2016. március 21., hétfő

Szalonnás nyúlgerinc tárkonyos almaszósszal és egy versecske a költészet világnapjára

Van egy Anya főz nevű főzős csoport a Fb - n, ahová engem is felvett egy ismerős anyuka, annak ellenére, hogy nincs gyerekem. Nagyon sok jó ötletet adunk ott is egymásnak, ezt a tárkonyos almaszószt is onnan tanultam, és el kell mondanom, hogy nagyon, de nagyon finom. amikor először hallottam nem is tudtam elképzelni milyen lehet az alma tárkonnyal párosítva, de nagyon jó, tökéletes ízharmónia. Máskor is fogom így készíteni :)


Hozzávalók (2 személy részére) : 1 nyúl gerince (vagy más nyúlhús), 2 nagyobb szelet szalonna, 1 hagyma, só, bors. Az almaszószhoz: 4 alma, 1 teáskanál ecetes tárkony (vagy friss), 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 - 2  dl tej, só, 3 - 4 evőkanál citromlé. A krumplipüréhez: 5 - 6 közepes krumpli, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 5 dkg gouda sajt, só.
Elkészítése: A nyúlhúst sózzuk, borsozzuk. A kis kockákra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát és a húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 - 3 dl vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk közben, végül zsírjára sütjük. A kicsumázott, felszeletelt almát a vajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a tárkonyt, pici sót, kevés vizet töltünk rá, puhára pároljuk. Amikor az alma megpuhult, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges sózzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük. Végül a citromlével savanyítjuk. A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, a vizet leöntjük róla. Hozzáadjuk a vajat, a tejet, a lereszelt sajtot, krumplitörővel habosra verjük.



Weöres Sándor: Tavaszvárók
                                                                  
Megládd, megint futunk a berken át,
feledve tél jegét.
A záros kert-ajtón s a kerten át,
ha felszikkadt a rét.
Most hűs estére hűsebb éjszakát
borít fehér sötét.
De majd megint futunk a berken át
s fogjuk köröskörűl az almafát,
feledve tél jegét,
ha felszikkadt a rét.

Nincsenek megjegyzések: