2016. február 6., szombat

Mézes szelet

Lánytesóm kedvence, szinte minden ünnepre megsütjük, igazi családi, hagyományos recept.


Hozzávalók: 25 evőkanál liszt, , 9 evőkanál cukor, 1 nagy tojás, 3 evőkanál méz, 6 evőkanál tej, 5 dkg margarin, 1 kávéskanál szódapor. A krémhez: 0, 5 liter tej, 5 evőkanál gríz, 10 dkg + 3 evőkanál  cukor,1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin. Az összerakáshoz: kb fél befőttes üveg kemény szílvaíz.
Elkészítése: A liszt kivételével a hozzávalókat egzy tálba tesszük, gőz fölött  5 percig kavarjuk, majd a gőzről levéve hozzákavarjuk a lisztet, míg nyújtható masszát kapunk.  Lisztezett munkalapon  4 lapot nyújtunk, előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük. A tejből és a grízből a 3 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kását főzünk, hagyjuk kihűlni, majd összekavarjuk a cukorral habosra kavart margarinnal. A süteményt a következő képpen rakjuk össze: az első lapra rákenjük a gizes krém felét, ráhelyezzük a második lapot, azt megkenjük a szílvaízzel, ráhelyezzük a harmadik lapot, megkenjük a megmaradt grízes krémmel, majd befödjük a  negyedik lappal. Egy éjszakát letakarva pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.

4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagy kedvencem!

Éva írta...

Ez a süti nálam is első helyen van ! Guszta!

Katalin írta...

De finom lehet ez is!

Kati írta...

Vicuska, nekem is, köszi :)

Éva, nálunk is, köszi :)

Katalin, nagyon finom :)