szárnyakból ez a finom sült készült, harmonka burgonyával, levendulás kék sajttal, amitől egy kissé bizzar kinézete lett, mikor ráolvadt :) De attól még nagyon finom volt :)


Hozzávalók (3 - 4 személy részére): 2 kacsacomb, 2 kacsaszárny, 1 kacsamáj, 1 nagy paszternák, 4 hagyma, 2 fej fokhagyma, 20 zöld olajbogyó, só, bors, őrölt chilipaprika por ízlés szerint, szárított bazsalikom, fejenként 2 krumpli, 5 dkg kék levendulás gouda sajt (vagy bármilyen más sajt), kevés olaj, 3 - 4 evőkanál kacsazsír.
Elkészítése: A kacsahúst fűszerezzük a sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, kb 3 órát zárható edényben a hűtőben pihentetjük. A kacsacomb bőrét hosszában bevagdossuk, a többi hússal eggyütt kevés forró olajban mindkét oldalán fehéredésig pirítjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a négybe vágott hagymát, a karikára vágott paszternákot, az egyik fokhagymát héjastól kettőbe vágva, a másik fokhagymát cikkekre bontva meghámozva, felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi, alufóliával lefödve előmelegített sütőbe toljuk, felforraljuk, majd forrás után alacsony hőfokon kb 2 órát pároljuk, míg a hús puha, omlós lesz, a levét elfővi, ekkor kifödjük, még megszórjuk egy kevés chilivel, hozzáadjuk az olajbogyót, együtt pirosra sütjük, közben saját zsírjával öntözgetjük. A krumplit meghámozzuk, harmonikaszerűen bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük kevés kacsazsírral, közepes hőfokon, a kacsával párhuzamosan pirosra sütjük, sütés közben még megkenhetjük kacsazsírral, az utolsó 5 percben ráreszeljük a sajtot, visszatesszük, míg a sajt ráolvad.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon csodás!

Kati írta...

Katalin, köszönöm :)

pitz írta...

Életben is ilyen enciánkék ez a sajt? :) Vagy csak a képen ennyire feltűnő? Fura egyébként, mert a levendula ennyire nem festi meg az ételeket. Legalábbis én még nem tapasztaltam. De az a kacsacomb, az tökéletes :)

Kati írta...

Pitz, igen, ez tényleg ilyen kék :) Szerintem sem festi meg a levendula, valószínüleg használnak vmilyen ételszínezéket bele. Kicsit bizzar a színe, de muszály volt kipróbálnom. Köszönöm. Isten hozott a blogomon, gyere hozzám máskor is, remélem találsz még kedvedre való receptet :)