2016. március 9., szerda

Tojásfestés természetes szinezékekkel



A tojásfestés a magyar húsvét elmaradhatatlan hagyománya, öreg és fiatal egyaránt fest  tojást, függetlenül attül, hogy van –e lány a háznál vagy sem. Dédmamáink, nagymamáink még természetes színezékekkel festették meg a tojásokat, ki ne hallott volna a hagymahéjjal festett tojásról? Aztán a világ nyitottsága, a modernebb élet magával hozta a szinetikus színezékeket, festékeket. Szerencsére napjainkban egyre többen érdeklődnek a természetes színezékek felől, hiszen ezekkel nem csak érdekes, különleges árnyalatokat érhetünk el, hanem magát a tojást, mint ételt is egészségesen fogyaszthatjuk el. Ugyanakkor ezek a tojások sokkal rusztikusabb, otthonosabb hangulatot keltenek. Ma már rendelkezésünkre állnak olyan természetes színezékek is, amiket nagymamáink nem használtak, de mi már megtehetjük, ilyenek a kurkuma, a curry por, a matcha –tea, a fekete tea, stb. Én most mégis olyan színezékeket próbáltam ki, amelyek otthon megtalálhatóak, vagy nagyon könnyen beszerezhetőek.
Ezek a természetes színezékek fehér héjú tojáson mutatnak igazán jól, de barna héjú tojással is működnek, csak picit másabbak lesznek a színárnyalatok. Az itt bemutatott színeket én sajnos csak barna héjú tojáson tudtam kipróbálni, de igy is csodás színek születtek.


Vöröskáposzta levével festett tojás
Hozzávalók: 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 – 2 evőkanál ecet, tetszőleges számú barna héjú főtt tojás.
Elkészitése: A káposztát apróra vágjuk, 30 percig főzzük, annyi vizben, hogy ellepje, végül hozzáadjuk az ecetet, s még 5 percig főzzük. A megfőtt tojásokat akkor tesszük bele, ha a főzőlé teljesen kihűlt, majd álni hagyjuk.  Ezzel a módszerrel különböző kék árnyalatú tojásokat festhetünk, attól függően, hogy mennyit hagyjuk a lében állni.
Céklalével festett tojás
Hozzávalók: 3 – 4 cékla, 1 -2 evőkanál ecet, tetszőleges számú barna héjú főtt tojás.
A céklát lereszeljük, megfőzzük, hozzáadjuk az ecetet, hagyjuk kihűlni. A megfőtt tojásokat akkor tesszük bele, ha a főzőlé teljesen kihűlt, majd álni hagyjuk. Ezzel a módszerrel különbőző barna árnyalatú tojásokat festhetünk, attól függően, hogy mennyit hagyjuk a lében állni. 


3 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép tojásokat festettél! Jók is ezek a régi festési módszerek, és sokszor nem is gondoljuk, hogy milyen sokat tudtak a régiek....

marisz57 írta...

Nagyon tetszik, főleg a vöröskáposztával festett kék.

Kati írta...

Katalin, igen bizony :) Köszi :)
Marisz57. köszi :)