2015. május 6., szerda

Borscs vagyis orosz céklaleves tavasziason

Régi recept újratöltve, új fotóval :) Azóta nagy kedvence lett a családnak :) Húsvéti levesünk volt az idén :) A régi leves linkje: http://makacskakonyhaja.blogspot.co.uk/2011/01/borscs-orosz-ceklaleves.html


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 50 dkg marhahús, , 6 közepes sárgarépa, 2 petrezselyem, 2 kisebb, friss cékla, fél fej káposzta, 15 dkg lilakáposzta, maréknyi lila fodros kel, 2 újhagyma, 4 evőkanál paradicsomlé, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál ecet, 2 – 3 babérlevél, só, bors,kevés olaj, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése: A húst kockára vágjuk, kb 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük, amikor felfő a habját leszedjük. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt káposztát, lila káposztát, a hosszúkásra vágott céklát, sárgarépát, petrezselymet, a paradicsomlét, a cukrot, az ecetet és a sót. Mindezt összekavarjuk, fél órát lefödve pároljuk, ha szükséges kis vizet is töltünk alája. Fél óra után felöntjük a leszűrt húslével, hozzáadjuk a babérlevelet, együtt puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáadjuk a húst is, meg utolsó 5 percben a fodros kelt, borsozzuk. Forrón, tejföllel kínáljuk.




4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ezt nagyon szeretném :-)

Tiffanylda írta...

Én meg ezt nagyon szeretem! :) Gyakran készítettem az idén, de inkább a téli időszakban. Az unokák is megszerették, csak céklás korhelynek hívják, mert szerintük egyszerűbb, mint borscsot mondani.:)))

Névtelen írta...

Aki ezt borscsnak nevezi, az még soha nem kóstolta az igazi borscsot.

Kati írta...

Kedves névtelen, az tiszta igazság, hogy nem kótoltam igazi borscsot, mert még nem jártam Oroszországban, de viszont orosz blogokon is szétnéztem, az ihlet onnan van, ök is borscsnak nevezték. De bárminek is nevezzük, egy igen finom leves. Ha van Önnek eredeti orosz borscs receptje, örvendenék, ha megosztaná velem. Köszönöm.