2016. november 19., szombat

Kacsazsír és kacsatepertő olvasztása

Nincs is finomabb, mint a liba és a kacsa zsírja, tepertője, most, hogy finom, kövér házi kacsát nevelt a Párom nagymamája, a zsírját kiolvasztottuk, egy kb 3 kg - os kacsából majdnem 1 liter zsír olvadt. S nem csak kenyérre kenve finom, hanem akár süthetünk, főzhetünk is vele. Mi imádjuk.


Hozzávalók: 1házi kacsa hája, bőre, zsíros részei, egy kevés víz.
Elkészítése: Amikor a kacsát felbontjuk a rajta lévő hájat, a fölösleges zsíros részeket, bőrt eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, hibátlan zománcú edénybe tesszük, egy kevés vizet öntünk rá, hogy ne kapjon oda az alja és hogy ropogósabb legyen, majd közepes lángon olvasztani kezdjük, míg a hájdarabok és a bőr teljesen kieresztik a zsírt és a zsír bugyborékolni kezd, a tepertő pedig aranysárga és ropogós lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom, az biztos :-) Én is szoktam zsírt kiolvasztani, persze csak vett hájból. Mi is nagyon szeretjük! De aki olyan szerencsés mint Te, annak van házi.... :-) :-)

csipike írta...

Nagyon finom!!! :-)