2015. szeptember 24., csütörtök

Húsgombóc leves románosan

Aki szereti az erdélyi csorbákat, ezt is imádni fogja :) Isteni:)


Hozzávalók (4 személy részére): 6 közepes sárgarépa, 2  petrezselyemgyökér, fél zeller, 2 krumpli, 10 dkg zöldborsó, 3 evőkanál rizs, 1 hagyma, 3 – 4 evőkanál olaj, só, bors, kis csokor friss kapor vagy 1 evőkanál szárított kapor, citromlé ízlés szerint. A gombóchoz: 50 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál rizs, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, néhány szál kapor. A tálaláshoz: tejföl ízlés szerint.
Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert  meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, finomra aprítjuk. A hagymát és az előkészített leveszöldségeket megdinszteljük a felforrósított olajon, felöntjük kb 1, 5 liter langyos vízzel, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk felfőni. Közben elkészítjük a gombócot: a húshoz hozzáadjuk a rizst, a tojást, a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, alaposan összedolgozzuk. Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek a levesben, hozzáadjuk a zöldborsót, a meghámozott kis kockára vágott krumplit, a rizst, hagyjuk ismét felfőni, a húsos masszából vizes kézzel  kis gombócokat formálunk, s a leveshez adjuk, alacsony hőfokon puhára főzzük. Ha szükséges még fűszerezzük sóval, borssal, legvégül ízlés szerint citromlével savanyítjuk, rászórjuk a finomra aprított kaprot.  Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
Megjegyzés: Ha a leves egyszeri alkalommal elfogyasztásra kerül, akár be is sűríthetjük egy tojássárgája és a tejföl keverékével.  Ízlés szerint adhatunk hozzá más zöldségeket is, karalábét, karfiolt, zöldpaszulyt.


5 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom gazdag levest főztél ismét :-)

Névtelen írta...

Nagyon finom lehet,bár én úgy tudom,korpaciberével(bors) vagy éretlen szilvával szokták savanyítani a románok a csorbát!

Névtelen írta...

Igazad van, de szerintem az éretlen szilván már túl vagyunk és korpacibere sem fordul elő minden konyhában még a románoknál sem. Márti

Kati írta...

Nevtelen, igen, igazad van, autentikusan ugy fozik, foztek, en is erdelyi vagyok, tudom, de mostanaban mar nem igen savanyitanak ok sem zold szilvaval meg borssal sem, hanem legtobben a boltokban kaphato Bors Magic nevu etelizesitot hasznaljak savanyitasra, vagy az ecetet, citromot. Londonban is ket roman csaladdal elunk egyutt, leginkabb az ecetet hasznaljak. Amugy meg direkt azert lett a neve romanosa es nem roman husgomboc leves, mert csak abban a stilusban keszult, de nem teljesen hagyomanyosan.

Névtelen írta...

kyrie 7
off white
palm angels t shirt
bape hoodie
off white outlet
supreme outlet
fear of god outlet
bape hoodie
bape official
kobe byrant shoes