2016. április 25., hétfő

Tepertős pogácsa II.

Ezt is édesanyám sütötte, ő mestere az ilyesminek :)


Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 4 tojás, 1 dl bor, 1 dl tej, 2 evőkanál zsír, 50 dkg tepertő, só, szükség esetén kevés víz, 1 evőkanál darált bors.
Elkészítése: Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztből, 2 tojásból, zsírból, borból, az élesztős tejből egy nagyobb tálban se túl kemény, se túl lágy tésztát keverünk, sózzuk. A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, rákenjük a kinyújtott tésztára. Ezután elkezdjük hajtogatni, balról, jobbról, alulról, felülről, fél órát pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk, ismét fél órát pihentetjük. Harmadszor is kinyújtjuk és rögtön hajtogatjuk, kicsit vastagabbra (2, 5 cm - re). Egy pohárral vagy fém pogácsaszaggatóval kivágjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk. A tetejét késsel megvagdossuk, a 2 felvert tojással megkenjük a tetejét. A tepsiben fél órát kelesztjük, majd újra bekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 15 - 20 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés:

csipike írta...

Ez az igazi finom házias íz!

Kati írta...

Csipike, köszi :) Bizony :)