2016. július 14., csütörtök

Céklás rizottó

Nagyon szeretem a szép színes ételeket, ez pont olyan :) S nem csak szép, hanem nagyon finom is, persze annak, aki szereti a céklát.


Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 1 közepes cékla, 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves (vagy zöldségleves),1 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt juhsajt, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése:
A céklát enyhén sós vízben puhára főzzük, amikor kihűlt meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük.
A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a céklát, a szintén lereszelt sajtot és a finomra aprított petrezselyemzöldet.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Tényleg nagyon szép színes!

Kati írta...

Katalin, és finom is :)