2016. július 6., szerda

Toszkán fekete káposzta leves

Londonból hoztam fekete káposzta (Cavolo nero) magot, tavaszon édesanyám elvetette pohárba, szépen kikeltek, kiültettük a veteményesbe, nagyon szépen fejlődött, s most megvolt az első szüret belőle, elsőre egy finom leves. Tudom nem fogjátok sokan kipróbálni, mert nálunk nem kapható ez a káposzta- féle, de ha esetleg Angliában jártok, vagy Spanyolországban, Portugáliában, próbáljátok ki, kóstóljátok meg, s jó hír, hogy nálunk is szépen megterem :)



Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 1 nagy csokor fekete káposzta, 15 dkg száraz fehérbab, 10 dkg száraztészta, 5 dl házi paradicsomlé, 2 zöldhagyma, néhány szál kakukkfű, fél csípőspaprika, 15 dkg parmezán sajt, só, bors, olívaolaj, 1, 5 liter alaplé. Az alapléhez: 1 csirke csontos részei, 3 - 4 sárgarépa, 1 petrezselyem, kis darab zeller, 1 hagyma, 1 zöld paprika, 20 szem bors.
Elkészítése: Először elkészítjük az alaplét, kb 2 liter vízben a csirke csontos részeit a zöldségekkel, sóval, borssal, lassú tüzön puhára főzzük, leszűrjük. A paszulyt egy éjszakára beáztatjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, szintén leszűrjük.
A finomra aprított zöldhagymát, csípőspaprikát, kakukkfüvet megdinszteljük az olívaolajon, felöntjük az alaplével, felforraljuk, hozzáadjuk a vastagabb erezetétől megszabadított, csíkokra vágott fekete káposztát, sózzuk, puhára főzzük, amikor a káposzta már majdnem megpuhult hozzáadjuk a paszulyt, a tésztát, együtt puhára főzzük. Amikor a tészta is megpuhult hozzáadjuk a paradicsomlét, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk parmezán forgácsokkal.

Cavolo nero már leszedve


Cavolo nero a veteményesünkben

Nincsenek megjegyzések: