2016. február 20., szombat

Mondriani - sütemény

Ezt a süteményt egy spanyol blogger facebook oldalán pillantottam meg, azonnal beleszerettem, tudtam, ezt el kell készítenem. Nem nehéz megsütni, csak kissé pepecselős munka, ketten édesanyámmal hoztuk létre. Szerintem szép lett és finom is. Az eredeti tortát megnézhetitek ITT .
Kicsit szétnéztem, hogy honnan is eredhet a sütemény neve, rájöttem, hogy valószínű az eredeti Mondriani - sütemény nyomán. Piet Mondrian egy holland festő volt, aki többek között a kubizmus irányzatban, stílusában is alkotott, egyik híres festménye nyomán A San Francisco-i Museum of Modern Art tetején fekvő Blue Bottle kávézóban Caitlin Freeman sütött egy süteményt, amit róla neveztek el. Caitlin Freemannek kötete is megjelent azokról a süteményekről, amelyeket ebben a kávéházban sütött, festmények alapján.
Geometrikus formája miatt lett ez a sütemény is Mondriani- sütemény szerintem. Én megtartottam a nevét :)



Hozzávalók (20 * 20 cm -es tepsihez): a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg lágy vaj, 7 szobahőmérsékletű tojás, 2 evőkanál kakaópor, 1 csipet só, 1 citrom lereszelt héja. A bevonathoz: 2 dl tejszín, 25 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj. Az összeragasztáshoz: néhány evőkanál barackdzsem. A diszítéshez: kevés kakaópor, saját kezűleg készített lepkés sablon.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A vajat simára kavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, a sót, ezzel is simára kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felvert tojásfehérjét a vajas masszához forgatjuk, óvatosan beleforgatjuk a lisztet is, amíg egynemű masszát kapunk. A kész massza kb 1 kg sulyú lesz. A masszát két részre osztjuk, az egyik részhez hozzákeverjük a kakaóport is. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ha nincs ilyen kis négyzet alakú tepsink, akkor a nagyobb tepsit lemérjük, karton papírból egy elválasztót készítünk bele, tökéletesen megfelel. Ezután előmelegített sütőben, közepes hőfokon egymásra rétegezve (egy fehér - egy barna) sütjük meg a süteményt. 10 dkg (nem muszáj mérni ez egy jó evőkanálnyi massza) fehér masszát elkenünk a tepsi alján, 2 - 3 perc alatt megsütjük, kivesszük a sütőből rákenünk 10 dkg kakaós barna masszát, 2 - 3 perc alatt megsütjük, ezt így folytatjuk váltakoztatva, míg mindkét massza elfogy. A kész süteményben 5 fehér és 5 barna csíknak kell lennie. A süteményt hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt vonalzó segítségével leszélyezzük, 4 egyenlő darabra osztjuk, vágjuk. A négy darabból kettőt úgy állítunk alul, hogy egyikben vízszintesen legyenek a csíkok, a másikban függőlegesen, a dzsemmel összeragasztjuk őket, ezután a másik két darabot pont fordítva helyezzük, a függőleges csíkokat a vízszintesre, a vizszintes csíkokat a fügőlegesre, ezt is összeragasztjuk a dzsemmel, szorosan műanyag fóliába tekerjük, vigyázva a szélekre, 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy jól összeálljon.
Másnap a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, majd levéve a tűzről hozzákavarjuk a vajat is. A süteményt egy rácsra vagy fa lapítóra helyezzük, leöntjük a csoki bevonattal, ha nem vonná be mindenhol az oldalát, szilikon lapáttal elsimítjuk, hideg helyen hagyjuk megkötni, megszilárdulni. Ezután ráhelyezzük a sablont, egy kis szűrő segítségével megszórjuk kakaóporral, majd óvatosan eltávolítjuk a sablont.

Sablon készítése
 Hozzávalók: vastagabb papír, sütemény kiszúró, drót, hobby ragasztó pisztoly, olló.
Elkészítése: A papírra a sütemény kiszúró segítségével megrajzoltam két lepkét, kivágtam, majd a ragasztópisztollyal a drótra erősítettem. A drót azért szükséges, mert így könnyen eltávolítható a sablon, anélkül, hogy sérülne a minta.

Az eredeti Mondriani - sütemény, amit Caitlin Freeman sütött
Piet Mondrianról ITT olvashattok még, a Mondriani - süteményről ITT

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon szép lett, ügyesek vagytok édesanyáddal! :-)

Kati írta...

Teller - cake, köszönjük :) Azóta már újból elkészült :)