2016. április 8., péntek

Paella (arroz) a la marinera vagyis Tengeri gyümölcsös rizs

Ilyet is ettünk azon csodálatos mallorca - i kiránduláson, ez egy picit másabb, mert abban kagyló is volt meg csirkehús is, ez most egy picit más változatban készült, de ízben hasonló lett :)
A paella, eredeti nevén valenciai rizs, a nevét a serpenyőről kapta, amelyben készítik. Eredetileg szabad ég alatt és szabad tüzön készült. A sáfránytól jellegzetes sárga rizs mellé különféle húsok kerülhettek, csirke, tyúk, csiga, tengeri gyümölcsök, kolbász, kiegészítve friss zöldségekkel.


Hozzávalók (4 személy részére): 1 borospohár rizs, 20 dkg vegyes tengeri gyümölcs, 15 dkg chorizo kolbász, 1 kápia paprika, 1 hagyma, 1 dl paradicsomlé, só, fél teáskanál sáfrány, 1 teáskanál pirospaprika, só, 2 - 3 evőkanál citromlé, kis csokor friss petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A kolbász bőrét lehúzzuk, karikára vágjuk, a tengeri gyümölcsöket alaposan lecsepegtetjük. A kolbászt kissé megpirítjuk az olajon, félretesszük, ebben az olajban megpirítjuk a tenger gyümölcseit, szintén félretesszük. Ugyanabban az olajban megdinszteljük a finomra aprított hagymát és a kis kockára vágott paprikát, hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomlét, néhány percig eggyütt pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst és a sáfrányt, sózzuk, felöntjük kb 3 dl vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges még pótoljuk a vizet rajta. Amikor a rizs már majdnem megpuhult hozzáadjuk a citromlét, a megpirított tengeri gyümölcs és chorizó felét, együtt puhára pároljuk. Tálaláskor a tetejére helyezzük a megmaradt tengeri gyümölcsöt és chorizót, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel, citrom szeletekkel diszítjük.


3 megjegyzés:

María írta...

Valamikor régen Tenerifén volt szerencsém megkóstolni a Paellát. Nekem nagyon ízlett, de Párom utálta a tengeri herkentyűket, ezért soha nem készítettem.

Tiffanylda írta...

Nagyon szeretjük, gyakran készítem én is, kicsit másképp, de azt hiszem ez az az étel, amit bőven lehet variálni. :) A lányomtól tanultam, aki egy évig élt Madridban, azóta teljesen beépült a családi étlapba.

Kati írta...

María, mi mindketten szeretjük szerencsére :) Mi Mallorcán kóstoltuk :)
Tiffanylda, majd leírod te hogy készíted? Mi Mallorcán ettünk ilyet, én a receptet a neten találtam, az íze hasonló lett ahhoz amit ott ettünk, ha nem is pont olyan. :)