2016. április 9., szombat

Ensaïmada de Mallorca

Az elmúlt év áprilisában egy hosszú hétvégét Mallorcán töltöttünk, azon a csodaszép szigeten ahová azt hittem sose jutok el :) És mégis sikerült :) Álmaink netovábbja volt az a pár nap, én ott láttam életemben először a tengert :) Amíg nem láttam saját szememmel, el nem tudtam képzelni, hogy tényleg lehet olyan égszínkék a tenger. Olyan eldugott szépségeket is sikerült felfedeznünk, ahová nem járnak túristák, csak a helyiek ismerik. Csodaszép volt. A látványosságok mellett természetesen a spanyol konyhát is felfedeztük, az egyik jellegzetes mallorcai süteményt készítettem most el, amit csak Mallorcán sütnek, s ami egy finom leveles tészta csiga alakban sütve, simán vagy töltelékkel, vagy barackkal a tetején. Mi mindeniket megkóstoltuk, s most hogy megsütöttem, pont olyan az íze :)


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 180 ml langyos tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás és 1 tojássárgája, , csipetnyi só, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj. Barackbefőtt. Porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet egy tálba rakjuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés cukorral, liszttel, ráöntünk kevés langyos tejet, hagyjuk felfutni. Amikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sót, fokozatosan adagolva a tejet lágy tésztát dagasztunk, letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tésztát két részre osztjuk, téglalap alakúra és egész vékonyra (mint a laskatészta) nyújtjuk, megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal, felsodorjuk, majd csiga alakban tepsibe helyezzük, úgy hogy ne érjen össze, mert még kelni fog. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha a teteje túlságosan sülne alufóliával letakarjuk. Ha barackosan szeretnénk a barackot kelesztés után tesszük a tetejére. Amikor kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: Ebből az adagból készíthetünk egy nagy csigát, vagy két kisebbet, de akár négy részre is oszthatjuk, mindenféle méretben árulják a szigeten is.




3 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Nagyon gusztusos és biztos irtó finom is! :)

Kati írta...

Tiffanylda, az volt bizony :)

Unknown írta...

Guszta, és szívesen megkóstolnám, de a reptéren 15 euró darabja ://