2015. július 31., péntek

Szalámival töltött articsóka aioli mártással

Amíg otthon éltem Erdélyben csak hallottam az articsókáról, de sosem ettem. Sőt vetettem is a veteményesbe, óriásira megnőttek, de csak más évben hoznak termést, s mivel a veteményes a kukoricás közepében volt, őszön a szántáskor nem tudták kikerülni, így kiszántódtak sajnos. Itt Londonban már megkóstóltam az articsóka szívet, ami az elején nem ízlett, de aztán megszerettem, most értem odáig, hogy a friss articsókát is megkóstoljam, saját kezüleg elkészítsem. Az az igazság, hogy nagyon ízlett nekem meg a Páromnak is, különleges, érdekes ízvilág. Mi szeretjük a különlegességeket. Ha hozzájuttok friss articsókához próbáljátok ki, csak azt tudom ajánlani. Igaz, kissé hosszadalmas az elkészítése, de a végeredmény mindenért kárpótol.


Hozzávalók (2 személy részére): 2 nagy articsóka, 20 dkg zsemlemorzsa, 30  dkg fűszeres, száraz nyári szalámi, 34 evőkanál reszelt parmezán, kis csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olívaolaj, só. A főzéshez: 3 - 4 evőkanál olívaolaj, fél citrom, só. Az aioli mártáshoz: 1 tojássárgája, 1, 5 dl olaj, 1 teáskanál mustár, fél teáskanál francia egész szemes mustár, kis csokor petrezselyemzöld, 2 - 3 evőkanál citromlé, 3 evőkanál natúr joghurt, 2 cikk fokhagyma.
Elkészítése :Először elkészítjük a mártást: A tojássárgáját simára kavarjuk a mustárral, majd fokozatosan adagolva hozzá az olajat, kemény majonézt kavarunk. A kész majonézhez hozzáadjuk at áttört fokhagymát, a szemes mustárt, a finomra aprított petrezselyemzöldet, a citromlét, a joghurtot, simára kavarjuk.
Az articsókát hideg vízben megmossuk, konyhai ollóval a szirmok felső részét (lásd a fotón) levágjuk, majd egy éles késsel a növény felső 1/3 -át is eltávolítjuk.Főzés előtt a szárát is levágjuk. Egy mélyebb fazékba 3 - 4 újjnyi vizet öntünk, hozzáadjuk a fél citrom kiszorított levét, az olívaolajat, a sót, kissé megmártjuk benne az articsókát, majd beleállítjuk, lefödve, alacsony lángon puhára pároljuk. Ne ijedjünk meg, ha a szirmok felső része kemény marad, az ehető rész a szirmok alján, belül található, valamint az articsóka szívnek kell belül puhának lennie, ezt villával ellenőrizhetjük. Miután megfőtt egy evőkanállal eltávolítjuk az articsóka haját a közepéből, a szirmokat meg óvatosan kissé kinyítjuk. Amíg az articsóka fő, elkészítjük a tölteléket: a szalámit kis kockára vágjuk, serpenyőben megpirítjuk. Egy másik serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a megpirult szalámit, a finomra aprított petrezselyemzldet, pici sót, kissé összeforgatjuk, majd megtöltjük vele az articsókákat. A megtöltött articsókákat egy kiolajozott tepsibe állítjuk, megszórjuk a parmezánnal, 5 percre a sütőbe tesszük, míg a teteje kissé megpirul.
Amikor elkészült a szélső szirmoktól indulva kihúzogatjuk a szirmokat, és a fogunkkal vagy egy teáskanállal kivájjuk a szirmok alsó részén, belül lévő húsos részt, a mártással és a töltelékkel fogyasztjuk.