2015. december 20., vasárnap

Benedict - tojás

A Benedict – tojás megszületése nem teljesen tisztázott, egyesek Lemuel Benedict tőzsdeügynöknek tulajdonítják, aki másnaposságra kérte ezt az ételt a new York - i  Waldorf Hotelbe, 1894 – ben. Mások szerint  Mrs Le Grand Benedict, aki nagy ínyenc hírében állt, találta ki újdonságként a  new york – i Delmonico étterem számára. Én a munkahelyemen tanultam :)

Hozzávalók (2 személy részére): 4 szelet bacon, 4 tojás, 2 szelet kenyér, pici olaj. A hollandi mártáshoz: 3 tojássárgája, 20 dkg tisztított vaj, 2 evőkanál jéghideg víz, 1 evőkanál citromlé, só, fehérbors.
Elkészítése: A bacont az olajon pirosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a hollandi mártást. A vajat vízgőz fölött felolvasztjuk, felmelegítjük, hagyjuk leülepedni, a habját leszedjük, majd az aranysárga tiszta vajat leöntjük, vigyázva, hogy ne zavarjuk fel az aljára lerakódott írót. A tojássárgát vízgőz fölött (vigyázva, hogy az edény alja ne érjen a vízbe meg a víz se forrjon, mert rántotta lesz belőle) habosra kavarjuk a vízzel, majd fokozatosan kavargatva hozzáadjuk a vajat míg sűrű majonézhez hasonló szószt kapunk. Végül sóval, borssal és a citromlével ízesítjük, a vízgőz fölött melegen tartjuk.  A négy tojást beleütjük a fővő vízbe, csak addig főzzük míg a fehérje megkeményedik, a sárgája folyós marad. A kenyeret megpirítjuk, ráhelyezünk két szelet bacont, két buggyantott tojást, majd nyakon öntjük a hollandi szósszal, melegen tálaljuk.

1 megjegyzés:

csipike írta...

Látod milyen híres helyen dolgozol :-), nem is hallottam még róla, finom lehet. Ünnepekre hazautaztok?