2015. augusztus 13., csütörtök

Hajdúkáposzta (káposztamártás)

Egyik nagy káposztás kedvenc, otthon készült, az egész család szereti nagyon, engem is beleértve :)


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1, 5 kg káposzta, 1 hagyma, kevés olaj, kis csokor csombor és kapor, 2 – 3 dl tej, 1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése: A káposztát legyaluljuk.  Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a legyalult káposztát, a finomra aprított hagymát, kissé átforgatjuk az olajban, sózzuk, hozzáadjuk a fehér cérnával átkötött csombort és kaport, kevés vizet töltünk rá, puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet pótoljuk közben.  Amikor a káposzta megpuhult, teljesen elfőzzük róla a vizet, megszórjuk pirospaprikával, sóval, hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, közepes hőfokon besűrítjük.


Megjegyzés: Ízlés szerint tükörtojással, sült kolbásszal, fasírttal tálaljuk.

3 megjegyzés:

Gerdi írta...

Kíváncsi voltam, mit is takar a hajdúkáposzta név. Azt gondoltam, valami ismerős étel lesz, csak más néven. De nem, mifelénk nem főztek ilyet, még hasonlót sem. Legalábbis nálunk a családban. De biztosan szeretném, el is fogom készíteni.

Vicuska írta...

Ilyet még soha nem ettem, de finom lehet, szerintem én is szeretném! :)

Kati írta...

Gerdi, nálunk hagyományos étel a családban, igazából mi csak káposztamártásnak hívjuk, nagymamám mondta hogy a rendes neve hajdúkáposzta.Nagyon finom.

Vicuska, biztos vagyok benne, hogy ízlene Neked is :)