2016. július 10., vasárnap

Szűz zöldségleves grízgaluskával

Amikor már van a veteményesben friss sárgarépa, és édesanyám eggyezi, kihúzza a vékonyabbakat, hogy ne legyen olyan sűrű, jobban fejlődjön a többi, na akkor szoktunk ilyen finom levest főzni. Hús nélkül is tökéletes.


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 8- 10 kisebb sárgarépa, 3 - 4 perezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 1 hagyma, 1 zöld paprika, só, szemesbors, kis csokor petrezselyemzöld, néhány szál zellerzöld, 2 lestyán levél, csorrintásnyi olaj. A grízgaluskához: 3 tojás, 2 dl gríz, csipetnyi só. 
Elkészítése: Kb 2, 5 liter vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a meghámozott, kettőbe hasított leveszöldséget, egy teatojásban a szemesborsot, sózzuk, puhára főzzük.
A galuskához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és fokozatosan hozzákavarjuk a grizet, hogy egy nem túl kemény, inkább lágy masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe, és lassú tüzön puhára főzzük.Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, zellerzöldet, lestyánt, az olajat.

2 megjegyzés:

Razana írta...

Nagyon szerettem a grizgaluskat!

Kati írta...

Razana, én is :) S anyum készíti a legfinomabbra :)