2016. július 26., kedd

Céklás, fehércsokoládés fagylalt

A cékla tudom nagyon megosztja az embereket. Én szeretem mindenféle formában, és a színe az valami csodás. Ez a fagyi pedig isteni finom, mindhárom fő összetevő érzik leheletnyit rajta, egyik sem nyomja el a másik ízét, picit céklás, picit fehércsokoládés, picit narancsos.


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 5 dl tej, 1, 5 dl növényi tejszín, 10 dkg fehércsokoládé, 1 kisebb cékla, 2 narancs, 2 evőkanál citromlé, 3 tojásssárgája, 2 evőkanál nyírfacukor.
Elkészítése: A céklát héjában megfőzzük, miután kihűlt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, késes aprítóban pürésítjük. A tejet a nyírfacukorral felforraljuk, levesszük a tűzről. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró tejet. Ekkor visszatesszük a tűzre, s folyamatos kavargatás mellett, alacsony hőfokon tejföl sűrűségűre főzzük. Hideg vízzel teli edénybe állítva kihűtjük. A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehércsokoládét, a tejes alaphoz kavarjuk. Az egyik narancs levét kifacsarjuk és a citromlével együtt a fagyihoz adjuk. A másik narancsot meghámozzuk, apróra vágjuk, a céklapürével együtt a fagyialaphoz kavarjuk. Egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként villával vagy botmixerrel átkavarva megfagyasztjuk. Ha nincs időnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.

6 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Hát, ez óriási ötlet!:) Még ma kipróbálom, épp itt vannak az unokák és nagyon meleg van. Köszönöm,hogy feltetted!

Éva írta...

Csodaszép a színe és gondolom a sok finomságtól az íze is jó lehet! Céklát nagyon szeretem de salátán kívül még más formában eddig nem kóstoltam!

Kati írta...

Tiffanylda, köszönöm :) Ízleni fog nekik biztos vagyok benne, s a színe sem hagyja szó nélkül öket :) Várom a beszámolót :)

Kati írta...

Éva, köszönöm :) Pedig érdemes kipróbálni a célkát más formában is, tudom furcsának tünik a fagyiban, de mikor megkóstolod egyáltalán nem az, söt nagyon finom, leheletnyit érzik rajta a cékla íze, a fehércsoki és a narancs íze is. Inkább olyan ízre, mint egy gyümölcsös fagylalt. Amúgy levesben is nagyon finom a cékla :)

Katalin írta...

Én is csak azt tudom mondani, hogy csodás a színe! Savanyúságon kívül én sem ettem még más formában a céklát, esetleg egy-két majonézes salátában. Így fagyinak kicsit furcsa első hallásra, de a csokival, naranccsal biztos biztos finom és különleges ízvilága lett. Mindenesetre szívesen megkóstolnám....

Kati írta...

Katalin, annyira finom hidd el, hogy a kb 7 dl fagylalt egy nap alatt elfogyott, a szüleim is nagyon szerették :)