2015. augusztus 7., péntek

Bagolyszem

Édesanyám sütötte, azt mondta a család, hogy nagyon finom volt :) Anyu mestere a sütiknek, köszönöm Neki :)


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 4 tojássárgája, fél dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dkg élesztő, késhegynyi szódabikarbóna; a habhoz:4 tojásfehérje, 20 dkg cukor,20 dkg darált dió;a töltelékhez fél kg kimagozott meggy.

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a cukrot, a lisztet, az élesztőt, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, a szódabikarbónát, könnyű tésztát gyúrunk, fél órát letakarva pihentetjük. Közben elkészítjük a habot: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákavarjuk a diót. A pihentetés után a tésztát három részre osztjuk, mindhármat kinyújtjuk a tepsi hosszúságára, de kissé keskenyebbre , mint a tepsi. A lapok széleitől 1 – 1, 5 cm-re hosszában sűrűn meggyszemeket rakunk, majd mindkét oldalról szorosan feltekerjük. A két tekerék közti részt megtöltjük a diós habbal. Ezt megismételjük a másik két kinyújtott tésztalappal is, így három rudat kapunk. A rudakat előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Ha a hab túlságosan sülne, sütőpapírt teszünk a sütemény tetejére, hogy a hab ne égjen meg. A süteményt kihűlés után szeleteljük.

1 megjegyzés:

teller-cake írta...

Kár, hogy megkóstolni nem tudjuk... Nagyon finomnak néz ki! :-)