2016. október 11., kedd

Bigos avagy a székelykáposzta lengyel testvére

A Párom kóstolt először ilyen bigost Londonban, akkor lettem kíváncsi rá, el is határoztam, hogy egyszer kipróbálom, most került sor rá, nagyon, de nagyon finom lett.
A bigos egy hagyományos étel a lengyel és litván konyhában, Nagyon hasonlít a mi székelykáposztánkra, csak a káposztán és a húson kívül paradicsomot és gombát is tartalmaz. Lengyelországban a bigos a december 26. - i menü részét képezi. A bigos téli jelentősége abban áll, hogy nagy mennyiséget főznek belőle, amit a kinti fagyban tárolnak. Minél többször kerül felmelegítésre a fagyott bigos, annál jobb, összeérettebb az íze. 
Mivel eredetileg a vadászok eledele volt gyakran kerül bele őz - vagy szervashús, de készítik sertés - vagy borjúhúsból is, valamint kolbász, szalonna, sonka, gomba is kerülhet bele. 



Hozzávalók ( 4 - 5 személy részére): 1 kg savanyúkáposzta, 50 dkg sertéscomb, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg pikáns kolbász, 60 dkg mezei csiperke (vagy termesztett gomba), 1 hagyma, 3 közepes paradicsom, só, 20 szemesbors, 1 teáskanál köménymag, 3 babérlevél, pirospaprika, ízlés szerinti csípőspaprika, kevés olaj.

Elkészítése: A savanyúkáposztát felöntjük annyi vizzel ami majdnem ellepi, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, teatojásban a szemesborsot és a köménymagot, a babérlevelet, lassú tüzön puhára pároljuk, amikor a káposzta kezd puhulni hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot.
A sertéshúst falatnyi kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, az olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, puhára pároljuk.
A gombát felszeleteljük, saját levében puhára pároljuk. A szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, a zsírjában megpirítjuk a karikára vágott kolbászt is, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával.
Amikor a káposzta megpuhult hozzáadjuk a puhára párolt húst, a megpirított szalonnát és kolbászt, a megpárolt gombát, ízlés szerint a csípőspaprikát, együtt készre főzzük, hogy az ízek összeérjenek. 

Megjegyzés: Tejföllel, csípőspaprikával tálaljuk. 



Nincsenek megjegyzések: