2015. március 18., szerda

Gröcsi

Ezt a receptet még Márkodban írtam le, amikor ezelőtt 9 évvel ott kezdtem el tanítani, nagy sláger volt ez ott akkor. Nálunk most került sorra, és ismét édesanyám készítette el  :)


Hozzávalók: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 9 evőkanál darált dió, 9 evőkanál liszt, 1 teáskanál rózsakő (szalalkáli). A krémhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 25 dkg vaj, , 1 tasak vaníliás cukor. A grillázshoz: 15 dkg cukor, 15 dkg dió.
Elkészítése: a 9 tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját , a lisztet és a darált diót valamint a rózsakövet, alaposan összeforgatjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze, sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes hőfokon megsütjük.
A krémhez a 3 tojást a cukorral gőz felett felverjük, amíg jó kemény krémet kapunk, , amikor langyosra hűl belekavarjuk a vajat és a vaníliás cukrot is.
A grillázshoz a cukrot megpergeljük, hozzáadjuk a diót, jól összekavarjuk, , vizes munkalapra kiöntjük, amikor kihűlt egy sodrófa segítségével összetőrjük.

Egy éles késsel a lapot kettőbe vágjuk, megkenjük a krém háromnegyedével, a megmaradt krémet rákenjük a felső lap tetejére, és megszórjuk a grillázzsal.

4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nem csodálom az összetevők alapján, hogy nagy sláger volt!

marisz57 írta...

Nagyon finom lehet ez az érdekes nevű süti!

Névtelen írta...

Jaj de finom lehet! Feltétlen ki fogom próbálni. Kedves Kati! Egyben szeretnék gratulálni a blogodhoz, sokszor jövök ide ötletekért. Szeretettel egy másik Kati

Névtelen írta...

Szeretném kérdezni, hogy gőz fölött hogyan vered föl a tojást? Mármint mivel?