2016. március 6., vasárnap

Csokoládés répatorta tekercs

Már rég szerettem volna muroktortát sütni, de csak most értem odáig, s ilyen tekercs formát öltött. A sárgarépától a tésztája olyan pihe - puha lett. Itt szeretnék szólni s kihangsúlyozni, hogy a tetején lévő virág, a nemes májvirág csak díszítésként használható, mert mérgező, nem szabad megenni. A kis kék pöttyös terítőt(s még egy virágosat) pedig nagyon köszönöm Budai Máriának :)


Hozzávalók (34* 23 cm - es tepsihez):15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 tojás, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1 teáskanál lereszelt gyömbér, 2 teáskanál fahéj, porcukor a feltekeréshez, szóráshoz. A krémhez: 2 dl tejszín, 25 dkg  jó minőségű tejcsokoládé, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a vaníliával, a gyömbérrel, a sóval, az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal és a nedves részhez kavarjuk, végül hozzáadjuk a sárgarépát is.Sütőpapírral bélelt tepsiben, 10 - 11 perc alatt megsütjük. Egy porcukorral megszórt tiszta konyhai törlőre borítjuk, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, a törlő segítségével feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet, a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, majd levéve a tűzről hozzákavarjuk a vajat is, kissé hagyjuk hűlni, míg látjuk, hogy vastagodni kezd, ekkor óvatosan kibontjuk a tésztát, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük. Néhány órát, vagy egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

És köszönöm a fotón szereplő kék pöttyös terítőcskét Budai Máriának, a Csak neked blog írójának :) A blog itt nézhető meg: Itt

3 megjegyzés:

Zsófi írta...

Ínycsiklandozó finomság!

Katalin írta...

Nagyon finomak a sárgarépás sütik, mi is szeretjük. Nagyon jól néz ki a tekercsed, szép lett a kis virágokkal :-)
Tegnap írtam neked levelet, a címemmel, remélem jó címre ment, és megkaptad.

Kati írta...

Zsófi, igen :) Köszi :)

Katalin, köszi :)